Revoltător! Hrișcă cu molie și viermi în grădinițe

După ce în presă a fost difuzată informația potrivit căreia la o grădiniţă de copii din Capitală, în hrişca servită copiilor la masă au fost depistate niște insecte, ANSA a trimis delegați care au efectuat examenarea vizuală a lotului de hrişcă şi au constatat prezenţa lavrelor de molie a cerealelor.

separator

Conform procedurii, a fost întocmit actul de control cu constatările respective, pe numele bucătarului-şef al grădiniței nr.157 din Chişinău, care prin ordin este şef al grupului de triere a produselor, fiind întocmit un proces verbal cu privire la contravenţie.

Inspectorii s-au deplasat la depozitul de păstrare a produselor, unde au constatat că din lotulde hrişcă din care s-a livrat grădiniţei produsul, la depozit mai erau 40 kg şi încă un lot de hrişcă de 453 kg în pachete a câte 1 kg returnat din instituţiile de învăţământ preşcolare. Lotul se păstra separat de alte produse. În prezenţa administratorului firmei, au fost deschise două pachete de hrişcă în care la examenarea vizuală s-a constatat prezenţa lavrelor de molie.

Următorul control a fost efectuat la depozitul importatorului de hrişcă. Aici, s-a constat lipsa registrelor de evidenţă a loturilor de produse reambalate şi de verificare a produselor finite. De menţionat, că anterior, importatorul de produse alimentare, a fost supus controlului oficial, fiind întocmită prescripţia, în care au fost indicate un şir de neconformităţi ce ţin de aspecte de igienă, în sapţiile de depozitare, de păstrare incorectă a produselor, lipsa evidenţei circuitului produselor şi a controlului medical al personalului.

ANSA, în calitate de autoritate centrală de supraveghere a legislaţiei şi de control în domeniu, vine cu constatarea de esenţă: responsabilitatea directă pentru alimentaţia copiilor o poartă în primul rând persoanele abilitate cu funcţii de decizie, începând de la licitaţiile de procurare a produselor, până la funcţionarea blocurilor alimentare. Un rol primordial în acest proces revine şi administraţiei publice locale, care are sarcina de organizare şi monitorizare directă a procesului de alimentaţie.

ATENȚIE! Traficul rutier va fi sistat, astăzi, parțial, într-o intersecție din Capitală

În atenția călătorilor! Astăzi, 16.05.2024, în intervalul orelor 10:00 – 17:00, ca urmare a lucrărilor de asfaltare, va fi sistat parțial traficul rutier la intersecția str. Alba Iulia și str. Ion Pelivan.

În intervalul menționat, circulația troleibuzelor va fi organizată după cum urmează:

Rutele nr. 3, 21 și 22 vor circula pe traseu, cu abateri de la orarul stabiit;

Ruta nr. 38 va fi redirecționată de pe str. N. Costin pe str. Ion Pelivan – str. V. Belinski – str. Ion. Creangă, tur-retur.

Pentru informații suplimentare puteți apela Linia fierbinte RTEC – 022 204 205

Putin a sosit în China. Este prima sa vizită în noul mandat prezidenţial

Liderul rus Vladimir Putin a sosit joi dimineaţă la Beijing, China fiind prima destinaţie externă a şefului statului rus după realegerea sa şi preluarea celui de-al cincilea mandat, relatează TASS citată de realitatea.md.

Putin se va afla în China în cadrul unei vizite de stat. Conform protocolului diplomatic, statutul de vizită de stat este cel mai înalt în gradaţia vizitelor externe.

Potrivit lui Iuri Uşakov, consilierul preşedintelui pentru afaceri internaţionale, China nu a fost aleasă întâmplător pentru prima deplasare externă a preşedintelui, ci este un răspuns la un gest similar de prietenie făcut anul trecut de liderul chinez Xi Jinping.

Vizita în China se va desfăşura în două etape. Preşedintele rus va vizita Beijingul şi Harbin. La Beijing, Putin se va întâlni cu omologul său Xi Jinping. Liderii vor purta discuţii oficiale, în format restrâns şi lărgit, precum şi discuţii informale faţă în faţă.

Şeful statului rus este însoţit de o delegaţie reprezentativă, din care fac parte cinci viceprim-miniştri, precum şi şefi ai agenţiilor economice, diplomatice şi de securitate, precum şi şefii Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară, al Căilor Ferate Ruse, al Rosatom şi al Roscosmos. În plus, Putin este însoţit de conducerea a 20 de regiuni ruseşti.

Kremlinul vrea să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu China.

China şi Rusia au declarat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina, declanşând cel mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Alegând China pentru prima sa deplasare în străinătate de când a depus jurământul pentru un mandat de şase ani care îl va menţine la putere cel puţin până în 2030, Putin trimite un mesaj lumii despre priorităţile sale şi despre profunzimea relaţiei sale personale cu Xi, scrie Reuters. Într-un interviu acordat agenţiei chineze de ştiri Xinhua, Putin l-a lăudat pe Xi pentru că l-a ajutat să construiască un „parteneriat strategic” cu Rusia bazat pe interese naţionale şi pe o încredere reciprocă profundă. „Nivelul fără precedent al parteneriatului strategic dintre ţările noastre a fost cel care a determinat alegerea Chinei ca fiind primul stat pe care îl voi vizita după preluarea oficială a mandatului de preşedinte al Federaţiei Ruse”, a declarat Putin.

„Vom încerca să stabilim o cooperare mai strânsă în domeniul industriei şi al înaltei tehnologii, al energiei spaţiale şi nucleare paşnice, al inteligenţei artificiale, al surselor de energie regenerabilă şi al altor sectoare inovatoare”, a enumerat Putin.

Putin, în vârstă de 71 de ani, şi Xi, în vârstă de 70 de ani, vor participa la o seară de gală pentru a celebra 75 de ani de când Uniunea Sovietică a recunoscut Republica Populară Chineză, declarată de Mao Zedong în 1949.

Parlamentul ar urma să stabilească astăzi data alegerilor prezidențiale

Parlamentul ar urma să stabilească astăzi data alegerilor prezidențiale. Proiectul de hotărâre privind stabilirea datei de 20 octombrie pentru alegerile prezidențiale a fost înregistrat în Parlament de deputatul PAS, Veronica Roșca, scrie omniapres.md.

Anterior se anunțase că în această săptămână va fi decisă în Parlament dată referendumului constituțional, la fel în 20 octombrie.

Marina Șura, despre sarcină! Iată ce pofte de graviduță are artista
Articolul anterior
Un nou spot de promovare a turismului din Moldova, în care s-a filmat sosia actorului Brad Pitt
Articolul următor