Imagini de colecție cu Mihai I al României: din copilărie, până la regele trimis în exil

Mihai I este ultimul rege al României și unul dintre puținii șefi de stat în viață din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Regele Mihai a urcat pe tron prima oară după moartea bunicului său Ferdinand și după renunțarea la tron a lui Carol al II-lea, căsătorindu-se în 1948 cu Regina Ana a României cu care are cinci fiice.

separator

“Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie. Cinismul și lasitatea nu trebuie să ne ocupe viața”, este unul dintre mesajele pe care Regele Mihai a dorit să îl transmită oamenilor.

Imagini inedite care surprind momente din copilăria și adolescența Regelului sunt prezentate într-o colecție impresionantă Getty Images.

Regele Mihai copil și mama sa, Regina Elena

Mihai împreună cu bunica sa, Regina Maria

1921 – Mihai fotografiat la joacă, într-o ținută de indian.

1928 – Viitorul Rege Mihai surprins pe plajă, în România.

1921 – Iustrația cu momentul în care Regele Mihai primește onoruri la vârsta de 5 ani, având-o alături pe Regina mamă, Elena a Greciei.

Mihai alături de tatăl sau, Regele Carol al II-lea, și Regina mama, Elena a Greciei, 26 octombrie 1932

Regele Carol II și fiul său Mihai, la campionatul militar de schi de la Predeal, 4 februarie 1932

Regele Carol II împreună cu Mihai la slujba religioasă din prima zi a noului an: 1 ianuarie 1932, București.

Regele Mihai al României prezent la parada trupelor militare din București, imediat după aderarea României la Pactul Tripartit/ Pactul Axei.

Mihai împreună cu Regele Carol al II-lea și Adolf Hitler, la reședința lui Hitler de la Obersalzberg, 1938.

Martie 1948 – Regele Mihai al României – momentul abdicării.

Regele Mihai și Regina mamă pleacă în exil – iunie 1948.

Mihai I al României împreună cu prințesa Ana, în Franța, 1 martie 1948. În momentul în care a fost făcută poza cei doi erau logodiți.

12 iunie, 1948 – Mihai al României se căsătorește cu Ana de Bourbon-Parma.

Regele Mihai împreună cu Regina Ana, Regina mamă, Elena a Greciei, și fiicele.

Regele Mihai și Regina Ana, la Paris.

Septembrie 1953: Regele Mihai, Regina Ana și doua dintre fiicele cuplului regal.

sursa: www.stirileprotv.ro

Crimă șocantă la Ciocana: O femeie a fost omorâtă în propria casă. Poliția caută făptașul

O crimă șocantă a avut loc noaptea trecută în sectorul Ciocana al capitalei, pe strada Ratuș. O femeie ar fi fost ucisă în propria locuință de către persoane necunoscute. Crima ar fi avut loc în jurul orei 02:35, scrie PulsMedia.MD.

Potrivit surselor, victima s-a dovedit a fi o femeie în vârstă de 60 de ani. Medicul-legist venit la fața locului a depistat pe suprafața cadavrului o plagă în regiunea capului, care ar fi fost provocată cu un obiect contondent dur.

Aceleași surse menționează că soțul victimei se află în locuință, însă ar fi dormit în altă odaie când a fost comis omor și ar fi declarat că nu a văzut și nici nu ar fi auzit nimic.

Totodată, în afara casei cu două nivele, oamenii legii au depistat o scară pe care făptașii ar fi urcat până la etajul 2, unde au dat buzna în locuință prin geam.

La ora actuală poliția nu are niciun suspect și demarează acțiuni speciale de investigații pentru a stabili identitate făptașului, cu ulterioara reținere a acestuia.

Șoferul unui autocar care venea din Germania, prins cu produse chimice și alimentare de contrabandă în vama Costești

Mărfuri în cantități comerciale, nedeclarate la trecerea frontierei, depistate la vama Costești: Cazul a fost înregistrat de funcționarii postului vamal Costești, după ce, la pista de control pe sensul de intrare în țară s-a prezentat un autocar de model „MAN TGE”, ce se deplasa din Germania și transporta pasageri și transmisiuni neînsoțite, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Șoferul, un conațional în vârstă de 37 ani, în declarația călătorului pe care a completat-o a indicat bunurile pe care le transportă.

Urmare a controlului fizic detaliat, în compartimentul destinat bagajelor, au fost identificate 5 transmisiuni neînsoțite, omogene, ce conțineau produse alcoolice, alimentare, produse chimice și de igienă, ce nu au fost declarate autorității vamale.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar șoferul riscă să fie sancționat sub aspect contravențional.

Peste 6.000 de persoane sancționate pentru corupere electorală: Poliția continuă documentarea cazurilor

Peste 6.000 de persoane au fost deja sancționate contravențional pentru implicare în schema de corupere electorală și influențare a alegerilor și referendumului din 2024. Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, acestea fac parte dintr-un grup de peste 140.000 de persoane vizate inițial în cadrul unor cauze penale, scrie moldova1.md.

Toate aceste persoane – 140 de mii – au fost disjucate din cauzele penale și trimise poliției pentru documentare și sancționare, a declarat șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.

Poliția a întocmit deja aproximativ 6.000 de procese-verbale, iar doar 3% dintre acestea au fost contestate.

Șeful IGP a precizat că persoanele vizate se încadrează în trei categorii:

  • cei care colaborează cu poliția,
  • cei care recunosc vina și solicită să fie sancționați prin procedura simplificată,
  • cei care refuză colaborarea și care, în multe cazuri, au coordonat acțiunile la nivel local.

Amintim că ancheta a fost anunțată public în toamna anului 2024, când autoritățile au dezvăluit că peste 130.000 de persoane ar fi fost implicate într-o rețea bine organizată de corupere electorală, coordonată de persoane afiliate organizației criminale conduse de Ilan Șor. Coordonarea se realiza prin aplicația Telegram, iar plățile erau făcute prin conturi deschise la o bancă comercială din Moscova.

Reamintim că sancțiunile pentru coruperea electorală, introduse în Codul contravențional la mijlocul lunii august 2024, au fost aplicate pentru prima dată la alegerile prezidențiale și la referendumul republican privind aderarea la Uniunea Europeană. Potrivit autorităților, modificările legislative au vizat combaterea tentativelor de corupere a alegătorilor, inclusiv cele atribuite „grupului organizat Șor”, susținut de Kremlin, care ar fi pus la cale o amplă acțiune de influențare ilegală a rezultatelor scrutinelor din toamna anului trecut. Peste 130.000 de persoane sunt suspectate că și-ar fi vândut votul sau ar fi participat la coruperea alegătorilor.

În prezent, legea prevede amenzi între 25 000 și 37 500 de lei pentru persoanele care au acceptat sau au cerut bunuri, servicii ori avantaje necuvenite pentru a influența drepturile electorale la alegeri.

În decembrie 2024, deputații PAS au votat, în prima lectură, noi modificări la lege. Dacă proiectul va trece, persoanele care vor fi implicate în coruperea electorală, acționând în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, vor risca amenzi de la 67.500 de mii de lei la 92.500 de lei sau închisoare de la patru la șapte ani. În cazul persoanelor juridice, amenda va ajunge până la 550 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani sau cu lichidarea persoanei juridice.

Până în prezent, CNA a aplicat amenzi în sumă de peste 10 milioane de lei pentru cazuri de corupere electorală pasivă.

În același timp, la Curtea Constituțională au fost înregistrate zeci de sesizări care vizează verificarea constituționalității prevederilor legale aplicate pentru sancționarea alegătorilor acuzați că și-ar fi vândut votul la alegerile din 2024. În ianuarie, Înalta Curte a respins 94 de sesizări privind sancționarea coruperii electorale.

Oana Zăvoranu a publicat primele imagini de la ,,controversata” cununie religioasă
Articolul anterior
Vezi lista localităților care vor rămâne fără lumină în următoarele zile
Articolul următor
Close menu