S-a stins din viață Alexandru Moșanu, primul președinte al Parlamentului Republicii Moldova

Primul președinte al Parlamentului Republicii Moldova, Alexandru Moșanu, s-a stins din viață, în această seară, la vârsta de 85 de ani.

separator

Alexandru Moșanu, istoric și politician basarabean, profesor universitar, doctor habilitat în științe istorice, precum și membru de onoare al Academiei Române din 1993, a fost o personalitate remarcantă în istoria Republicii Moldova, în lupta pentru idealurile naționale, libertate și independență. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 1990 și 1998 și a îndeplinit funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova în perioada 3 septembrie 1990 – 2 februarie 1993, fiind primul în această funcție.

Alexandru Moșanu s-a născut la data de 19 iulie 1932 în comuna Braniște, județul Bălți, pe atunci parte a Regatului României.

Alexandru Moșanu a fost unul dintre fondatorii Frontului Popular și, după alegerile din 1990, președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al Republicii Moldova, funcție deținută până în anul 1993, când, forțat de ascensiunea „agrarienilor”, își prezintă demisia, potrivit wikipedia.ro.

A deținut funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova între anii 1990-2001. Ales ca deputat în anul 1990, după alegerea lui Mircea Snegur ca președinte al RSS Moldova, Alexandru Moșanu devine la 3 septembrie 1990, președinte al Parlamentului Republicii Moldova. A avut o contribuție decisivă la elaborarea unor acte legislative privind drapelul Republicii Moldova și imnul „Deșteaptă-te Române” (primul imn al Republicii Moldova).

Dumnezeu să-l odihnească!

Președinția dezminte imaginile despre garderoba de lux a Maiei Sandu

Un colaj distribuit online o prezintă pe președinta Maia Sandu că ar purta haine de zeci de mii de euro, asociate cu branduri de lux. Echipa sa de comunicare a demontat imaginile și le-a calificat un „fake cât casa”, transmite IPN.

Consilierul prezidențial Igor Zaharov afirmă că patru din cele cinci ținute prezentate în colaj sunt produse în Republica Moldova și precizează că 80% din garderoba Maie Sandu e alcătuită din haine autohtone.

Imaginea, editată în stilul unei coperți de revistă de modă, a fost distribuită pe rețelele sociale în ultimele câteva zile. Consilierul a explicat că este o dezinformare care ar fi apărut în contextul publicării unei investigații a jurnaliștilor de la The Insider Russia, care a scos la iveală rețele de propagandă asociate Kremlinului. Igor Zaharov susține că asemenea atacuri fac parte dintr-o strategie amplă de manipulare, menită să lovească în liderii pro-europeni și să semene neîncredere în societate.

Zaharov accentuează că Sandu a fost des surprinsă în transportul public și în magazine frecventate de cetățeni de rând, că este cunoscută pentru stilul său modest de viață și continuă să trăiască simplu, în acord cu valorile de integritate pe care le promovează.

Imaginea falsă, marcată ulterior cu inscripția „fake”, face parte dintr-un val mai larg de tentative de manipulare, care vizează destabilizarea climatului politic și afectarea parcursului european al Republicii Moldova, menționează consilierul prezidențial Igor Zaharov.

De la 1 mai, pensia minimă va fi de 3300 lei pentru cei cu 40 de ani de muncă

De la 1 mai, pensia minimă garantată pentru persoanele care au muncit cel puțin 40 de ani va constitui 3300 de lei. Măsura anunțată de Guvern răspunde unei promisiuni anunțate anterior de președinta Maia Sandu și are scopul de a susține cetățenii care, deși au contribuit îndelung la bugetul de stat, au beneficiat până acum de pensii sub nivelul minim, transmite IPN.

Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a declarat că această decizie vizează o categorie importantă de oameni care au muncit onest, dar au avut salarii mici și, în consecință, pensii reduse. „Este un semn de solidaritate și recunoaștere a contribuției lor. Guvernul se va asigura că acești oameni nu vor avea o pensie mai mică de 3300 de lei”, a spus ministrul.

Proiectul de hotărâre modifică definiția pensiei minime, care va fi stabilită ca sumă fixă garantată de stat pentru cei care au un stagiu de cotizare de minimum 40 de ani. Casa Națională de Asigurări Sociale va ajusta din oficiu pensiile celor care se încadrează în noile prevederi, fără ca aceștia să fie nevoiți să depună cereri suplimentare.

Prim-ministrul Dorin Recean a subliniat că măsura vine în completarea eforturilor de majorare a pensiilor realizate anterior. „La 1 aprilie, pensiile au fost indexate cu 10%, iar pensia minimă s-a dublat, de la 1188 la 3055 de lei. În același timp, pensia medie a ajuns la 4407 lei”, a precizat șeful executivului.

Reformele anunțate au în vedere inclusiv pensionarii din domenii precum educația, agricultura și asistența socială, unde salariile modeste au dus la pensii insuficiente. Proiectul nu va necesita angajarea de personal suplimentar și nici nu va mări semnificativ volumul de muncă în instituțiile responsabile.

Scandal în Franța: fiica premierului dezvăluie că a fost victima violențelor unui preot, în tabăra unei școli catolice aflate în centrul acuzațiilor de abuz și viol

Hélène Perlant a mărturisit că a fost victima violențelor fizice în urmă cu mai multe decenii în tabăra de vară a congregației Notre-Dame-de-Bétharram. Sute de victime ale abuzurilor fizice și sexuale care au avut loc în această școală au rupt tăcerea în ultimele săptămâni pentru a-și spune poveștile. Zeci de plângeri au fost depuse la tribunale, scriu AFP și Paris Match, preluat de hotnews.ro

Fiica premierului francez François Bayrou a dezvăluit marți că a fost abuzată fizic în adolescență, în timpul unei tabere de vară organizate de aceeași congregație care deține școala catolică Notre-Dame de Bétharram, din sud-vestul Franței, care este în prezent ținta acuzațiilor de abuz fizic și viol.

Hélène Perlant, care avea 14 ani în momentul incidentului, a declarat pentru săptămânalul Paris Match că nu i-a spus tatălui său despre agresiune.

Actualul șef al guvernului, care a fost ministru al Educației între 1993 și 1997, a declarat că „nu a fost niciodată informat” în trecut despre violențele fizice și sexuale denunțate acum de 200 de foști elevi ai școlii, pe care au frecventat-o mai mulți dintre copiii săi și unde soția sa preda catehismul.

Unele declarații susțin însă că Bayrou era la curent cu acuzațiile și ar fi intervenit pentru a le acoperi.

Tata „nu știe că sunt o victimă”

„Eram în jur de patruzeci în tabără, inclusiv consilierii”, a declarat fiica sa pentru Paris Match.

„Într-o seară, în timp ce ne despachetam sacii de dormit, (părintele) Lartiguet m-a prins brusc de păr și m-a târât câțiva metri la pământ, lovindu-mă cu pumnii și picioarele în tot corpul, în special în stomac. El cântărea aproximativ 120 de kilograme”, a povestit ea.

„Ca să o spun pe șleau, am făcut pe mine și am rămas așa toată noaptea, udă și ascunsă sub plapumă”, a adăugat Hélène Perlant, care are acum 53 de ani.

Mărturia lui Hélène Perlant este de asemenea inclusă în cartea „Le Silence de Bétharram”, scrisă de Alain Esquerre, purtător de cuvânt al colectivului victimelor, care va fi publicată joi.

Perlant a explicat că Bayrou nu a știut nimic despre ce a pățit în tabără.

Tata „nu știe că sunt o victimă și nu știe că voi depune mărturie în calitate de victimă”, a spus ea. „Am păstrat tăcerea timp de treizeci de ani. În afară de asta, nu am spus un cuvânt nimănui”, a adăugat fiica premierului.

„Poate că am vrut să-mi protejez tatăl, inconștient cred, de loviturile politice pe care le primea pe plan local”, a spus ea.

„Betharram a fost organizat ca o sectă sau un regim totalitar”

În cartea care va fi publicată joi, Alain Esquerre descrie în detaliu violențele, inclusiv sexuale, suferite de tinerii elevi de la Bétharram, precum și eforturile sale de a scoate adevărul la lumină.

În total, peste 200 de persoane au raportat agresiuni fizice și sexuale la Notre-Dame-de-Bétharram, care au avut loc în principal în anii ’90. Pe 10 aprilie, ministra Educației, Elisabeth Borne, a anunțat lansarea unei anchete administrative asupra grupului școlar.

Într-un interviu acordat cotidianului La Croix, aceasta a declarat că investigațiile au fost demarate după ce o inspecție a autorității educaționale a dezvăluit „acțiuni din partea a doi profesori” care „nu pot fi acceptate”.

„Remarcile dureroase și umilitoare” și „batjocura publică” din partea acestor două persoane în mod „repetat și regulat” au fost evidențiate în raportul inspectorilor care au fost trimiși la fața locului.

Victimele au avut cuvinte mai dure. „Betharram a fost organizat ca o sectă sau un regim totalitar, exercitând presiuni psihologice asupra elevilor și profesorilor pentru a păstra tăcerea”, a acuzat Hélène Perlant.

Acuzații la adresa lui Bayrou

La începutul lunii, un fost jandarm și un fost judecător care au anchetat prima plângere pentru viol împotriva unui cleric din această școală catolică au indicat că Bayrou ar fi intervenit în această afacere, ceea ce premierul a negat ferm.

Prim-ministrul a negat vehement această afirmație. El urmează să fie audiat pe 14 mai de către comisia parlamentară de anchetă privind scandalul Betharram.

Potrivit unui apropiat citat de Le Parisien, François Bayrou a fost „șocat” de mărturia fiicei sale. „Trecem de la un prim-ministru acuzat pe nedrept de minciună la tatăl unei victime care află faptele patruzeci de ani mai târziu”, a spus unsusținător fidel al lui François Bayrou, citat de Le Parisien.

„Evident, putem presupune că el a avut toate informațiile. Dar el, ca și ceilalți părinți, a fost foarte, foarte implicat politic, local. El a fost mai implicat. Dar l-am pus la același nivel ca toți ceilalți părinți. Cu cât ești mai implicat, cu atât vezi mai puțin, cu atât înțelegi mai puțin. Și cu cât sunt mai mulți martori, cu atât se spune mai puțin”, a spus Hélène Perlant.

Orașul în care chiria este mai scumpă decât mai multe călătorii cu avionul
Articolul anterior
O mama care crește singură trei copii riscă să ajungă în stradă. Doi dintre micuți sunt grav bolnavi
Articolul următor
Close menu