Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci înainte de Crăciun pentru a avea noroc tot anul?

Anumite obiceiuri și superstiții de Crăciun s-au păstrat de-a lungul timpului, în special în zonele rurale. Pentru ca în anul care vine să fie frumoase și bogate, femeile pun un ban de metal și o nucă în apa în care se spală. Aduce ghinion să porți pantofi noi de Crăciun.

separator

Dacă este un cer senin de Crăciun va fi un an roditor. Ciobanii așeaza sub pragul casei un drob de sare învelit, pe care îl lasă în acel loc până în aprilie, la „Alesul oilor”. Atunci îl scot, îl macină și, amestecat cu tărâțe, îl dau oilor, pentru ca turma să sporească.

În noaptea de Ajunul Crăciunului se priveghează. Pe masă se pune un colăcel, iar masa, așezată în seara de Ajun, trebuie să rămână întinsă toata noaptea, iar cine are cămin lasă focul aprins. De Crăciun, pâinea se așează sub masă, ca să atragă norocul, iar sub fața de masă se pune pleava de grâu, pentru belșug. Până la Crăciun, toata lumea trebuie să se împace cu dușmanii.

O superstitie spune ca, de Ajun, pentru a fi protejat de deochi și de farmece, se pun în cele patru colțuri ale mesei usturoi și semințe de mac. Ca să le vină pețitori, din Ajunul Crăciunului și până la Iordan (Boboteaza), fetele mătura casa de la prag înspre răsărit. În aceste două săptămâni este bine ca fetele mari să nu dea gunoiul afară din casă.

În Ajun, fetele pot face vrăji ca să își afle ursitul. Fata trebuie să posteasca toata ziua. Seara, prima îmbucătura luată în gura trebuie să o pună în brău, iar când se duce la culcare trebuie să întindă brâul pe jos și să facă trei mătănii peste el. Noaptea își va visa ursitul.

Tradiția spune că de Craciun se deschide cerul și este vazut, de către cei buni, Dumnezeu stând cu sfinții și îngerii la masă. Copiii născuți de Crăciun sau de Anul Nou sunt norocoși.

Sfintirea mesei de Ajun și vestirea Nașterii Domnului este o datină veche îndeplinită de preoți și însoțitorii acestuia. În popor se spune că Ajunul Crăciunului presupune un post aspru. E indicat chiar să se ajuneze până se iveste prima stea de seară, care amintește de steaua observata de magii de la Răsărit. Până atunci nu trebuie să se manance nimic și astfel omul va avea mult noroc și va fi mai demn pentru Sfânta Împărtășanie.

Existăă credința că în Ajunul Crăciunului cerurile se deschid și de acest moment nu se pot bucura decât oamenii buni, iar cetele îngerești pot fi auzite doar de cei curați la suflete. Deschiderea cerului permite oricărui creștin să își pună o dorință, care cu certitudine se va îndeplini.

În seara lui Ajun, stăpânii caselor au datoria să adune de prin sat toate lucrurile împrumutate pentru ca locul lor este acasă. De asemenea, fetele nemăritate roagă mamele să-l determine pe preot să zăbovească un timp pe laiță și să mănânce câte ceva, că astfel pețitorii lor să nu întârzie. Femeia care se ocupă de colacii pentru Crăciun se duce în grădină sau în livadă și cu mâinile pline de aluat spune: măr, astfel rodnic să fii cum stă aluatul pe mâinile mele. Alte gospodine, după ce dau pâinea în cuptor, nu uită imediat să spună: cum e cuptorul, lopata plină de pâine, așa să fie copacii, pomii plini de poame.

În Ajunul Crăciunului, copiii de toate vârstele se pregătesc pentru a umbla cu colindatul.

sursa: bzi.ro

De Ziua Internațională a Muncii, președintele Parlamentului Igor Grosu i-a vizitat pe pompieri și salvatori

De 1 mai Președintele Parlamentului Republicii Moldova a comunicat cu salvatorii și pompierii Direcției regionale căutare salvare nr.1 din municipiul Chișinău

Ar putea fi o imagine cu 11 persoane, ambulanţă şi text care spune „POUPIERI-SALISTOR SALICTOR TOR POMDIERI SAL! SALVATORI SALVAȚORIPOMPIERI POMPIERI”

Pe 1 mai de Ziua Internațională a Muncii, Președintele Parlamentului Republicii Moldova Igor Grosu a fost în vizită la efectivul Direcției regionale căutare salvare nr.1 din municipiul Chișinău. Aici salvatorii și pompierii care au intrat în tură au comunicat cu spicherul Parlamentului despre activitatea de serviciu, dar și misiunile realizate în prevenirea și lichidarea situațiilor de risc.

Președintele Parlamentului a asistat la schimbul gărzilor, dar și la procedura de predare și primire a schimbului de serviciu. Oficialul a comunicat cu salvatorii, pompierii și paramedicii, care de dimineață au intrat în serviciu, fiind interesat de activitățile pe care le întreprind, dar și misiunile de salvare.

,,Astăzi, de 1 mai, celebrăm valoarea muncii şi a oamenilor muncitori şi harnici. Moldovenii sunt cunoscuți ca un popor harnic şi stăruitor, care prin muncă cinstită îşi clădesc bunăstarea şi îşi realizează scopurile şi năzuinţele. Pe noi, moldovenii, munca nu ne sperie. De fiecare dată ne vom sufleca mânecile și vom munci ca să avem pâine pe masă și căldură în casă. Vom munci ca să trăim în pace și în siguranță.

Astăzi, am stat de vorbă cu cei care zi de zi muncesc în regim de urgenţă, pentru a ne salva nouă viețile. Sunt cei din prima linie pentru care viața altora este mai presus, decât viaţa proprie. Îşi iubesc meseria şi o fac cu abnegaţie și iubirea de a face bine. Să le mulțumim și să le fim recunoscători salvatorilor noștri – pompieri, scafandri, chinologi, chimiști. Să le mulțumim medicilor, brutarilor, șoferilor și tuturor celor care muncesc atunci când alții se odihnesc.

Vă mulțumim pentru dragostea de oameni și dragostea de țară!”, a declarat Igor Grosu.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, ambulanţă şi text

În cadrul vizitei, oficialul a vizitat sediul Direcției, dar și s-a familiarizat cu tehnica de intervenție și specificul activității salvatorilor. Mai mult, ofițerii și subofițerii au discutat cu spicherul despre complexitatea intervențiilor pe care le desfășoară, dar și despre dorința și onoarea de a fi în serviciul cetățenilor.

De Ziua Internațională a Muncii, salvatorii și pompierii sunt la datorie pentru a veghea securitatea și siguranța oamenilor.

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, ambulanţă şi text

Ministrul Mihai Popșoi a avut o întrevedere cu cetățenii moldoveni stabiliți Marea Britanie

În cadrul vizitei la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi a avut o întâlnire cu un grup de cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți în Marea Britanie.

„Am avut o discuție sinceră despre evoluțiile din Republica Moldova, avantajele integrării în marea familie a Uniunii Europene, importanța referendumului și a alegerilor din această toamnă, conversiunea permiselor de conducere moldovenești, dar și alte subiecte de actualitate.

M-am bucurat să văd că cetățenii noștri, chiar dacă locuiesc departe de casă, nu sunt indiferenți și se interesează de soarta țării”, a menționat oficialul moldovean.

De 1 Mai, președinta Maia Sandu a vizitat Substația Asistență Medicală Urgentă Botanica

Astăzi, cu prilejul Zilei internaționale a solidarității oamenilor muncii, Președinta Maia Sandu a mers în vizită la Substația Asistență Medicală Urgentă Botanica, unde a cunoscut cadrele medicale care, în fiecare zi, salvează vieți. 

„Acești oameni reușesc să ajungă la cei care au nevoie de ajutor chiar și atunci când ambulanța nu poate răzbate din cauza mașinilor parcate neregulamentar, și acordă asistență chiar și atunci când se confruntă cu o atitudine mai puțin respectuoasă din partea pacienților sau a rudelor acestora. Ei își fac datoria cu toată dăruirea, iar noi trebuie să cunoaștem și să apreciem munca lor. Și să-i ajutăm atunci când suntem în preajmă”, a declarat șefa statului. 

Președinta a menționat că, în timp ce majoritatea oamenilor se odihnesc sau petrec sărbătorile cu familia, sunt și dintre aceia care lucrează și de sărbători, care muncesc pe timp de noapte, care sunt permanent la datorie, astfel încât, restul cetățenilor să poată trăi aceste momente de relaxare în liniște și siguranță.

„Ne închinăm în fața fiecărui medic, asistent medical, conducător de ambulanță, brancardier, infirmier, felcer, salvator, polițist, pompier, militar, operator de la serviciul pentru apeluri de urgență, agent de pază, șofer de troleibuz, autobuz sau taxi, controlor de trafic aerian, pilot, mecanic de tren, brutar care coace noaptea ca noi dimineața să avem pâine proaspătă, muncitor din salubritate, lucrător din sistemul electroenergetic, asistent personal care nu are niciodată zi de odihnă și în fața tuturor celor care lucrează și noaptea, și de sărbători, inclusiv de Paște sau de Crăciun”, a punctat Președinta.

Totodată, șefa statului a mai spus că, de multe ori, oamenii își amintesc de munca medicilor când au cea mai mare nevoie, iar despre munca lor complicată nu se vorbește la televizor: „Voi sunteți eroii, adesea nevăzuți, datorită cărora societatea funcționează armonios. Vă mulțumim că sunteți atât de buni cu noi!”.

Cum va fi vremea la începutul anului 2018?
Articolul anterior
Vedetele din România au sărbătorit Crăciunul!
Articolul următor