Un pescar a căzut sub gheaţă, după ce a încercat să îl salveze pe un coleg al său, care se afla în dificultate. Totul s-a întâmplat pe lacul din Valea Morilor.
Din fericire, acesta este scenariul unei demonstraţii date de reprezentanţii de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI. Specialiştii avertizează – în caz de astfel de accidente, fiecare secundă contează, iar şapte minute petrecute în apa rece ca gheaţa pot fi fatale.
Specialiştii spun că oamenii pot să sară în ajutor victimelor doar dacă sunt pregătiţi. În caz contrar, ei trebuie să caute ajutor.
„Deplasarea până la persoana prăbuşită se face târâş pe coate, până la o distanţă nu mai mare de patru metri. Drept mijloace alternative de salvare pot să servească fularul, cureaua, inclusiv şi sania”, spune reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Oamenii au fost salvat în patru minute. Specialiştii spun, însă, că şi în acest timp victimele pot suferi un stop cardiac respirator. „Pupilele sunt dilatate şi nu reacţionează la lumină, pulsul lipseşte, respiraţia lipseşte”, spune medicul de la Serviciul de Salvare pe Apă. În primele secunde după ce a fost scoasă din apă, victima trebuie dezbrăcată de hainele ude şi învelită cu o pătură. După asta, trebuie întreprinse acţiunile de resuscitare.
Specialiştii antenţionează că stratul subţire de gheaţă format pe lacuri, râurile şi bazinele de acumulare din ţară este foarte periculos. Salvamarii, care au jucat rolul victimelor spun că, deşi au pregătirea necesară, experienţa nu a fost deloc uşoară.
sursa: www.publika.md