Începutul acestui an, debutează cu un eveniment astronomic destul de important şi anume o eclipsă totală de Lună. Iar cel mai interesant este faptul că ea va coincide cu fenomenul de „Lună albastră”, unul care survine atunci când poziţionarea dintre Lună şi Soare colorează satelitul natural al Pământului în albastru prin intermediul luminii refractate de pe sufrafaţa planetei noastre.
„Luna Albastră” are un nume înșelător, pentru că denumirea nu se referă la culoarea obiectului ceresc, ci provine dintr-o transformare a unui cuvânt din engleza timpurie. De fapt, numele fenomenului se referă la o „anomalie celendaristică”, potrivit site-ului de specialitate Space.com. În mod normal, într-un an de zile se pot vedea 12 luni pline.Satelitul Pământului ar trebui, așadar, să fie complet luminat o dată pe lună. Din când în când, totuși, se întâmplă să apară de două ori într-o singură lună, adică de patru ori în loc de trei într-un singur anotimp. În acest cazuri, apariția suplimentară este denumită Lună Albastră.
În acest an, vor avea loc două eclipse de Lună, iar eclipsa de lună de pe 31 ianuarie va fi prima dintre cele două. Aceste două evenimente nu au mai coincis din 1866, făcându-o să fie prima eclipsă totală din ultimii 150, iar următorul eveniment de acest fel va avea loc în anul 2028.Locuitori din Statelor Unite ale Americii, Asia Centrală și de Est, Indonezia, Noua Zeelandă și părți din Australia vor avea o imagine bună asupra evenimentului. Alaska, Hawaii și nord-vestul Canadei o vor vedea în întregime, dar mai multe părți estice ale Americii de Nord și Centrale vor avea parte de un spectacol mai scurt. În unele părți, eclipsa va începe la ora 04:48, dar, locuitorii din Est o vor vedea începând cu 06.48. Din România se va putea observa doar ieșirea Lunii din penumbra Pământului, maximul eclipsei având loc ziua la 15:31.