Află care este doza ta zilnică de proteine!

Trebuie să ştii că există o normă zilnică de proteine, necesară pentru a avea un organism sănătos. Citeşte mai jos doza recomandată în dependenţă de vârstă, sex şi ocupaţie.

separator

Galina Tomaş,
Nutriționist

O persoană matură şi sănătoasă trebuie să consume:

– femei – 0,8 gr. înmulţit cu kg pe care le ai, este doza zilnică;

– bărbaţi – 0,9 gr./kg/zi;

– gravide şi mame care alăptează – 1,2 gr./kg/zi;

– copii în dependenţă de vârstă – de la 22 gr. proteine pe zi  (1-3 ani) până la 65 -78 gr. proteine pe zi (16-18 ani).

Care şi câte proteine conţin alimentele pe 100 de gr.

Produse de origine animalieră

  • Carne de curcan – 24,5
  • Carne de găină – 21,0
  • Carne de iepure – 22,0
  • Carne de vită slabă – 20,4
  • Carne de miel – 18,0
  • Peşte – în medie 20,0 în dependenţă de specie
  • Gălbenuş de ou de găină– 16,0
  • Brânză degresată – 18,0
  • Telemea de oaie – 18,9
  • Caşcaval – 25,0
  • Lapte de vacă – 3,5

Produse de origine vegetală

  • Ciuperci crude – 5,0
  • Ciuperci deshidratate – 41,7
  • Fasole boabe – 23,0
  • Linte boabe – 25,0
  • Mazăre boabe – 21,5
  • Pâine de secară -12,4
  • Fulgi de ovăs – 13,4
  • Arahide -25,8
  • Alune curăţate – 12,0
  • Nuci – 21,0
  • Măsline negre – 20,0
  • Măsline verzi – 12,5
  • Spanac – 3,5
  • Urzici – 7,9
  • Usturoi – 7,2
  • Varză bruxelles – 4,0
  • Struguri – 2,1
  • Banana – 1,3
  • Coacăze – 1,5
  • Pere – 1,0
  • Piersici – 1,0
  • Caise – 1,0
  • Pere uscate – 2,4
  • Prune cu sâmburi uscate – 2,5
  • Smochine uscate – 4,3
  • Stafide uscate – 2,5
  • Prune uscate -2,5

Sursa: www.getfit.ro

Sfaturi utile:

  • Prepară sănătos carnea (la aburi, fiartă sau la gratar).
  • Consumă de 3 ori pe săptămână peşte (de preferat proaspăt) şi de 2 ori pe săptămână carne de curcan.
  • Oul conţine toţi cei 8 aminoacizi esenţiali şi este o sursă perfectă de proteine, cu toate acestea se recomandă de două ori pe săptămână a câte un ou şi acela să fie fiert moale.
  • Combină carnea cu legume proaspete şi cereale, bogate în fibre vegetale şi celuloză pentru a mări peristaltica intestinală şi pentru ca deșeurile metabolice ale proteinelor să nu se reţină în organism.
  • Nu combina carnea cu lactate sau cartofi, rezultatul va fi indigestia, kilograme în plus etc.
  • Se recomandă consumul de proteine în prima jumătate a zilei, pentru că metabolismul proteic poate dura de la 5 pană la 10 ore.

Recomandări pentru persoanele care frecventează antrenamentele Unica Sport!

Există două abordări diferite:

1.  Dacă scopul tău este să măreşti masa musculară, atunci înainte şi după antrenament consumă alimente cu conţinut mărit de proteine, iar în timpul antrenamentului bea un suc pentru a menţine indicile glicemic din sânge.

2.  Dar dacă scopul tău este să slăbeşti, în ziua antrenamentului 5-7 ore până şi după antrenament nu ai voie să consumi proteine, în caz contrar rezultatul va fi nul.

 

 

 

Dacă știi acest secret vei păstra cozonacii proaspeți chiar și o săptămână. 

Gospodinele recomandă să învelești cozonacii în hârtie de copt și un prosop curat de bumbac.Acest „truc” îi va ajuta să nu transpire și să își păstreze coaja moale, iar interiorul să rămână pufos și proaspăt.

Dacă ai făcut mai mulți cozonaci, poți să păstrezi resturi la congelator. Taie cozonacul în felii, învelește-le individual în folie alimentară și pune toate feliile într-o pungă cu fermoar.

Pune-o la congelator și când vrei o felie de cozonac, doar ia câte una, las-o 10-15 minute la temperatura camerei sau la frigider și apoi încălzește-o la microunde și servește-o cu o cană de lapte.

Producători și vânzători de mezeluri, verificați de FISC

Serviciul Fiscal de Stat a desfășurat, în perioada 11-16 aprilie 2025, acțiuni de control și inventariere în secțiile de producere și spațiile de depozitare la contribuabilii care produc/ comercializează mezeluri, în contextul creșterii cererii de procurare a produselor respective în ajunul sărbătorilor pascale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Scopul acțiunii a constat în verificarea activității contribuabililor privind respectarea legislației referitor la eliberarea bonurilor fiscale la decontările cu numerar, declararea tuturor veniturilor, utilizarea forței de muncă declarate, precum și deținerea documentelor de proveniență a mărfurilor expuse spre comercializare.

În perioada menționată au fost efectuate controale fiscale prin metoda verificării operative/ faptice la 3 contribuabili din mun. Chișinău, Soroca și Orhei, care activează în acest domeniu. În consecință, a fost stabilit un caz de nerespectare a prevederilor legislației, care se referă la neeliberarea bonului de casă în cazul decontării mijloacelor bănești în numerar, fiind aplicată sancțiunea în sumă de 5 mii lei.

Totodată, au fost stabilite plusuri de materii prime și produse finite în valoare totală de 1,9 mii lei, lipsuri de materii prime și produse finite în valoare totală de 58,4 mii lei.

Serviciul Fiscal de Stat îndeamnă contribuabilii la respectarea legislației fiscale și eliberarea bonurilor fiscale la decontările în numerar și informează despre desfășurarea în continuare a acțiunilor de monitorizare a domeniilor care prezintă riscuri pentru administrare fiscală.

Cum să alegem corect vinul pentru Paște: ANSA vine cu recomandări

Republica Moldova are o tradiție îndelungată și bogată în producerea vinului. În această perioadă, pe mesele tradiționale de Paști, ale multor moldoveni, se va regăsi și licorosul roșu „Pastoral” – un vin dulce de desert, emblematic pentru patrimoniul vitivinicol al țării, care însoțește armonios deserturile și preparatele festive, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în calitate de autoritate competentă, inclusiv, în domeniul controlul siguranței și calității produselor vitivinicole, alcoolului etilic și a producției alcoolice, a pregătit recomandări și informații utile și pentru consumatorii care vor alege să pună pe masa de sărbători o sticlă de Pastoral.

De regulă, acest vin este obținut din soiuri nobile de struguri precum Cabernet-Sauvignon, Merlot sau Saperavi, care conferă produsului final o culoare rubinie intensă, opacă și un buchet aromatic complex, cu note de prune uscate, cireșe sălbatice și ciocolată amară. Gustul este catifelat, dens și echilibrat, cu alcool bine integrat și un postgust persistent, marcat de fructe negre confiate și accente fine de ciocolată neagră.

Rădăcinile acestui vin remarcabil se regăsesc în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial, când era cunoscut sub numele de „Cagor”. Inițial, existau două metode distincte de producere a vinului Pastoral:

– Tratarea termică a boștinei(tescovinei), prin încălzirea acesteia la aproximativ 60°C, urmată de o perioadă de macerație (menținerea pe boștină) de până la 18 ore;

– Metoda italiană, ce presupunea alcoolizarea mustuielii fără aplicarea temperaturii, cu menținerea acesteia pe boștină pentru cel puțin două luni.

Cele două tehnici au fost ulterior îmbinate de vinificatorul Feodosie Cucerenco, care a pus bazele faimosului vin de desert „Cagor Ciumai”, cunoscut pentru calitatea sa excepțională.

În prezent, cea mai utilizată metodă de vinificare a Pastoralului este cea cu tratare termică. Procesul începe cu o fermentare parțială a mustului, până la un conținut alcoolic de 2–3% vol., urmată de încălzirea masei de boștină între 55°C și 70°C. Fermentarea este apoi oprită prin adăugarea de distilat de vin, pentru a crește concentrația alcoolică la 15–22% vol. și previne reluarea fermentației.

Potrivit legislației în vigoare, vinul roșu licoros dulce „Pastoral” trebuie să conțină între 15 și 22% alcool volumic și un minimum de 160 g/dm³ de zaharuri naturale nefermentate.

Stimați consumatori! Indiferent de vinul ales, consumați băuturi alcoolice moderat și țineți cont de următoarele recomandări:

1. Alegeți produse alimentare, inclusiv vinurile, din unități comerciale autorizate de către ANSA!

2. Evitați produsele vândute în străzi (portbagajele mașinilor”, pe carosabil), chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic decât în unitățile comerciale!

3. Atenție la informația de pe etichetă! 

4. Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă!

5. Informați-vă corect despre vinul ales înainte de a-l pune în coșul pascal!

6. Depozitați corect vinul. Evitați locurile în care temperatura este fluctuată. Păstrați sticlele de vin în poziție orizontală, astfel dopul se menține permanent umed prin contactul permanent cu lichidul din interior. Pentru vinurile roșii se recomandă menținerea  la temperatura de 12-16⁰C. 

7. Temperatura de servire recomandată  a vinului pastoral este 10-12 ⁰C.

Unica Shaping Club te invită la aqua shaping!
Articolul anterior
Află care este doza ta zilnică de proteine!
Articolul următor
Close menu