Află la ce riscuri te expui consumând grăsimi vegetale hidrogenate

Grăsimile vegetale hidrogenate, sau grăsimile trans, au împânzit industria alimentară, producătorii le folosesc tot mai mult la fabricarea produselor. Totuși, consumul acestora nu este lipsit de riscuri pentru sănătate.

separator

Recent, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), a prelevat mai multe probe pentru verificări, de la mai multe întreprinderi de lactate din Republica Moldova și a stabilit că produsele conțin cele mai mari cantități de grăsimi vegetale hidrogenate. Astfel s-a stabilit că brânzica glazurată cu umplutură de lapte concentrat fiert din comerț conține 60,81% grăsimi vegetale hidrogenate, în brânzica dulce Mic Vis cu caise – 34,18%, iar în brânzica glazurată cu aromă de vanilie are un conținut de grăsimi vegetale ce depășește 77,51%.

Ce sunt, de fapt, grăsimile vegetale trans și cum pot afecta acestea sănătatea?

Grăsimile trans sunt produse obținute sintetic în industria alimentară din grăsimi nesaturate, vegetale, printr-un proces numit hidrogenare. Acest proces transformă grăsimile vegetale în grăsimi rele, solide, cu o durabilitate mai mare. Pe produsele care conțin aceste grăsimi ,,trans” ar trebui să apară mențiunea „ulei vegetal hidrogenat”, însă acest lucru nu se întâmplă. Grăsimile trans sau grăsimile hidrogenate se obțin din uleiuri vegetale, cel mai adesea din ulei de palmier, prin adăugarea de enzime și gaz de hidrogen, sub presiune. Pentru că îi este schimbată structura chimică, uleiul vegetal devine astfel solid, capătă o durată mai mare de valabilitate ceea ce împiedica topirea acelui aliment la temperatura camerei.

Uleiul vegetal hidrogenat este mult mai ieftin decât grăsimea din laptele de vacă și le aduce un profit uriaș producătorilor de lactate.

Uleiul de palmier, din care de regulă se obțin grăsimile vegetale trans, este 100% grăsime și are, atenție, 884 calorii/100 g. Asta înseamnă că doar o lingură de ulei are 119 calorii.

Care sunt pericolele grăsimilor vegetale hidrogenate pentru sănătate?

Grăsimile trans sunt cele mai periculoase grăsimi din alimentație. Studiile au demonstrat că:

1. Uleiurile hidrogenate cresc colesterolul ,,rău” din sânge (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL). FDA estimează că prin reducerea folosirii acestora în alimentație s-ar putea preveni anual 20.000 de atacuri de cord și 7.000 de decese datorate bolilor de inimă, în Statele Unite.

2. Grăsimile trans sunt o adevărată bombă de calorii și predispun către obezitate.

3. Îmbolnăvesc organele tractului digestiv.

Grăsimile trans sunt nocive pentru ficat și pancreas. Din cauza conținutului înalt de grăsimi, zahăr și calorii, un asemenea produs precum ,,brânzica glazurată” poate duce la apariția cariilor, pofte obsesive pentru alimente nesănătoase și ruinarea orarului sănătos de alimentație al copilului.

4. Printre problemele cauzate de grăsimile vegetale hidrogenate se mai numără hipertensiunea arterială și dezvoltarea precoce a aterosclerozei. Unele studii au indicat inclusiv riscul mărit de a dezvolta maladia Alzheimer, cancerul la prostată și la sân, dar și diabetul de tipul 2.

Tom Cruise dezvăluie cum se menține în formă la 62 de ani. Mănâncă un singur lucru, indiferent unde merge

Tom Cruise se menține în formă prin mult sport și o dietă foarte strictă. La cei 62 de ani, actorul din „Misiune imposibilă” consumă acelaşi fel de mâncare, oriunde s-ar afla, indiferent de ispitele culinare.

Tom Cruise comandă mereu pește alb la abur și legume, fără sos, fără ulei și fără unt, potrivit Daily Mail.

În loc de trei mese principale, are 15 gustări mici care nu depășesc 1.200 de calorii pe zi.

Cruise evită gustările dulci, alimentele procesate și carbohidrații şi consumă doar mâncăruri la grătar sau preparate la temperaturi scăzute.

Printre alimentele consumate în mod regulat de actor se numără ciocolata neagră cu somon, ovăz crud, afine, ghimbir, sfeclă, broccoli, roșii și spanac. În plus, actorul nu bea alcool.

Cum să prepari un pesto de leurdă din trei ingrediente sănătoase!

 E primăvară şi ai nevoie de multe vitamine, iar preparea unui pesto de leurdă este binevenită pentru a-ţi suplini carenţa de nutrienţi. Leurda conţine multă vitamina A, C, seleniu, crom şi substanţe cu efect antioxidant. Nucile sunt o sursă bună de acizi graşi Omega 3 şi cel mai bogat aliment în cupru şi zinc.

separator

pesto_de_leurda5th_47115000

Cum să prepari un pesto de leurdă cu nucă?

Este foarte simplu! Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 legătură de leurdă proaspătă
  • 50 g miez de nucă
  • ulei de măsline
  • puţină sare, după gust.

Mod de preparare

  1. Spală în mai multe ape frunzele de leurdă și lasă-le la scurs.
  2. Pune într-un robot frunzele de leurdă, miezul de nucă, uleiul și mixează până obții o pastă fină, apoi adaugă sarea.

Folosește pesto de leurdă ca sos pentru pește, salate de legume, cartofi piure sau chiar pe pâine. Poftă bună!

sursa



Cum să fierbi corect lintea? Iată cu ce alimente o poţi combina

Lintea este o sursă excelentă de proteine şi o poţi folosi în foarte multe preparate care aduc beneficii pentru sănătate. Îţi recomandăm câteva idei ca să ştii cum se mănâncă lintea.

separator

Chiar dacă nu oișnuieși să comsumi linte şi nu prea ai idee cum să o prepari, să ştii că este un aliment sănătos, hrănitor şi trebuie să descoperi mai multe combinaţii în care o poţi consuma. Datorită conţinutul său bogat în proteine, lintea aduce o mulţime de beneficii pentru sănătate şi o poţi folosi ca alternativă la preparatele din carne cand începe postul.

linte

De ce să mănânci linte?

Lintea face parte din familia leguminoaselor, însă spre deosebire de fasole şi năut care necesită un timp mai lung de preparare, fiind esenţială etapa de înmuiere a boabelor, pentru linte nu este necesară această etapă, astfel că te poţi baza pe această leguminoasă pentru a face reţete rapide.

Lintea se poate folosi în salate, supe, tocăniţe şi în preparate cu orez, ea fiind o excelentă sursă de proteine pentru vegetarieni şi vegani.

Pe lângă proteine, lintea mai aduce un aport însemnat de fier, potasiu, fibre solubile şi insolubile, calciu, magneziu şi vitamina B6. De asemenea, o ceaşcă de linte conţine în jur de 230 de calorii, iar saţietatea pe care o oferă este una de lungă durată. Astfel că te poţi baza pe preparatele simple cu linte atunci când vrei să scapi de kilogramele în plus şi nu îţi place să consumi foarte multă carne.

Cum să fierbi corect lintea?

Lintea o găsim în mai multe dimensiuni şi culori, însă printre cele mai folosite sunt sortimentele de linte portocalie, verde şi maro. Pe lângă acestea, mai există lintea neagră. Pentru faimoasa supă-cremă de linte este foarte potrivită lintea portocalie, deoarece este mai cremoasă, iar dacă preferi salatele de linte sau tocăniţele atunci poţi să foloseşti lintea verde sau maro cu bob mai mare.

Cum se mănâncă lintea? Combinaţii recomandate

Pateu de linte

pateu linte

Se fierbe lintea, se pune în robotul de bucătărie şi se combină cu ulei de măsline extravirgin, puţină ceapă sau usturoi (doar pentru gust), zeamă de lămâie, sare, piper, verdeaţă (în funcţie de preferinţe).
Ca să iasă mai cremos poţi să adaugi o jumătate de avocado bine copt.

Tocăniţă de linte roşie cu curry

Ai nevoie de: o ceapă roşie, 1 cană cu linte roşie, ulei de măsline (opţional, dar îl poţi înlocui cu bulion de casă), un morcov, 1 căţel de usturoi, sare de mare, piper negru, 1 linguriţă de curry, puţină apă şi frunze proaspete de pătrunjel. Pune uleiul sau bulionul într-o cratiţă, după care adaugă ceapa şi restul ingredientelor, lăsându-le la foc mediu, sub capac până ce lintea este fiartă.

Salată de linte, fasole verde şi ardei, cu dressing cremos din pastă de susan

O combinaţie pe care o poţi avea mereu la îndemănă este salata de linte cu fasole verde, ardei şi puţină ceapă. Poţi să fierbi o cantitate mai mare de linte si fasole verde pentru a le avea în frigider, astfel că atunci când ajungi acasă poţi să-ţi prepari foarte rapid o salată săţioasă.

Supă-cremă de linte

Ai nevoie de: 1 cană cu linte roşie, 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, 1 ardei roşu, 1 morccov, 1 linguriţă de curry, 1/2 linguriţă de ghimbir proaspăt răzuit, 1 linguriţă de chimen pudră, sare de mare, piper negru, ulei de măsline, zeamă de lămâie, apă, pătrunjel proaspăt (opţional) şi smântână (opţional).

  • Se încinge uleiul în care se pun la călit ceapa, usturoiul, ghimbirul, chimenul şi curry.
  • Apoi se adaugă ardeiul şi morcovul care se amestecă şi se lasă la călit câteva minute.
  • Înainte de a pune apa, lasă la călit şi lintea roşie împreună cu celelalte ingrediente.
  • Se acoperă toate legumele cu apă şi se lasă la fierrt maxim 30 de minute sau până ce lintea este fiartă.
  • Se mixează în blender şi se consumă cu smântână, crutoane şi pătrunjel tocat mărunt.
supa crema

Sursa: eva.ro

Nichita de doar șase luni se luptă să trăiască! Acum, viața lui costă 20.000 de euro
Articolul anterior
O fetiță de 3 ani a murit înghețată la o gradiniță, după ce educatoarea ar fi uitat-o afară
Articolul următor