Au devenit părinți. Cei doi tineri în scaun cu rotile, care locuiesc în azilul din Chișinău, și-au adus micuțul ,,acasă”

Acum câteva zile Natalia a adus pe lume un baiețel sănătos, iar Valeriu, iubitul ei, a venit sa-i ia ,,acasă”. De fapt, la Azilul Republican pentru Invalizi si Pensionari din Chișinău, care le ține loc de casă.

separator

Natalia și-ar fi dorit să nască pe cale naturală, dar medicii au spus că acest lucru este imposibil și că cea mai sigură metodă este operația cezariană. Pe baietel îl cheamă Albert și cântărește 2,6 kg.

Când a fost externată din maternitate, Natalia nu a avut parte de o ceremonie plină de fast, așa cum se întamplă în cazul multor mămici. Valeriu a venit cu trei prieteni să-și ia acasa odorul. El, însa, nici nu a putut să coboare din mașina, pentru că nu a avut posibilitatea să-și transporte scaunul cu rotile până la spital. Așa că fiul i-a fost pus în brațe de o asistentă medicală.

Cei doi tineri și-au dus copilul în locul care le serveste drept casă, adică la azil, acolo unde ambii se adăpostesc de mai mulți ani, neavând o locuință. Valeriu vrea să-și găsească un post de muncă, mai ales că a făcut studii de contabil, iar anterior a lucrat cizmar. Acum nu prea are cu ce-și întreține familia. 75 la suta din pensia sa merge către azil, iar 25 la sută, adica 218 lei îi rămân pentru cheltuieli. Dar banii aceștia abia dacă-i vor ajunge să cumpere un pachet cu scutece.

 „Să mă duc așa să stau cu mâna hai da o bucațică, ca barbat îmi este rușine. In fiecare lună statul îmi oferă din pensia mea 218 lei, aceștia sunt a lui Albert. E jale, e Doamne ferește”, a declarat Valeriu Bărbuță.

Natalia și Valeriu s-au cunoscut acum doi ani, la azil. Au ajuns aici pentru că nu au pe nimeni care să-i poată întreține. Ea a fost crescută de bunica, iar mai apoi a căzut de la etajul unui bloc. Valeriu a ajuns în scaun cu rotile în urma unui accident rutier. Au trecut prin multe greutăți și încă mai trec, dar spun că dragostea îi ajută să reziste.

sursa: www.protv.md

Republica Moldova implementează votul prin corespondență. Care va fi procedura

Proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență a fost adoptat de Parlament în lectură finală. Documentul reglementează principiile de exercitare a dreptului la vot prin corespondență, procedurile electorale specifice, precum și atribuțiile organelor electorale care vor organiza această metodă alternativă de exercitare a dreptului la vot. Procedurile electorale privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității plicurilor cu buletinele de vot recepționate se vor stabili printr-un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală.

Proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență a fost supus unui amplu proces de consultări publice la care au participat reprezentanți ai societății civile, ai partidelor politice și ai autorităților publice implicate în procesul electoral. Propunerile parvenite au fost luate în considerație la îmbunătățirea documentului.

Printre amendamentele acceptate figurează includerea criteriilor pentru identificarea țărilor în care urmează să fie implementat votul prin corespondență. Astfel, condițiile privind implementarea parțială a votului prin corespondență sunt lipsa secțiilor de votare în țara-gazdă sau distanța mare până la cea mai apropiată secție de votare constituită anterior; experiența implementării acestei metode alternative de vot; înregistrarea prealabilă la scrutinul electoral precedent a cel puțin 30 de cereri; siguranța și fiabilitatea serviciilor poștale.

Printre țările care întrunesc aceste criterii figurează Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda. Votul prin corespondență nu va putea fi realizat în țările în care Republica Moldova nu are stabilite relații diplomatice, în țările aflate în conflicte militare și în țările în care nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte.

De asemenea, a fost eliminată incertitudinea privind vârsta alegătorilor. Respectiv, își vor exercita dreptul la vot prin corespondență persoanele care, la depunerea solicitării, au împlinit vârsta majoratului. O altă prevedere inclusă în document se referă la asigurarea securității votului. Astfel, plicul cu materiale pentru votare va conține o declarație pe propria răspundere. Alegătorii vor fi obligați să o semneze pentru a confirma exercitarea votului secret. Totodată, alegătorii care nu vor respecta secretul votului vor fi sancționați. Codul Contravențional a fost completat cu un articol care vizează nerespectarea caracterului secret al votului, divulgarea opțiunii de vot exprimate prin corespondență sau transmiterea buletinului de vot unei persoane terțe.

Pentru a vota prin corespondență, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite. Documentul conține și prevederi privind procedura de numărare și totalizare a voturilor, precum și situațiile în care buletinele de vot se declară nevalabile.

De menționat că, la alegerile prezidențiale din 2021, au participat 212 434 alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.

Violonista Alexandra Conunova, decorată de președinta Maia Sandu cu titlul onorific de „Artist al Poporului”

Violonista din Republica Moldova, Alexandra Conunova, a fost decorată cu titlul onorific de „Artist al Poporului”. Premiul a fost înmânat de președinta Maia Sandu, pe scena Sălii cu Orgă de la Chișinău.

„Este un titlu binemeritat, Alexandra este nu doar o mare artistă a poporului nostru, ea este admirată și dincolo de hotarele țării noastre.

I-am mulțumit din numele spectatorilor noștri pentru talentul său prin care ne aduce atâta bucurie, dar și pentru că sprijină tinerele talente din țara noastră prin fundația sa, Arta Vie. Este esențial pentru copiii noștri să aibă modele adevărate, să înțeleagă că, în afară de talent, marile scene ale lumii și ale vieții pot fi cucerite prin caracter, dedicație și multă, foarte multă muncă”, susține Maia Sandu printr-un mesaj postat pe Facebook.

Potrivit șefei statului, Alexandra Conunova este cu adevărat o minunată ambasadoare muzicală a țării noastre, așa cum sunt și mulți alți artiști din Republica Moldova care, prin talentul lor, ne integrează în marea cultură europeană.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, clarinet, oboi, flaut, vioară şi pian

Revoluție în industria panourilor fotovoltaice. Un nou material crește eficiența celulelor solare la 190%

Cercetătorii de la Universitatea Lehigh au dezvoltat un material cu potențialul de a crește semnificativ eficientă panourilor solare, relatează Interesting Engineering.

Inovațiile constante care îmbunătățesc eficientă au devenit cruciale, în special pentru a satisface nevoile energetice globale.

Echipa de cercetători a prezentat în premieră un prototip care utilizează un material cuantic că strat activ într-o celulă solară. Materialul respectiv a prezentat o absorbție fotovoltaică de 80% și o eficientă cuantică externă (EQE) de până la 190%.

Această performanță este remarcabilă deoarece depășește limita teoretică stabilită de eficientă Shockley-Queisser pentru celulele solare tradiționale pe baza de siliciu. În comparație, celulele solare convenționale au o EQE maximă de 100%.

„Această lucrare reprezintă un salt semnificativ în înțelegerea și dezvoltarea de soluții energetice durabile. Evidențiază abordări inovatoare care ar putea redefini eficientă și accesibilitatea energiei solare în viitorul apropiat”, a declarat Chinedu Ekuma, profesor de fizică la Universitatea Lehigh și autor al lucrării de cercetare, într-un comunicat.

sursa

Fiica Liliei Ojovan, într-o ținută adorabilă de Dragobete!
Articolul anterior
O tânără din Rusia a fost sechestrată și violată timp de 7 ani de către iubitul ei
Articolul următor