Accident cu implicarea unui taxi. Un tânăr în vârstă de 22 de ani a ajuns la spital

După accidentul rutier de ieri în care și-a pierdut viața șefa Secției educație a Direcției generale educație, tineret şi sport, în aceeași zi, un alt accident cu implicarea unui troleibuz și a unui taxi s-a soldat cu rănirea unui tânăr de 22 de ani.

separator

Accidentul s-a produs seara târziu, în sectorul Buiucani al capitalei. Ofițerul de presă al Direcției de poliție, Natalia Stati, a declarat că, preliminar, s-a constat că taximetristul, în vârstă de 38 de ani, nu a ținut cont de condițiile meteorologice nefavorabile şi nu a păstrat distanța între autovehicule. Ca urmare, taximetrul  a lovit din spate un troleibuz de pe ruta numărul 4, condus de către o femeie de 61 de ani, raportează evzmd.md.

Pasagerul din taxi a fost transportat la spital pentru îngriji medicale, viața lui fiind în afara oricărui pericol. Altcineva nu a avut de suferit. Taximetristul riscă o amendă de 1500 de lei şi șase puncte de penalizare.

Câte tabere pentru copii vor fi deschise în perioada de vară și care este prețul biletelor

În municipiul Chișinău, în perioada de vară, vor fi organizate 15 tabere cu sejur de zi, în instituțiile de învățământ primar și secundar, ciclu I și II, 14 tabere sportive, în baza școlilor sportive, o tabără ecologică. Vor mai fi trei tabere constante „Poenița Veselă”, „Alunelul” și „Cireșarii”, scrie agora.md.

Pe lângă acestea, vor fi organizate 13 ceentre de creație, care vor fi deschise în perioada 1-30 iunie, 20 de tabere tematice, în baza centrelor comunitare pentru copii, și 14 tabere, în baza Bibliotecii Municipale „B.P. Hașdeu” și o tabără ecologică.

„Costul unui bilet în taberele cu sejur, pentru 15 zile, este de 2.550 de lei, părinții, urmând să achite doar 20% costul total al biletului, suma fiind de 510 lei. Pentru taberele constante, prețul unui bilet pentru zece zile este de 3.700 de lei, cu o creștere de 20 de lei pe zi, în comparație cu anul trecut. Și aici, părinții vor achita 20% din costul total al tichetului, ceea ce reprezintă 740 de lei”, a subliniat șeful adjunct al DGETS, Andrei Pavaloi, în cadrul ședinței serviciilor operative ale Primăriei Capitalei, din 14 mai. 

În comparație cu anul trecut, prețul biletelor pentru taberele cu sejur, pentru 15 zile, este mai mare cu 25 de lei pe zi, iar în cazul celor de 10 zile – 20 de lei pe zi.

Mai mult, în taberele constante, vor fi repartizate, cu titlul gratuit, 1.828 de bilete, pentru familiile social-dezavantajate.

În acest sens, pentru perioada de vară, Primăria Chișinău a alocat peste 35 de milioane de lei. Mai mult, este estimat că în tabere se vor odihni circa 10.000 de copii în taberele din afara orașului Chișinău.

Utilizarea internetului creează o stare de bine, arată un studiu

Internetul are, în general, un efect benefic pentru starea de bine, a constatat un studiu internaţional, relatează luni DPA/PA Media, citată de Agerpres.

Constatările sugerează că, în pofida temerilor bazate pe păreri contrare, utilizarea internetului şi pare să aibă efecte benefice asupra stării de bine.

Cercetători de la Oxford Internet Institute, din cadrul Universităţii Oxford din Marea Britanie, au analizat date prelevate de la circa două milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 99 de ani din 168 de ţări, inclusiv din America Latină, Asia şi Africa.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că nivelul de satisfacţie legat de propria viaţă, în toate ţările, a fost cu 8,5% mai mare în cazul persoanelor care aveau acces la internet, nivelul experienţelor pozitive în cazul acestora fiind cu 8,3% mai mare.

În cazul a 33.000 de modele şi sub-seturi de date statistice diferite, cercetătorii au constatat că 84,9% dintre asocierile dintre utilizarea internetului şi starea de bine erau pozitive.

Andrew Przybylski, profesor de ştiinţe comportamentale şi tehnologie la Oxford Internet Institute, a declarat: „Este oarecum clişeistic, însă cererile extraordinare necesită dovezi extraordinare. Iar dacă ne dorim să facem lumea online mai sigură pentru tineri, nu putem ataca în forţă cu idei preconcepute şi soluţii universal valabile”.

„Trebuie să ne asigurăm că suntem deschişi să ne schimbăm punctele de vedere în funcţie de date şi sper că mesajul va ajunge acolo unde trebuie şi nu va duce la o nouă dezbatere prostească”, a adăugat el.

Profesorul a notat că, în opinia sa, va veni un moment în care oamenii nu vor mai fi îngrijoraţi de utilizarea reţelelor sociale şi de efectul utilizării internetului asupra tinerilor pentru că preocupările lor se vor îndrepta către ceea ce va urma.

Profesor asistent Matti Vuorre de la Universitatea Tilburg, Ţările de Jos, anterior cercetător asociat la Oxford Internet Institute, a spus: „Am fost surprinşi să identificăm o corelaţie pozitivă între starea de bine şi utilizarea internetului în majoritatea miilor de modele pe care le-am folosit la analiza noastră”.

În cadrul studiului, starea de bine a fost măsurată în funcţie de opt indicatori: satisfacţie faţă de propria viaţă, experienţe zilnice negative şi pozitive, două tipuri de evaluări ale stării de bine din punct de vedere social (starea de bine asociată cu zona în care subiecţii locuiau şi sentimentul lor de siguranţă în acel loc), starea de bine fizică, starea de bine a comunităţii şi experienţe legate de scopul personal.

Au fost luaţi în considerare şi factori precum educaţia, venitul şi sănătatea, însă studiul nu a analizat datele referitoare la utilizarea reţelelor sociale.

„În general, am identificat asocieri medii consecvente în ceea ce priveşte factorii predictori de utilizare a internetului şi o stare de bine semnificativ îmbunătăţită la cei care aveau acces la internet – sau care foloseau în mod activ internetul -, comparativ cu ceilalţi”, care nu aveau acces la internet sau nu îl foloseau, după cum a declarat Przybylski.

„Îndemnăm furnizorii de platforme să împărtăşească cercetătorii în domeniul ştiinţelor sociale datele detaliate referitoare la comportamentul utilizatorilor pentru o analiză ştiinţifică transparentă şi independentă, pentru a permite o înţelegere exhaustivă a (impactului) tehnologiilor asociate internetului în viaţa noastră de zi cu zi”, a precizat specialistul.

La acest studiu, publicat în jurnalul ştiinţific American Psychological Association’s Technology, Mind and Behaviour, cercetătorii au folosit date din sondajul Gallup World Poll de la 2.414.294 de persoane din 168 de ţări, din perioada 2006-2021.

Un fost jurnalist de la Pro TV, condamnat la închisoare pentru pedofilie

Fostul jurnalist Pro TV Marius Buga a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare pentru sex cu doi minori instituţionalizaţi, conform deciziei luată marţi de Judecătoria Târgovişte.Decizia nu este una definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile. Instanţa l-a condamnat la doi ani de închisoare pentru fiecare dintre cei doi minori şi a contopit pedeapsa la doi ani şi 8 luni, scrie evz.ro.

„Condamnă pe inculpatul Buga Marius-Ionuţ, (…) ocupaţie – reporter, fără antecedente penale, la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor (…) Condamnă pe inculpatul Buga Marius-Ionuţ, (…) ocupaţie – reporter, fără antecedente penale, la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor (…) Constată că faptele deduse judecăţii sunt concurente. (…) aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 2 (doi) ani închisoare la care se adaugă sporul de o treime din cealaltă pedeapsă stabilită (24 luni /3 = 8 luni) urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 2 (doi) ani şi 8 (opt) luni închisoare, ce se va executa în regim de detenţie”, se arată în decizia instanţei.

Instanţa a decis şi pedeapsa complementară a interzicerii pe o perioadă de doi ani a dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. Jurnalistul este obligat de instanţă să plătească celor doi minori daune morale de câte 10.000 de lei.

Instanţa a mai dispus înscrierea inculpatului Buga Marius Ionuţ în Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

Ce spun reprezentanții Pro Tv

La data când au fost comise faptele, acesta era corespondent ProTV. Reprezentanţii televiziunii au anunţat imediat după ce jurnalistul a fost reţinut că nu știau ce face Buga și că nu acceptă așa ceva. „Condamnăm cu tărie orice acţiune imorală (…). Protecţia minorilor este extrem de importantă pentru fiecare dintre noi!”, se menţionează într-un comunicat transmis de postul tv la acel moment.

Compania Viorica Cosmetic ți-a pregătit mai multe surprize la BEAUTY – 2018!
Articolul anterior
Actorul principal din telenovela ,,Şi bogaţii plâng” s-a stins din viață
Articolul următor