Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită la „Noaptea Europeană a  Muzeelor”, ediția a XX-a

Pe data de 18 mai, în intervalul orelor 10:00 – 22:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită la unul din cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelor – „Noaptea Europeană a  Muzeelor”. 

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes, desfășurat la nivel internațional, care a ajuns la cea de-a XX-a ediție. 

Cu o istorie bogată și o colecție impresionantă de bunuri culturale, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită să vă alăturați unei seri  pline de aventuri culturale. În cadrul evenimentului, vizitatorii vor avea oportunitatea unică de a explora expozițiile noastre permanente și temporare. 

În cadrul acestei sărbători, publicul va avea ocazia să se delecteze cu un program divers: 

10:00 – 18:00 Târgul Meșterilor Populari;

11:00 – 11:30 Ansamblul folcloric ,,Dumbrăvița”, cu programul „Tradiții de primăvară”, conducător artistic Marina Dumbrăveanu, acompaniator Victor Dumbrăveanu, Centrul Educației Estetice ”Lăstărel”. 

11:40 – 12:00 Program muzical cu Marina Dumbrăveanu, interpretă, Centrul Educației Estetice ”Lăstărel”. 

12:00-12:30 Ansamblul etnofolcloric ”Dorurele” din Chișinău, conducător artistic Vladimir Șchiopu, cu un frumos program de melodii autentice.

12:35 – 12:55 Ansamblul folcloric „Cimbrișor”, conducător artistic Tamara Vîrlan, Casa de Cultură Suruceni, r-nul Ialoveni;

13:00 – 13:50 Orchestra de Fanfară, IP Liceul Teoretic „Natalia Dadiani”, conducător artistic Ion Cojocaru, Centrul Educației Estetice ”Lăstărel”. 

14:00 – 14:45 Lansarea coliței poștale „Ursul de Peșteră”, emisă de către ÎS Poșta Moldovei (Ursul de peșteră – exponat din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală);

15:00 – 15:45 Ansamblul instrumental „Golden Brass”, IP Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, conducător artistic Vladislav Hachi;

15:00 – 17:00 Tur ciclist cu biciclete din colecția lui Vasile Fotescu, președintele Clubului Cicliștilor din Moldova;

16:00 – 16:45 Program muzical la cobză, Victor Botnaru, lector universitar, Maestru în Artă, împreună cu discipolii de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice;

17:00 – 17:30 Vernisarea expoziției de caricatură, cu genericul „De râs și de plâns”, autor Anatol Fornea, jurnalist;

17:40 – 18:10 Recital muzical cu Vasile Fotescu, interpret;

19:00 – 19:45 Program muzical cu Diana Pașcan & Adrian Sîrbu, muzică pop și chitară; 

21:00 – 22:00 Program de rock alternativ, formațiile Hypnotical & Vespa.

Ateliere de creație:

11:00 – 13:00 Atelier de broderie „Tradiția dăinuiește prin oameni”, AO Șezătoarea Basarabiei.

12:00 – 13:00 Atelier de ECO PRINT pe maiouri și gentuțe, Iarîna Savițkaia-Barâghin, Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice.

13:00 – 14:00 Atelier de confecționare a podoabelor pentru vestimentația tradițională, cu Inga Mațcan-Lâsenco, lector universitar, Universitatea Tehnică a Moldovei.

14:00 – 16:00 Atelier de prezentare a tehnicilor primare de țesut a covoarelor – Grupul „Fir Ales”, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Noaptea Europeană a Muzeelor la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va culmina cu un concert pe ritmuri de rock alternativ, oferit de trupele Vesta și Hypnotical. 

Vă așteptăm cu drag să petrecem o seară minunată împreună, explorând și celebrând diversitatea culturală!

Intrarea este gratuită.

Terenul de sport multifuncțional al unui liceu din Capitală, inaugurat după reabilitare capitală

Primăria Municipiului Chișinău anunță că astăzi, 29 mai, a fost inaugurat, după reabilitare totală, terenul de sport multifuncțional (de fotbal, volei și baschet) al Liceului Teoretic „Alexandr Pușkin”, de care vor beneficia cei peste 1.300 de elevi care își fac studiile în cadrul instituției educaționale.

Terenul de sport multifuncțional al unui liceu din Capitală, reabilitatFoto: Primăria Chișinău

Prezent la eveniment, primarul general Ion Ceban a declarat că, în continuare, copiii vor avea posibilități mai mari de dezvoltare sportivă.

„Sunt uimit de numărul mare de medalii, ceea ce demonstrează că voi iubiți sportul și că vouă chiar vi se primește ceea ce faceți”, a adăugat edilul. 

Totodată, primarul i-a felicitat pe elevi și pentru performanțele pe care le obțin la învățătură, aceștia fiind medaliași în cadrul olimpiadelor naționalei și internaționale. În acest context, Ion Ceban le-a amintit copiilor și despre Festivalul „Chișinăul Sportiv 2024”, invitându-i pe toți, de la mic la mare, să vină pe 8 iunie, în Parcul „La Izvor”, și să se bucure de lumea sportului. 

„Vă invităm în Parcul „La Izvor”, pentru a ne putea bucura împreună de acest eveniment minunat. Sportul este viața, iar Primăria Chișinău susține Federațiile naționale de sport și toate evenimentele sportive atât naționale, cât și internaționale”, a reiterat edilul. 

De menționat că municipalitatea susține toate inițiativele de dezvoltare a infrastructurii sistemului educațional, inclusiv proiectele ce țin de promovarea sportului și a modului sănătos de viață în rândul tuturor cetățenilor Capitalei. 

Terenul de sport multifuncțional de la LT „Alexandr Pușkin” a fost amenajat din sursele bugetului Primăriei Chișinău.

Foto: Primăria Chișinău

O moldoveancă a câștigat medalia de aur la judo la Campionatul Canadian Open

Mândrie pentru țara noastră și oamenii talentați care își trag rădăcinile din ea! Moldoveanca Valeria Kostroveț a câștigat medalia de aur la Campionatul Canadian Open, categoria de vârstă sub 18 ani.

Sportiva stabilită în Canada este fiica fostului judoist moldovean Vladimir Kostroveț, anunță UFSC Moldova.

Felicitări conaționalilor pentru acest succes răsunător stabilit peste Ocean!

Un nou cod galben de ploi puternice, anunțat de meteorologi

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un nou cod galben de instabilitate atmosferică. Avertizarea este în vigoare astăzi, 29 mai, în intervalul orar 12:00–00:00.

Potrivit meteorologilor, în această perioadă sunt așteptate ploi abundente de scurtă durată (15–35 l/m2). De asemenea, sunt prognozate furtuni.

În același timp, vântul va sufla în rafale de până la 15–18 m/s.

Doi bărbați și un minor de 16 ani, din Ștefan Vodă, reținuți pentru jafuri stradale
Articolul anterior
Un fost jurnalist de la Pro TV, condamnat la închisoare pentru pedofilie
Articolul următor