Ce trebuie să facă femeile imediat după SEX. Sfaturi utile

Potrivit medicului primar Obstetrică și Ginecologie, doctor în Științe Medicale din România,  Raluca Hera, după o partidă de sex cu partenerul tău, oricât de tentant ar fi să mergi la culcare sau să te grăbești să ajungi la serviciu, reține că există câteva aspecte de care trebuie să ai grijă, înainte de toate.

separator

1. Spală-ți zona intimă, însa nu exagera – pentru că în zona genitală pot rămâne fire de păr pubian, lubrifiant și lichid seminal, nu uita cât de importantă este igiena intimă. Așa că este o idee bună să te speli rapid cu apă călduță și cu un săpun fără parfum. Un duș este, de obicei, cea mai bună idee în acest caz. La fel ca în cazul oricărui duș, nu doar după sex, ar trebui să eviți să folosești săpunul direct în vaginul tău. Totodată, evită folosirea șervețelelor umede.

2. După ce te-ai spălat, usucă zona intimă cu un prosop curat – deoarece, infecțiile fungice (precum cele cauzate de ciuperca microscopică Candida albicans) prosperă în locurile calde și umede, așa că vaginul tău trebuie să fie uscat după ce te-ai spălat cu apă și cu săpun. Un prosop curat și moale este tot ce ai nevoie pentru a usca pielea din zona intimă, după duș.

3. Mergi la toaletă și urinează dacă simți nevoia – fie că ai făcut sex cu sau fără prezervativ, un sfat util este să urinezi după raportul sexual, pentru că acest lucru te va ajuta și te va proteja împotriva infecțiilor tractului urinar. Este important sa reții că cel mai bine este să urinezi când simți într-adevăr această nevoie – chiar dacă ea apare la două minute, la 20 de minute sau la o oră după ce ai făcut sex cu partenerul tău.

4. Bea apa multă și mănâncă alimente bogate în probiotice – la fel ca în cazul altor forme de activitate fizică, este important sa îți menții corpul hidratat și după ce ai făcut sex. Volumul de apă pe care îl bei după sex te va hidrata și te va ajuta să elimini din vezica urinara acele bacterii care pot cauza infecții la nivelul tractului urinar. Totodată, alimentele care conțin probiotice (iaurtul sau alte alimente fermentate) sunt variante excelente pe care le poți consuma ca gustări, pentru a restabili rezervele de bacterii „bune” și pentru a preveni infecțiile fungice. Aceste alimente conțin bacterii „bune”, similare cu cele prezente în vagin, iar astfel îți alimentezi organismul cu acești aliați, reducând riscul unor infecții fungice.

5. Poartă lenjerie intimă confortabilă – un alt pas important pe care e bine să îl adopți după o partidă de sex, mai ales că te ajută să previi infecțiile bacteriene și infectiile fungice, este să porti lenjerie intima din bumbac sau – și mai bine – să nu porți nimic în zona intimă după sex. Nu sunt recomandate articolele de lenjerie intimă din nylon și alte materiale care provoacă mâncărimi sau care nu lasă pielea să respire.

6. Notează orice disconfort care nu este normal, legat de sex – uneori, se întâmplă săsimță durere în timpul sexului. Cele două disconforturi principale pe care le poți observa din când în când sunt durerea cauzată de uscăciunea vaginală și o senzație mai profundă, care ar putea fi cauzată de probleme cum ar fi constipația, un spasm muscular sau de faptul că partenerul tău lovește unul dintre ovare (lucru care este mai probabil dacă te afli la ovulație). Cu toate acestea, disconfortul (dacă îl simți de fiecare dată sau în majoritatea cazurilor când faci sex) nu este normal, mai ales dacă senzatia persistă câteva ore bune și nu este influențată de cât a durat partida voastră de sex.

În cazul în care se întamplă să simți deseori sau de fiecare dată un disconfort precum cele descrise mai sus, discută cu medicul ginecolog, deoarece ar putea fi un semn al unei probleme mai grave, precum: chisturile ovariene, fibroza uterină, endometrioza sau cancerele din sfera genitală.

Sursa

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Peste 12 800 cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămână

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 12863 solicitări, inclusiv 1747 la copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5326 pacienți, dintre care 4230 adulți și 1096 copii au fost transportați la spitalele din țară. Din numărul total de solicitări – 319 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienți din următoarele motive: 3736 urgențe cardiovasculare, dintre care 60 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1894 patologii neurologice, dintre care 236 cu accidente vasculare cerebrale, 1548 boli respiratoria și 1132 urgențe traumatologice.

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 61 persoane, care au suferit în urma a 47 accidente rutiere. După acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat 47 pacienți, inclusiv 8 copii la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

De asemenea au fost înregistrate 67 urgențe toxice, printre care 20 intoxicații cu medicamente, 18 intoxicații cu dioxid și monoxid de carbon, 9 cu ciuperci, 8 cu alcool, o persoană intoxicată cu droguri și 11 altele.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 36 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții chimici și de mediu: 17 persoane cu combustii, 11 cu mușcături/înțepături de insecte, 7 cu hipotermii și cite o persoană cu degerături și o electrocutare.

Creșterea copiilor în stil scandinav – tot ce trebuie să știi
Articolul anterior
Kate Middleton a născut un băiat!
Articolul următor