Privé Fashion Events te invită la Retro Edition! Iată cine sunt designerii autohtoni care își vor prezenta colecțiile în cadrul Festivalului MAI Retro!

În perioada 28 aprilie -1 mai, toți iubitorii de Retro își dau întâlnire la Complexul Etno-Cultural ,,Vatra”. Organizatorii Festivalului MAI Retro au pregătit activități captivante în aer liber pentru copii și adulți, concursuri, jocuri distractive, expoziție de mașini Retro, muzică, DJ, dansuri, show culinar și multe alte surprize. În cadrul festivalului, Privé Fashion Events va organiza o prezentare de modă inedită. Retro Edition va surprinde publicul cu colecții voalate expuse în aer liber, într-o atmosferă relaxantă și nonconformistă, ceva #mairetro…, ceva cu adevărat special!

separator

Organizatoarele fashion show-ului promit senzații tari! Modelele vor defila #fărătocuri, pe un podium #maiverde, decorat cu flori, înconjurat de mașini luxoase retro.

Toți vizitatorii Festivalului MAI Retro sunt așteptați la prezentarea de modă specială Retro Edition, în cadrul căreia mai mulți designeri autohtoni își vor prezenta colecțiile pline de stil, culoare, inspirație și fantezie!

Privé Fashion Events îi adună pe același podium pe cei mai în vogă designeri ai momentului: Nikita Rinadi, Șotropa, Bobbin, Irina Kroitor, Top Coat, cu colecții pentru cele mai stilate femei! Iar pentru micile fashioniste, Agenția Luxury Style Mini Models va prezenta două colecții cochete semnate de brandul Mini Lady și Lidia Selici.

Iată cine sunt designerii care vor participa la Retro Edition!

Nikita Rinadi

Creatoarea brandului Nikita Rinadi vine cu o colecţie în stilul său fabulos și neordinar, creat special pentru femeia urbană și sofisticată cu preferințe bine definite. Brandul Nikita Rinadi își bucură admiratoarele nu doar pe piața autohtonă, dar și peste hotarele acesteia. Ținutele semnate de designerul Nadya Gudumac sunt purtate de cele mai de succes femei de la noi, vedete și persoane publice.

Șotropa

Brandul a făcut furori la a doua ediţie Privé Fashion Events, uimind prin simplitate, rafinament şi individualitate. Designerul Otilia Şotropa susţine că stilul vestimentar prezintă personalitatea fiecărei femei. Stilul simplu ce redă lucruri complicate este acea modă concepută de brandul ȘOTROPA.

Irina Kroitor

Tânărul designer se afirmă în domeniul fashion creând ţinute individuale, pictate manual. Având o experienţă bogată în Sankt Petersburg în calitate de creator vestimentar îşi stilizează fiecare piesă vestimentară într-un spirit extrem de inovativ şi sofisticat. Colecţia “Flowers girls” reprezintă  o simbioză între gingaşie, frumuseţe şi artă.

Top Coat by Olga Tovstenco

Designerul a participat la a doua ediţie Privé Fashion Events ştiind foarte bine cum să capteze atenţia publicului cu mantouri unicat de înaltă calitate. De aceasta data Olga Tovstenco propune o colecţie fină potrivită sezonului estival. Gustul rafinat al colecţiilor semnate de designerul Tovstenco te inspiră şi te copleşesc!

Bobbin

Brandul autohton Bobbin crează accesorii HandCrafted și articole vestimentare care să pună accentul pe stil, comoditate și feminitate. Designerul brandului, Antonela Gobjilă, și-a început activitatea din marea dragoste pentru frumusețe, iar acest lucru este ceea ce o determină să aducă mereu pe piața autohtonă o doză de creativitate, culoare și calitate.

Mini Lady

Cochetul brand Mini Lady crează ţinute vaporoase pentru micile fashioniste. Rochiţele brandului se deosebesc prin unicitate, culoare și trezesc în orice fetiţă o mică prinţesă.

Lidia Selici

Designerul Lidia Selici crează ținute de neuitat care știu cum să pună accent pe feminitate, senzualitate și personalitate. Inspirație îi servesc cele mai selecte stofe și elemente de decor. Orice femeie poate găsi aici rochia visurilor sale, ținuta ideală care îi va defini personalitatea și caracterul.

 

Dacă te-am intrigat, accesează www.vatrafest.com pentru detalii și vino să vezi cum poate arăta un astfel de show!

Retro Edition va avea loc duminică, pe 29 aprilie, începând cu ora 15:00.

Oficial și în Moldova! Înscrierea la universitate se va face exclusiv online

În acest an, înscrierea la programele de licență și masterat din universități se va face exclusiv online. Ministerul Educației spune că acum se fac ultimele ajustări la softul e-Admitere – o platformă unică unde vor fi depuse dosarele. Candidații vor putea aplica la cel mult trei universități, scrie EuropaLibera.

Potrivit responsabililor de la Ministerul Educației, pentru a participa la concursul de admitere, candidații vor trebuie să-și facă un cont online, unde vor introduce doar codul personal din buletinul de identitate.

„Sistemul va extrage datele din bazele deja existente, precum diploma de bacalaureat și notele din diplome. Se vor face excepții pentru candidații din stânga Nistrului. Ei vor trebui să anexeze și diploma, deoarece noi nu avem aceste informații”, a spus Europei Libere consultanta Direcției politici în domeniul învățământului superior, Tatiana Pașa.

În cazul în care candidații nu se vor descurca singuri, ei vor putea veni la universități, unde vor fi organizate centre de informare. „Noi ne dorim ca totul să decurgă bine, dar oricum ar putea să mai apară ceva, având în vedere că este primul an”, a precizat funcționara.

Dosarele pentru facultate trebuiau să fie depuse exclusiv online începând cu 2023, însă autoritățile spuneau atunci că universitățile și candidații încă nu sunt pregătiți, așa că anul trecut admiterea a avut loc în format mixt: electronic și fizic.

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, spune că platforma comună de admitere va permite instituțiilor superioare de învățământ să gestioneze mai bine procesul de admitere.

„Candidatul nu aduce copia buletinului, dar introduce IDNP-ul și automat sunt generate toate datele. Nu aduce copia diplomei de absolvire, pentru că automat apare că studentul a luat BAC-ul, notele lui, reședința, părinții și chiar putem prelua fotografia lui din buletin”, explică Bostan.

El spune că UTM reușea să gestioneze fluxul de candidați și anii trecuți, pentru că are propriul site de admitere. Chiar dacă tinerii vor depune solicitările online, ei vor trebui să vină, ulterior, la universitate să aducă actele în original. De asemenea, ei pot veni la centrul de informare, dacă au anumite întrebări legate de specialități.

„Pentru că noi îi ajutăm să facă decizia corectă. Unii vin și habar nu au care e diferența dintre Contabilitate și Business și administrare sau Marketing, IT ori Inginerie”, a spus Bostan.

Rectora Universității Pedagogice „Ion Creangă”, Alexandra Barbăneagră, speră că, datorită platformei comune, procesul de admitere va fi simplificat.

„Acum se face o singură bază de date, care e a Ministerului Educației, și toate universitățile introduc datele. Vom vedea ce va fi, sperăm să fie mai ușor”, a precizat rectora.

Sistemul informațional unificat e-Admitere a costat peste 790.000 de dolari. Banii au fost alocați de Ministerul Educației în cadrul proiectului „Învățământul superior din Moldova”, finanțat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare.

Admiterea în universitățile din Moldova începe, tradițional, la sfârșitul lunii iulie și se încheie în august.

ATENȚIE! O nouă escrocherie

Ministerul Finanțelor avertizează despre scrisori false transmise din numele instituției cu scop de înșelăciune, care se manifestă prin pretinsa solicitare de a achita impozitul pe venit, urmare a blocării unor transferuri financiare.

Ministerul Finanțelor informează publicul că nu a contactat și nu va contacta prin responsabilii săi persoane private în vederea solicitării unor asemenea acțiuni sau a datelor personale și/sau financiare.În cazul recepționării unor astfel de notificări, rugăm să informați imediat organele de drept și Ministerul Finanțelor, sau alte instituții vizate.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari

În anul 2024, Republica Moldova are, în total, 12 sărbători legale, iar cele mai multe sunt în luna mai, scrie evz.ro.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari în Republica Moldova

Luna mai aduce cinci zile de sărbătoare oficială, iar agențiile guvernamentale nu vor avea program de lucru cu această ocazie.

Astfel, instituțiile guvernamentale vor avea zile libere pe 1, 6, 9 și 13 mai. De asemenea, bugetarii nu vor lucra nici în weekenduri, dacă nu se prevede altfel în program.

Unde este închis în zilele de sărbătoare

De exemplu, la  Poșta Moldovei, zilele de 1, 6, 9 și 13 sunt libere în toată țara. De asemenea, medicii de familie nu vor lucra, iar centrele de sănătate vor rămâne închise și în zilele de sărbătoare din 1, 6, 9 și 13 mai.

Și Inspectoratul General pentru Migrație este închis în cele patru zile, iar Agenția Servicii Publice, care este responsabilă cu emiterea documentelor, precum și alte agenții guvernamentale și majoritatea organizațiilor bugetare, vor avea zile libere 1, 6, 9 și 13 mai.

Care sunt sărbătorile din luna mai:

1 mai – Ziua Muncii (miercuri); 5 și 6 mai – prima și a doua zi de Paști (duminică și luni); 9 mai – Ziua Europei și Ziua de Comemorare a Victimelor celui de-al Doilea Război Mondial (joi); 13 mai – Radonița (Paștele Blajinilor), zi de pomenire (luni).

În Găgăuzia, încă o sărbătoare

În regiunea autonomă Găgăuzia, pe lista de sărbători legale se adaugă, în data de 6 mai, Sărbătoarea Hederlez (luni). Anul acesta însă, sărbătoarea specifică va coincide cu a doua zi de Paști.

În Republica Moldova există, potrivit legii în vigoare – pe lângă cele 104 zile libere regulate, adică sâmbete și duminici, într-un an bisect – 12 sărbători oficiale pentru care angajații din sectorul public au zile libere.

Dar, cum unele dintre sărbătorile legale cad sâmbătă sau duminică, anul acesta se va ajunge la un total de 113 zile libere pentru angajații bugetari. Astfel, în 2024, în Republica Moldova vor fi doar 253 de zile lucrătoare.

Selena Gomez s-a ras în cap
Articolul anterior
Astăzi, toți polițiștii din Republica Moldova poartă blugi. Iată care este motivul!
Articolul următor