Astăzi, toți polițiștii din Republica Moldova poartă blugi. Iată care este motivul!

Astăzi în mai multe țări din lume este marcat Denim Day. În această zi, oamenii poartă blugi în semn de susținere a victimelor violului și manifestare împotriva stereotipurilor care promovează cultura violului.

separator

Purtarea blugilor în ultima zi de miercuri a lunii aprilie a devenit un simbol al protestului împotriva atitudinilor stereotipizate și superficiale față de agresiunea sexuală și viol.

Din acest motiv, toţii poliţiştii din Republica Moldova, inclusiv şefii acestora, au îmbrăcat astăzi blugi în semn de solidaritate cu victimele violenței sexuale. Oamenii legii condamnă infracțiunile săvârșite prin viol și au venit cu câte un mesaj de solidaritate pentru victimele violenței sexuale.

Cum a apărut Denim Day?

Denim Day a fost marcat pentru prima dată la Roma, unde în anul 1992 un instructor auto de 45 de ani a fost acuzat că a abuzat sexual o elevă de 18 ani, urcată în mașina acestuia pentru prima oră practică. Fata și-a anunțat părinții, care au susținut-o în decizia ei de a depune plângere la poliție.

Deși acuzatul a fost condamnat în primă instanță, mai târziu, în 1998, Curtea Supremă de Justiție a rechemat condamnarea, pe motiv că victima purta blugi strânși și că atacatorul nu ar fi putut să o dezbrace fără ajutorul ei. Magistrații menționau în decizia de achitare a violatorului că dacă eleva s-ar fi dezbrăcat singură de blugi, nu mai poate fi vorba de un raport sexual fără consimțământ.

A doua zi, femeile din Parlamentul italian au venit în ședința plenară a legislativului îmbrăcate în blugi, în semn de protest față de decizia Curții Supreme de Justiție.

În 2018 Denim day va fi sărbătorit la nivel mondial pentru al 19-lea an consecutiv.

„Denim Day Moldova” este marcat cu genericul „NU există scuze pentru viol”!

Campania a fost lansată de Centrul Internațional „La Strada”. 

„La Strada” invită societatea civilă, reprezentanții instituțiilor de resort, ONG-urile să se alăture campaniei Denim Day Moldova. Miercuri, 25 aprilie, toți sunt îndemnați să vină la serviciu purtând blugi. Faceți fotografii purtând această ținută și publicați-le cu hashtagul #DenimDayMoldova.

Privé Fashion Events te invită la Retro Edition! Iată cine sunt designerii autohtoni care își vor prezenta colecțiile în cadrul Festivalului MAI Retro!
Articolul anterior
Municipiul Chișinău are un nou primar interimar! Află cine este și câți ani are
Articolul următor
Alte articole interesante