Doi miri din Strășeni au jucat nunta ca pe timpuri, într-un cort în curtea casei

Și-au dorit o nuntă ieșită din tipare și nu au mers prea departe cu imaginația, ci au apelat la vechile tradiții de acum 20-25 de ani, când majoritatea moldovenilor își jucau nunțile în corturi amenajate chiar în curțile caselor. Și au intrat astfel în atenția presei. Un cuplu din raionul Strășeni și-a dorit o nuntă ca pe timpuri. Așa ca si-a organizat petrecerea intr-un cort, instalat chiar in curtea casei. Mirii spun că au multe rude și că nu ar fi încăput cu toții într-o sală de banchet.

separator
Au lăsat moda deoparte și au facut o nuntă în cort, ca pe vremea părinților. Maria și Fănel au spus DA nu la starea civila, ci chiar în curtea casei.

Familia și-a dorit să readucă tradițiile înapoi. Spune că o sală de banchet ar fi fost neîncăpătoare pentru cei peste 350 de invitați, așa că au închiriat un cort de la Ialoveni. Decorul de culoare verde a fost accesorizat cu multe flori. Compozițiile în stil modern au făcut echipă buna cu țolurile moldovenești așternute pe scaunele din lemn, iar pe jos nu era marmura scumpă, ci covoare cu motive tradiționale.

Locurile oaspeților la masă au fost și ele aranjate ca la restaurant, doar că scrise cu pixul pe foi. Cele peste 14 feluri de bucate au fost comandate de la un local, aduse cu un tir frigorific și servite de mai mulți chelneri.

,,Sunt 10 bucătărese, ele se ocupă, am făcut meniul, mi-au spus cât costa”. “In local te înțelegi cu omul într-un fel și mesele sunt goale”, spun mirii. Au spus nu dansatorilor profesioniști și au lăsat toată povara pe umerii vorniceiilor. Mireasa a optata pentru o rochie de prințesă, sclipitoare, cusută la comandă. La cununie, însă, mirii au mers îmbrăcați în haine tradiționale. Tot în ii au venit și unii oaspeți. Horele în curtea casei, pe drum de țară nu i-a împiedicat pe nuntași să poarte rochii de seară și costum.

Mirii formeaza un cuplu de 3 ani. Cererea în căsătorie a fost făcută la ea acasă, în ziua în care Maria s-a întors de la muncă din Italia.

sursa: www.protv.md

Punctul de Asistență Medicală Urgentă Lozova a fost renovat integral

Sediul Punctului de Asistență Medicală Urgentă (PAMU) Lozova din cadrul Substației Strășeni a fost renovat.

Punctul de Asistență Medicală Urgentă Lozova a fost renovatFoto: Ministerul Sănătății

Potrivit Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 3,3 milioane de lei, mijloace financiare alocate din bugetul Ministerului Sănătății și al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Edificiul, reparat capital și modernizat, dispune de:

  • sală de alertă
  • depozit pentru păstrarea medicamentelor
  • sală de odihnă pentru personal
  • sufragerie
  • blocuri sanitare 
  • un garaj cu două boxe pentru ambulanțe

„Menționăm că Punctul de Asistență Medicală Urgentă Lozova are o echipă formată din 15 angajați, inclusiv medici, asistenți medicali și șoferi pe ambulanță, care acum vor beneficia de cele mai bune condiții de muncă pentru a acorda pacienților servicii medicale de urgență de înaltă calitate”, precizează Ministerul Sănătății.

PAMU Lozova deservește peste 23.000 de localnici din satele Lozova, Vorniceni, Micleușeni, Huzun, Dolna și Stejăreni. 

Escaladare în Georgia! Liderul opoziției, Levan Khabeishvili, a fost bătut brutal de poliție în timpul protestelor masive nocturne

Forțele de securitate din Georgia au folosit tunuri cu apă, gaze lacrimogene și grenade asurzitoare împotriva protestatarilor din fața parlamentului.

Aceștia intensificând brusc represiunea după ce legislatorii au dezbătut un proiect de lege privind „agenții străini”, considerat de opoziție și de țările occidentale ca fiind autoritar și de inspirație rusă.

Martorii oculari ai Reuters au văzut cum unii ofițeri de poliție i-au atacat fizic pe protestatari, care au aruncat cu ouă și sticle în ei, înainte de a folosi gaze lacrimogene, tunuri cu apă și grenade asurzitoare pentru a-i forța pe manifestanți să părăsească zona din fața clădirii parlamentului.

Protestele continuă

Levan Khabeishvili, liderul celui mai mare partid de opoziție din Georgia, Mișcarea Națională Unită, a postat o fotografie pe X cu fața însângerată și cu un ochi vânăt. Un oficial al partidului a declarat pentru Reuters că Khabeishvili a fost bătut de poliție după ce a dispărut din centrul orașului Tbilisi.

După ce au fost dispersați din parlament, aproximativ două mii de protestatari au continuat să blocheze principalul bulevard Rustaveli din Tbilisi, baricadându-l cu mese de cafenea și coșuri de gunoi. Unii au strigat „sclavi” și „ruși” către poliție.

Mai devreme, poliția antirevoltă a folosit spray-uri cu piper și bastoane pentru a-i îndepărta pe unii protestatari care încercau să împiedice legislatorii să părăsească intrarea din spate a parlamentului.
Președintele georgian Salome Zourabichvili, un dușman declarat al guvernului ale cărui puteri sunt în mare parte ceremoniale, a declarat într-o postare pe X că represiunea a fost „total nejustificată, neprovocată și disproporționată” și că protestele au fost pașnice.

Proiectul de lege a accentuat diviziunile în această țară profund polarizată din sudul Caucazului.

Legea rusă din Georgia

Parlamentul, care este controlat de Visul Georgian și de aliații săi, va aproba probabil proiectul de lege, care trebuie să mai treacă încă două lecturi înainte de a deveni lege. Parlamentarii au încheiat sesiunea de marți fără a vota, iar dezbaterea va fi reluată miercuri.

Proiectul de lege ar impune organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”.

Criticii georgieni au catalogat proiectul de lege drept „legea rusă”, comparându-l cu legislația Moscovei privind „agenții străini”, care a fost folosită pentru a reprima disidența în această țară.

sursa

Moldovenii revin acasă de sărbători? Cresc cozile la vamă

Poliția de Frontieră atenționează călătorii despre fluxul mărit în punctul de trecere a frontierei Costești, în ambele direcții de deplasare.

Moldovenii revin acasă de sărbători? La vama Costești s-au format coziFoto: Poliția de Frontieră

„În vederea fluidizării traficului transfrontalier au fost deschise toate benzile de circulație și suplinit numărul angajaților din prima linie de control”, informează PTF Costești.

Astfel, funcționarii punctului vamal vin cu un set de recomandări pentru călători:

  • Verificarea, din timp, a valabilității actelor de călătorie care acordă dreptul de traversare a frontierei de stat.
  • Utilizarea tuturor punctelor de trecere a frontierei, pentru a nu supraîncărca doar unele.
  • Consultare cu ofițerii de la call-centrul Poliţia de Frontieră (022 259 717) pentru a cunoaște care este situația la frontieră, regulile de trecere a frontierei și alte informații de ordin public.

Cea mai simplă metodă de a scăpa de o căpușă. Merită să încerci acest truc!
Articolul anterior
1 Mai cu temperaturi de până la 30 de grade Celsius
Articolul următor