Indiferent că te afli într-o zonă verde, la mare, la munte sau în parc, insectele sunt prezente pretutindeni, de aceea trebuie să îi protejezi corespunzător pe cei mici. Poate fi vorba despre albine, furnici, țânțari, căpușe, păianjeni, acarieni, tăuni, iar contactul cu pielea este adesea urmat de o reacție alergică la saliva și veninul insectei. Unele mușcături pot cauza un disconfort minor, precum înroșirea pielii, altele însă pot cauza reacții alergice serioase, până la șoc anafilactic. Cum poți recunoaște insecta în funcție de ciupitură?
Acarienii – nu răspândesc boli, dar mușcătura lor poate irita pielea și poate cauza mâncărimi intense.
Ploșnițele – lasă un marcaj mic de mușcătură pe piele, care este roșu și conferă senzația de mâncărime sau cauzează o reacție alergică gravă.
Albinele – cauzează o umflătură roșie pe piele cu o porțiune de alb în jur. În general, acul unei albine sau al unei furnici usturătoare este însoțit de o cantitate mică de venin. Când ajunge în piele, veninul determină cele mai multe cazuri de mâncărime și durere asociată înțepăturii și poate cauza o reacție alergică. Insecte care înțeapă frecvent: albine, viespi, furnici.
Puricii – determină o urmă care conferă senzație de mâncărime pe piele, adesea pe glezne și picioare.
Țânțarii – lasă o umflătură, care conferă senzație de mâncărime sau în cazuri rare o reacție alergică pe piele.
Păianjenii – cauzează simptome minore precum piele roșie, inflamație și durere la locul mușcăturii sau simptome grave care necesită intervenție medicală de urgență. Unii păianjeni au chelicere otrăvitoare și pot cauza reacții grave precum crampe musculare puternice, greață, vărsături, convulsii și creșterea tensiunii arteriale.
Căpușele – lasă un semn care seamănă cu o țintă care se mărește.
Veninul injectat în corp de mușcătura sau înțepătura unei insecte va determina o reacție a sistemului imunitar. Adesea, răspunsul imediat al corpului va include înroșire și inflamație în locul mușcăturii sau ciupiturii. Reacțiile minore întârziate includ mâncărime și durere. În cazul în care copilul este extrem de sensibil la veninul unei insecte, poate apărea o afecțiune potențial fatală denumită șoc anafilactic (determină îngustarea căilor respiratorii, iar respirația devine dificilă). Unele mușcături și înțepături pot cauza diverse boli atunci când veninul conține agenți infecțioși.
Simptomele care denotă o reacție gravă și care presupun un consult medical urgent sunt: dificultate în respirație, greață sau vărsături, spasme musculare, ritm cardiac rapid, inflamația buzelor și a gâtului, confuzie, pierderea stării de conștiență.
Majoritatea cazurilor de înțepături pot fi tratate acasă, în special pentru reacțiile ușoare. Îndepărtați acul din piele, dacă este cazul, spălați zona afectată și aplicați un pachet cu gheață pentru a reduce durerea și inflamația. Creme topice antiprurit și analgezice cu administrare orală și antihistaminice pot fi folosite pentru a combate simptomele deranjante.