Oamenii de ştiinţă irlandezi au stabilit că valoarea serotoninei, care este numit „Hormonul fericirii” depinde de numărul de bacterii care trăiesc în intestinele noastre.
Serotonina este un neurotransmiţător în creier, produs din aminoacidul triptofan. În creier serotonina transmite impulsuri electrice între neuroni. Odată ce nimereşte în sânge, serotonina îndeplineşte funcţia de „hormon al fericirii”, datorită căruia avem o dispoziţie foarte bună, simţim afluxul de forţe, vedem viaţa mai luminoasă şi mai interesantă şi devenim mai rezistenţi la stres.
Principala condiţie a apariţiei serotoninei este prezenţa luminii soarelui. Dacă ieşim rareori afară sau dacă atunci când ieşim vremea este posomorâtă, corpul nostru produce o cantitate foarte mică de serotonină şi, ca urmare, dispoziţia noastră se reduce. Acum devine clar de ce multor oameni li se înrăutăţeşte starea de spirit, atunci când vremea este posomorâtă şi li se ridică dispoziţia odată cu apariţia unei zile însorite.
Esenţa cercetării
Cercetătorii irlandezi au efectuat un studiu pe baza şoarecilor. În cursul studiului, ei au reuşit să afle că lipsa de bacterii în intestin din perioada copilăriei duce la o reducere de serotonină în creier la maturizare. Prezenţa bacteriilor în intestinal copilului, odată cu maturizarea, în sistemul nervos central se produc schimbări importante legate de serotonină.
Astfel, absenţa microflorei intestinale a avut un impact negativ asupra funcţiei cerebrale.
Rezultate
Specialiştii au dovedit că diferiţi factori care influenţează starea microflorei intestinale (antibioticele, alimentaţia, infecţiile), joacă un rol important în „regulamentul” funcţiilor creierului. S-a dovedit că de starea microflorei intestinale depinde nu doar sănătatea fizică, dar şi sănătatea mintală.
Rezultatele demonstrează că bacteriile ce trăiesc în intestin pun în aplicare comunicarea bidirecţională dintre intestin şi creier. Această descoperire va face posibilă crearea unor noi medicamente pe bază de bacterii care ar putea fi întrebuinţate pentru tratarea bolilor creierului.
Sursa: Zdorovieinfo.ru