Persoane publice, diplomați și oameni de afaceri au promovat acțiunile de binefacere la Balul Anual de Caritate Hospice Angelus, ediția a IX-a!

Circa 160 de oameni și-au dat întâlnire la Balul Anual de Caritate Hospice Angelus, Ediția a IX-a, care a avut loc în data de 25 mai 2018, în incinta Radisson Blu Leogrand Hotel. Balul de Caritate s-a desfășurat în acest an sub patronajul Alteții Sale Prințului Ștefan Dimitrie Ferdinand Sturdza, care a ținut un discurs emoționant, în fața oaspeților, persoanelor publice, voluntarilor și a prietenilor Hospice Angelus, prezenți la eveniment.

separator

Prințului Ștefan Dimitrie Ferdinand Sturdza a fost nominalizat ca preşedinte de onoare al organizaţiei, fiind ales succesorul Marinei Sturdza, într-o continuitate de gând şi de fapte, cu respect şi responsabilitate pentru o cauză nobilă.


,,Filantropia, iubirea faţă de ceilalţi, uneori în durere şi tristeţe, e o puternică emoţie şi probabil cel mai nobil sentiment pe care îl nutrim; e regenerator şi capabil să treacă peste capcanele întinse de ceea ce Marina Sturdza numea, cu mult adevăr, „oportunismul bolii”. Ea însăşi a fost răpită de cancer, pe care îl considera „cel mai oportunist dintre toate bolile” pentru că ne atinge pe toţi deopotrivă, fulgerător şi crud, indiferent la ce suntem, la cine suntem, la ce am clădit, ce vise şi ce viitor ne proiectăm… Iată un motiv în plus să ne unim forţele, gândul, intenţiile şi voinţa pentru a continua şi duce mai departe ceea ce devine o datorie morală şi totodată o datorie de suflet: aceea de a continua, dârz şi fără oboseală, dedicarea faţă de cei care traversează cea mai dificilă perioadă din viaţa lor în lupta cu bolile şi au nevoie de noi. A fi împreună cu ei, mână în mână, e nu doar un semn de umanitate şi bunăvoinţă, ci de civilizaţie (…)” – a subliniat Președintelui de Onoare al Balului de Caritate, Altețea Sa Prințul Ștefan Dimitrie Ferdinand Sturdza.

La eveniment s-au adunat reprezentanți ai corpului diplomatic: Excelența Sa Doamna Signe Burgstaller – Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Excelența Sa Doamna Valeria Biagiotti – Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene – Tudor Ulianovschi, Boris Gilca – Secretar General de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, invitați de peste hotare, oameni de afaceri, artiști, reprezentanți mass-media, reprezentanți ai FFMS „Angelus Moldova” și alți susținători ai organizației.

,,Indiferent de activitățile noastre zilnice și programul încărcat, ar fi bine să ne gândim măcar un minut la cei care au nevoie de ajutorul nostru. Nu știm ce va fi mâine în viața fiecăruia dintre noi, de aceea, cât suntem sănătoși, putem să-i ajutăm pe cei care astăzi sunt în dificultate”, a afirmat Dr. Galina Tomaș, specialist în nutriție și sănătate publică.

Programul serii a inclus o cină festivă și un program artistic variat. La eveniment s-a desfășurat o licitație cu strigare cu prezentare de obiecte inedite, o licitație fără strigare, o tombolă și câteva secvențe video relevante.

Printre susținătorii cauzei nobile promovate de Hospice Angelus Moldova se numără artiștii care au evoluat pro bono la eveniment: Stela Boțan, Olga Verbițchi, Geta Burlacu, Dj Codek, 7 Klase, Ana Cernicova și Amelia Uzun, Fundația de Caritate Arta Vie și prezentatorii Daniela Mițelea și Alex Luca.

Datorită sponsorilor evenimentului și generozității participanților, a fost posibilă colectarea de fonduri financiare pentru Îngrijiri Paliative (ÎP) gratuite prestate de către Hospice Angelus Moldova, acoperind necesarul pentru două luni de activitate a fundației. Scopul evenimentului este de a spori nivelul de conștientizare a publicului cu privire la necesitatea de ÎP în Republica Moldova și de a colecta resurse financiare pentru îngrijirea gatuită a adulților și copiilor aflați la evidența fundației, la moment: 60 adulți, 40 copii și 15 copii în staționar la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Casa Angelus”.

Îngrijirea paliativă are drept scop îmbunătățirea calității vieții atât a pacienților cu boli incurabile, grave, avansate, cu pronostic limitat de viață de până la 12 luni, cât și a familiilor acestora, oferind asistență medicală, socială, consiliere psiho-emoțională și spirituală. În anul 2017 cca 2500 de pacienți au găsit susținere și alinare alături de Hospice Angelus.

Vezi mai multe imagini din cadrul evenimentului!
       

Vladimir Putin include în lege noțiunea de „genocid împotriva poporului sovietic”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat legea care prevede conceptul de „genocid împotriva poporului sovietic”, comis în al Doilea Război Mondial, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Kremlinului se arată că legea federală va reglementa păstrarea memoriei, securitatea și întreținerea mormintelor victimelor acelui genocid. Totodată, aceasta stabilește un mecanism de căutare a locurilor de înhumare și a mormintelor comune, pentru a aduce omagiu  victimelor.

Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026.

Conform statisticii, peste 26 de milioane de cetățeni ai fostei URSS, dintre care opt milioane de soldați, au decedat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cinci noi poduri vor lega România și Moldova. Primul va fi „Podul de Flori” de la Ungheni

Încep lucrările la primul pod peste Prut construit după Revoluție, iar alte patru sunt în faza de proiectare, afirmă Sorin Grindeanu, ministru al transporturilor și infrastructurii din România . Pe 26 aprilie, la Ungheni, va fi lansată oficial construcția Podului de Flori, un nou punct de legătură rutieră între Republica Moldova și România, transmite IPN.

Evenimentul este unul simbolic și marchează începutul unui proiect de infrastructură așteptat de zeci de ani. Podul de la Ungheni va fi primul dintre cele cinci noi poduri planificate între cele două maluri ale Prutului. Autoritățile din ambele țări subliniază atât importanța practică, cât și valoarea istorică și simbolică a acestei construcții.

Ministrul transporturilor și infrastructurii din România, Sorin Grindeanu, a declarat că începerea lucrărilor reprezintă un moment important. Proiectul presupune construirea a două poduri rutiere, câte unul pentru fiecare sens de mers, cu termen de finalizare estimat pentru a doua jumătate a anului 2026. Aceste poduri vor continua traseul autostrăzii A8, care va lega Chișinăul de Iași și mai departe de Pașcani și Târgu Mureș, facilitând astfel conexiunea cu rețeaua rutieră europeană.

„Dar mai vreau să anunţ un lucru, avem încă patru poduri la stadiul de proiectare. Anul viitor se va termina proiectarea şi, odată cu ele, vom avea cinci noi poduri peste Prut, ceea ce e un lucru bun”, a adăugat oficialul român.

Sorin Grindeanu afirmă că finalizarea acestora va consolida conectivitatea transfrontalieră și va stimula dezvoltarea regională.

Vicepremierul Republicii Moldova, Vladimir Bolea, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a subliniat că podurile devin simboluri ale apropierii dintre Moldova și Europa și contribuie la siguranța rutieră, mobilitatea populației și dezvoltarea economică.

O companie de publicitate cere Primăriei Capitalei un prejudiciu de 66 milioane de euro

Operatorul de publicitate EpaMedia solicită un prejudiciu de peste 66 de milioane de euro de la Primăria Chișinău. Despre aceasta scrie consilierul municipal al Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Victor Chironda, pe pagina sa de Facebook. Consilierul solicită edilului Ion Ceban și viceprimarului Ilie Ceban convocarea urgentă a Consiliului municipal Chișinău, ca să prezinte informații la acest subiect, transmite IPN.

Victor Chironda susține că a primit o notificare de arbitraj de la compania de publicitate EpaMedia și o notă informativă emisă de Direcția Asistență juridică a primăriei. Motivul invocat în act este că Primăria nu și-a îndeplinit obligațiile conform unui contract de parteneriat public-privat, încheiat în 2017 între municipalitate și operatorul de publicitare, care solicită, în consecință, achitarea unui prejudiciu de peste 66 de milioane de lei.

Contractul prevedea construcția a 300 de stații de așteptare a transportului public, cheltuielile fiind pe seama companiei de publicitate. La rândul său, primăria era obligată să pună la dispoziția investitorului locații pentru 1850 de panouri de reclamă.

Potrivit lui Victor Chironda, deși demersurile companiei către primărie au început în noiembrie 2024, despre această solicitare de arbitraj, consilierilor municipali li se comunică abia la 22 aprilie, când e data limită de desemnare a unui arbitru din partea autorității publice.

Topește rapid centimetri în plus de pe talie, coapse și șolduri! Începe ziua cu antrenament combinat
Articolul anterior
Noutăți la admiterea 2018: instituțiile de învățământ vor stabili propriile criterii și strategii de admitere
Articolul următor
Close menu