Scrisoarea deschisă a academicianului Constantin Șchiopu către ministrul Monica Babuc, după BAC-ul la limba și literatura română

Profesorul universitar și academicianul Constantin Șchiopu a adresat o scrisoare deschisă ministrului Educației, Culturii și Cercetății, Monica Babuc, cu privire la testul de bacalaureat de la limba și literatura română, susținut de abiturienți, în data de 8 iunie. Acesta susține că a găsit în test o „greșeală științifică”.

separator

„Mi-aduc aminte de scandalul iscat, vara trecută, în urma depistării unei erori în testul de evaluare la disciplina Fizica, eroare ce a pus elevii într-o situație destul de dificilă și care nu putea să nu aibă consecințe. Iată că și în sesiunea aceasta, din 2018, testul la Limba și literatura română conține o greșeală științifică. Conform unui item, elevilor li se cere să comenteze semnificația simbolului „cuvinte” ( care, de fapt, nu este un simbol, ci o sinecdocă) din secvența „…oamenii nu deschid cărţi subţiri/ iar dacă o fac/observă imediat/ că înăuntru sunt/ puţine cuvinte pe rând/ puţine cuvinte pe pagină. Aceeași situație a fost atestată și în testul de evaluare din cadrul pretestării, elevilor solicitându-li-se să comenteze simbolul „fete” din versurile „El se îndrăgostește de una și de mai multe fete deodată”. În temeiul celor enunțate, rog să fie examinat cazul, prin convocarea unei comisii formate din specialiști din domeniul teoriei literaturii, care să elucideze problema în vederea evitării consecințelor ce pot avea un impact negativ asupra rezultatelor elevilor”, se arată în scrisoarea adresată public de către academician.

Sursa

Amenzi pentru mai mulți ”întreprinzători” care activau inclusiv prin platforme online sau prestau servicii

În perioada lunii martie curent, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) și-a continuat acțiunile de combatere a activității ilicite de întreprinzător, fiind aplicate sancțiuni în 280 de cazuri și amenzi în sumă de 447,55 mii de lei.

Activitățile ilicite au fost identificate în mai multe sectoare economice, cele mai frecvente fiind în comerțul cu bunuri, inclusiv prin platforme online, prestări de servicii și transport de pasageri în regim taxi, transmite Știri.md.

„Aceste acțiuni au drept scop identificarea și sancționarea persoanelor fizice care desfășoară activități ilicite de întreprinzător, precum și aducerea acestora în cadrul legal prin aplicarea măsurilor de conformare”, comunică SFS.

Totodată, instituția face apel la conformare voluntară.

„Toate persoanele fizice care desfășoară activități economice urmează să se înregistreze legal într-o formă organizatorico-juridică și să respecte cerințele legale; Ignorarea obligațiilor atrage sancțiuni, dar și pierderea unor drepturi esențiale, cum ar fi accesul la protecție socială sau pensii; Evitarea sancțiunilor! Serviciul Fiscal de Stat încurajează toate persoanele fizice să-și declare activitățile economice și să evite sancțiunile, optând pentru conformarea voluntară”, subliniază SFS.

De menționat că, în cazul în care se depistează desfășurarea activității ilicite de întreprinzător de către persoanele fizice, funcționarii fiscali întocmesc proces-verbal cu privire la contravenție, cu aplicarea amenzilor de la 1.500 la 4.500 de lei.

BNM va pune în circulație o monedă comemorativă

Banca Naţională a Moldovei (BNM) lansează din 18 aprilie în circulație o nouă monedă comemorativă – „100 de ani de la prima instalare a statuii Lupului Roman la Chişinău”.

Moneda de 50 de lei este confecționată din argint 999/1000, transmite infotag.md. 

Diametrul acesteia este de 35 de milimetri, greutatea de 22 de grame, iar tirajul este de 300 de exemplare.

Serviciile de curățenie prin cimitire, tot mai căutate de moldovenii din diaspora

În cimitirele din Chișinău a început marea curățenie pentru Paștele Blajinilor, atunci când oamenii îşi pomenesc rudele decedate. Noroc şi de vremea numai bună de măturat, vopsit sau plantat flori la morminte. Persoanele stabilite în străinătate, care nu pot ajunge acasă, pot apela la servicii de curățenie specializate, scrie tvrmoldova.md.

Cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chișinău este, în aceste zile, un adevărat furnicar. De dimineața până seara, oamenii vin aici cu mături și greble pentru a face curăţenie la morminte, înainte de sărbătorile pascale.

„Aici am un moș care s-a dus dintre noi și vin în fiecare an să fac curățenie, alături de mătușa mea, cât este în viață. Mai sădim câte o floare, tăiem câte un copăcel care crește din voia lui, punem un scaun, vopsim o măsuță. Înainte de Paști trebuie să avem stimă pentru cei care au fost alături de noi. Ne-au ajutat, ne-au ridicat, au plâns alături de noi, iar acum e rândul nostru să facem un gest de respect, un ajutor la care ei se vor uita de sus. În casă faci curățenie, dar pe dânșii cum să-i lași așa? Nu se poate. Trebuie să avem grijă. Acum copiii sunt la lucru, dar eu mă duc să fac puțină curățenie la copil și la soț”.

Pentru basarabenii care nu pot ajunge acasă, firmele specializate oferă servicii de curățenie, reparații sau chiar se ocupă de plantarea florilor. Igor Plugari spune că de trei ani prestează astfel de servicii.

IGOR PLUGARI, prestator servicii pentru întreținerea mormintelor: „Cei mai mult cei care apelează sunt cei din diasporă, dar sunt şi cei din Republica Moldova, dar care nu dispun de timp. Prețurile pentru o lucrare bine făcută sunt în jur de 400 de lei, iar timpul necesar este de aproximativ o oră, o oră și jumătate”.

În acest an, creștinii ortodocși din Republica Moldova vor marca Paștele Blajinilor pe 27 și 28 aprilie.

În râul Nistru a fost depistat vibrionul holeric. Care sunt pericolele pentru sănătate?
Articolul anterior
Premieră pentru țara noastră! Un tânăr a modificat un Peugeot, astfel încât să poată fi condus de persoane cu dizabilităţi
Articolul următor
Close menu