Simptome care ar putea semnala prezența cancerului în organism

Sunt nenumărate studii şi cercetări ştiinţifice care încearcă să afle ce determină apariţia cancerului şi modalitatea în care acesta se manifestă. De aceea, simptomele care persistă și ne afectează viața de zi cu zi trebuie luate în serios. Potrivit medicilor, dacă este descoperit din timp, cancerul poate fi tratat, iar de aceea este foarte important să mergem la un consult medical dacă observăm unul sau mai multe dintre aceste simptome.

separator

1. Umflarea gâtului sau a feței
Cancerul pulmonar poate cauza inflamarea feței, a gâtului, mâinilor sau pieptului atunci când tumoarea apasă pe vena dintre cap și inimă. Acest simptom se numește “sindromul de venă cavă superioară” și este cauzat în general de cancer.

2. Durere la nivelul oaselor
Majoritatea pacienților cu cancer osos se plâng de dureri osoase de la slabe, la foarte puternice.Odată cu dezvoltarea cancerului, aceste dureri vor interfera cu activități simple precum mersul sau ridicatul obiectelor.

3. Amorțeala membrelor
Deși este un lucru des întâlnit și pe care toată lumea îl experimentează, persistența și apariția nejustificată a acestui simptom poate fi îngrijorătoare și trebuie consultată cu un medic.Amorțeala membrelor sau a altor părți ale corpului poate indica o tumoare în apropierea creierului, coloanei vertebrale sau a nervilor.

4. Slăbirea mușchilor
Chiar dacă acest simptom se poate datora și lipsei de activitate fizică, în momentul în care interferează cu viața de zi cu zi, poate fi un semn de cancer, mai ales dacă este însoțit și de lipsa energiei sau inflamații.

5. Pierderi mari în greutate
Dacă există pierderi mari în greutate nejustificate de un nou regim alimentar sau o dietă este indicat să se consulte un medic cât mai repede. Acest simptom poate fi cauzat de prezența cancerului. Celulele canceroase se hrănesc cu principala sursă de energie și pot chiar schimba modul în care corpul produce proteine, cauzând pierderi rapide in greutate.

6. Oboseala
Ne putem simți obosiți din motive evidente precum lipsa timpului de odihnă, dar oboseala pe termen lung combinată cu grețuri, dureri sau vomitat poate indica prezența cancerului sau alte boli grave. Fii atentă la acest simptom complicat.

7. Nivel ridicat de calciu
Hipercalcemia (nivel ridicat al calciului în sânge) este un semn și o consecință a mai multor tipuri de cancer. Acest simptom poate fi diagnosticat prin analize de sânge.

 8. Balonarea

Desigur că balonarea nu este un simptom îngrijorător dacă îi cunoaștem cauza (precum balonarea în timpul menstruației), dar alături de alte efecte secundare precum dureri abdominale, probleme cu mâncatul sau oboseala cronică poate fi un alt semn de cancer. Dacă acest simptom persistă, trebuie să te consulți cu un doctor cât mai repede.

9. Tusea
O răceală care a trecut mai greu te poate lăsa cu o tuse neplăcută pentru ceva timp, într-adevăr. Dacă tusea continuă luni de zile la rând, probabil este cauzată de o bronșită sau pneumonie. Oricare ar fi cauza, nu ezita să te consulți cu un medic deoarece acesta poate fi și un semn de cancer pulmonar.

10. Dureri abdominale
Durerile abdominale pot fi un semn de tumoare a ficatului, iar crampele stomacale sau sensibilitatea la diferite tipuri de mâncare pot indica prezența cancerului de colon. Majoritatea pacienților cu cancer în primele etape nu vor avea simptome prea deranjante, așa că trebuie să fii foarte atentă la semnele pe care corpul ți le transmite.

11. Arsuri stomacale
Dacă este frecvent, acest simptom sau durerea acută în zona pieptului după masă poate însemna cancer esofagian. Din nou, orice suspiciune ai avea, primul tău gest trebuie să fie un consult medical de specialitate.

Ai grijă de sănătatea ta!!!

Sursa

ANSP, despre pericolul de poluare a apei în raionul Anenii Noi, unde sunt sacrificați porcii infectați cu pestă africană

Cu referire la calitatea apei în contextul situației excepționale din Roșcani, raionul Anenii Noi, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu precizări, informează unica.md.

În legătură cu focarul de pestă porcină africană și situația excepțională din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, Centrul de Sănătate Publică Căușeni, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, informează locuitorii că nu există riscuri justificate privind contaminarea surselor de apă utilizate de locuitorii. Specialiștii subdiviziunii teritoriale monitorizează constant calitatea apei în satele Roșcani, Calfa și Calfa Nouă, pentru a garanta siguranța sănătății publice.

Aprovizionarea cu apă a localităților se realizează, în mare parte, prin sonde arteziene și fântâni publice. Sondele arteziene din zonă au adâncimi de până la 142 de metri și folosesc apa dintr-un strat subteran protejat, acoperit de un alt strat gros de 76-85 de metri format din roci, marnă și argilă, care se întinde pe toată suprafața zonelor de protecție din jurul sondelor. Astfel, apa este bine izolată și protejată de careva riscuri de contaminare.

Pentru înhumarea animalelor afectate, a fost selectat un loc, coordonat cu serviciile abilitate, cu respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare naționale și internaționale. Terenul este cu sol lutos, care are o permeabilitate scăzută, astfel reducând riscul infiltrării substanțelor în pânza freatică. Groapa are o adâncime de 6-9 metri, iar amplasamentul nu interferează cu zonele de protecție sanitară ale sondelor arteziene. Astfel, specialiștii confirmă că riscul de contaminare a surselor de apă potabilă este practic inexistent.

În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Anenii Noi, s-a stabilit ca monitorizarea calității apei să continue cu regularitate, pentru a asigura în permanență protecția sănătății locuitorilor din regiune. În context, ANSP reiterează angajamentul de a informa prompt și transparent populația, punând siguranța cetățenilor pe primul loc.

Ceaiuri pentru ficatul gras: Plantele care fac minuni pentru acest organ

Acestea sunt ceaiurile care fac minuni pentru sănătatea ficatului. Sunt remediile naturale ideale, care sprijină organul vital responsabil cu curățarea organismului de toxine.

Nu există un corp sănătos fără un ficat sănătos. Este atât de important să-i susținem activitatea! Putem face asta ajutându-ne de farmacia naturii, plantele, scrie adevarul.ro.

Când ficatul este invadat de grăsimi și toxine, începe să le stocheze și se ajunge la diagnosticul de ficat gras. Această afecțiune poate fi remediată cu alimentație corectă și ceaiuri care să sprijine sănătatea și recuperarea ficatului.

Un ficat gras netratat poate duce la complicații grave pentru sănătate: inflamație, ciroză, chiar și cancer hepatic.

Unele dintre posibilele cauze ale ficatului gras sunt excesul de greutate, consumul excesiv de alcool și intoleranța la medicamente, abuzul de medicamente, consumul de zahăr în exces. Simptomele nu sunt adesea foarte vizibile, deși este posibil să vă confruntați cu oboseală și disconfort în partea dreaptă superioară a abdomenului. Este important să renunțați la consumul de zaharuri, alcool și fructe. Consumul excesiv de fructe poate produce deraglarea funcțiilor hepatice, căci și fructoza este la fel de nocivă pentru ficat cum este și zahărul. Specialiștii recomandă deja de ani buni să nu se mai consume sucuri de fructe. Un suc de fructe agresează ficatul. Optează pentru apă și ceaiuri de plante. Desigur, ideal este să consumați ceaiurile fără adaos de zahăr, miere sau îndulcitori și să vă bucurați de gustul lor natural.

Iată care sunt cele mai bune ceaiuri în susținerea sănătății ficatului

Ceaiul verde

Este recomandat de naturopați, întrucât are capacitatea de a reduce cantitatea de grăsime din sânge. În schimb, ceaiul verde nu este recomandat celor care suferă de insomnie, hipertensiune arterială sau ulcere.

Ceaiul de lămâie

Este foarte important să se folosească citrice netratate. Alegeți lămâi provenite din agricultura ecologică. Tăiați două lămâi în felii subțiri, și adăugați-le în ibric atunci când apa începe să fiarbă. După un minut, stingeți focul și lăsați în trei minute la infuzat. Beți ceaiul cald, nu fierbinte. Ceaiul de lămâie funcționează ca un excelent detoxifiant, eliminând toxinele din organism. Toxinele care altfel se acumulează în ficat pot provoca diverse infecții. Acidul citric din ceaiul de lămâie poate reduce afectarea ficatului.

Ceaiul de cimbru și fenicul

Deși sunt plante folosite mai mult pe post de condimente, specialiștii naturopați susțin că ceaiul din aceste două plante pot ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Acesta acționează ca un excelent stimulant și tonic, este antiinflamator, facilitează oxigenarea creierului.

Ceaiul de păpădie

Păpădia stimulează diferitele organe ale sistemului digestiv, ajutând organismul să descompună grăsimile. Pentru proprietățile sale antiinflamatorii, regenerative și digestive, printre altele, păpadia a fost folosită de mii de ani pentru a trata nenumărate afecțiuni fizice, în special tulburări digestive și boli hepatice. Utilizați o lingură de frunze de păpădie spălate la fiecare cană de infuzie. Limitați-vă la două căni pe zi.

Aceste informații nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Consultați-vă întotdeauna cu medicul dumneavoastră sau cu un furnizor de asistență medicală calificat pentru sfaturi cu privire la orice problemă medicală.

Noi medicamente compensate pentru migrene, diabet și bronșite începând de astăzi

Începând cu 1 aprilie 2025, persoanele care suferă de migrene, pneumonie, bronșită, diabet zaharat și hipertensiune arterială vor beneficia de noi medicamente compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit Companiei Națioanale de Asigurări în Medicină, printre noile medicamente incluse în lista celor compensate se numără:

Sumatriptanul – un medicament parțial compensat pentru pacienții cu migrene, care contribuie la ameliorarea simptomelor episodului acut de migrenă.

Cefprozilum – un antibiotic sub formă de pulbere pentru suspensie orală (250 mg/5 ml), complet compensat pentru copii în tratamentul pneumoniei, bronșitei acute și cronice.

Linagliptinum – un medicament pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2, parțial compensat, care ajută la controlul nivelului glicemiei, oferind o opțiune suplimentară de tratament.

Lisinoprilum și Amlodipinum – un preparat combinat (10 mg lisinopril + 5 mg amlodipin), care va fi compensat parțial pentru pacienții cu hipertensiune arterială, facilitând administrarea concomitentă a celor două substanțe active și contribuind la controlul tensiunii arteriale.

De asemenea, Cetirizinum (comprimate și picături orale) va fi integral compensat pentru tratamentul rinitelor alergice sezoniere și perene la copii, extinzând astfel indicațiile medicamentului.

Această decizie a fost aprobată în cadrul ședinței din 14 martie a Consiliului pentru medicamente compensate și a intrat în vigoare pe 1 aprilie 2025, printr-un ordin comun semnat de ministrul Sănătății și directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Premieră pentru țara noastră! Un tânăr a modificat un Peugeot, astfel încât să poată fi condus de persoane cu dizabilităţi
Articolul anterior
Cum să alegi un smoking!
Articolul următor
Close menu