Indiferență din partea autorităților, așa s-ar putea defini situația creată la blocul ASM din sectorul Telecentru. Au trecut două luni și aproape două săptămâni de la producerea incendiului din 20 aprilie 2018, care a afectat blocul din strada Academiei, nr. 1, unde sunt amplasate patru institute de cercetare – Institutul de Zoologie, Microbiologie și Biotehnologie, Ecologie și Geografie și Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie. În ciuda acestui fapt, autoritățile nu au înreprins nicio acțiune pentru a repara acoperișul, iar potrivit directorilor celor pantru institute, în urma ploilor abundente din ultima vreme, apa a inundat etajele superioare, astfel încât în unele săli aceasta a ajuns până la nivelul genunchilor.
,,Dacă a doua zi după incendiu, se spunea că blocul e într-o situație dezastruoasă, trebuie de remarcat că acum dezastrul s-a instalat cu adevărat în laboratoare. Cine-i de vină? Desigur natura, fenomenele meteorologice, care, de obicei, iau mereu omul prin surprindere. S-a adeverit, din păcate, temerea cea mai mare a directorului Institutului de Zoologie, care este și gestionarul blocului și care bătea alarma încă atunci la aversele de ploaie prognozate de meteorologi. Averse? Atunci. Acum natura s-a dezlănțuit, iar ploile torențiale din ultima perioadă au făcut ravagii în zeci de birouri, preponderent etajele patru și trei și asta pentru că până acum nu s-au făcut lucrări de reparație a acoperișului, de altfel, aceasta fiind una din solicitările primordiale ale administratorilor blocului, care anticipau un eventual pericol și distrugeri de proporții în cazul unor ploi”, se arată într-un comunicat al Academiei de Științe.
,,E greu de descris situația în care se află laboratoarele de la etajele patru și trei. Că ploua afara sau în încăpere, aproape că nu făceai mare diferență. Echipamentele din birouri, utilaje, tehnica era acoperită cu peliculă, iar cu halatele cercetătorilor erau învelite mai ales aparatele scumpe, pentru ca să nu transpire de la peliculă. Pe post de recipiente pentru a aduna apa care curgea de peste tot, erau folosite mai toate obiectele din birouri – eprubete, căldări, sticle, ghiveciuri, acvarii, dar și lighene, cratițe…Colaboratorii au adus de acasă mai tot ce e necesar pentru a strânge apa și pentru a diminua pe cât e posibil pericolul.
M.c. Elena Zubcov, şef al Laboratorului de Hidrobiologie şi Ecotoxicologie de la Institutul de Zoologie a mărturisit că a venit cu soțul și au strâns aproape toată noaptea apa din laboratorul, unde se află practic cel mai scump echipament din institut, obținut din proiecte”.
,,Într-o situație jalnică se află și Colecția de agenți parazitari, o colecție foarte prețioasă, unică chiar, care datează cu anul 1961, practic, anul fondării Academiei de Științe a Moldovei. Potrivit dr. hab., Dumitru Erhan, cercetător în Laboratorul de Parazitologie și Hermitologie, aceștia sunt agenți parazitari de la specii de animale, pești, dar și de la plante. Pericolul ca această să fie distrusă este foarte mare, dat fiind că apa se prelinge pe pereți, unde este plasată în cutii întreaga colecție. Tencuiala cade de pe pereți, iar podul este îmbibat cu apă și stă să cadă în orice clipă. Conștientizând care este prețul acestei colecții, cercetătorii s-au mobilizat și fac tot ce le stă în puteri pentru a o păstra, or, pierderile nu pot fi apreciate economic.
Dezastru și în Muzeul de Entomologie al institutului, unde se află colecţia de insecte care are mai mult de jumătate de secol. Pentru a slava colecția, cercetătorii din laborator au improvizat un tavan suspendat din peliculă, cu o scurgere către geam. În Muzeul institutului podeaua s-a ridicat de umezeala excesivă, iar acolo unde este linoleum, exista pericolul de mucegai, deși încăperile se aerisesc continuu. E greu de descris situația în care se află și Sala de protocol, care era o mândrie a institutului, apropo reparată și amenajată tot din proiecte europene”.
După prima ploaie, din 23 iunie, angajații spun că apa în birourile de la etajul patru era până la genunchi. S-a mobilizat întreg colectivul, angajații au lucrat până aproape de dimineață. „Am reușit să salvăm echipamentul cel mai scump și să micșorăm prejudiciile care puteau fi. În Laboratorul de Biologie Moleculară, echipamentul se estimează la suma de peste 8 milioane de lei, iar în Laboratorul de Hidrobiologie şi Ecotoxicologie, la peste 30 mln de lei. Deci, dacă inițial prejudiciul a fost estimat la 6,8 milioane lei pentru repararea acoperișului, doar pentru echipament respectiv pierderile ar fi fost de câteva zeci de ori mai mare”, a spus acad. Toderaș.
În numele directorilor celor 4 institute și colectivelor acestora care activează în bloc, acad. Ion Toderaș se adresează respectuos factorilor de decizie ai Republicii Moldova, să urgenteze procesul de alocare a banilor. Să identifice sursele necesare pentru a restabili acoperișul blocului de bilogie. „Cele 6 milioane nu vor avea nici o valoare, în comparație cu pericolul distrugerii echipamentului care este de peste 30 milioane lei, fără de care noi nu vom putea face nimic. Mai mult, acesta nu poate să fie evacuat și nici nu avem dreptul să o facem, este nevoie de spațiu și montaj special și nu poate fi folosit în alte proiecte”, a punctat directorul, specificând în context, că din cele 23 de proiecte câștigate, două sunt ale Institutului de Zoologie, finanțate de Uniunea Europeană, iar în situația în care utilajulnu va fi păstrat corespunzător, institutul riscă să-și piardă credibilitatea în fața organizațiilor finanțatoare europene”.
Amintim că incendiul a izbucnit pe acoperişul Institutului de Zoologie, la 20 aprilie 2018. Focul a afectat trei mii de metri pătraţi din acoperiş. Potrivit expertizelor specializate, suma prejudiciului se ridică la 6, 8 mln lei.
sursa: www.asm.md