Cei 12 copii și antrenorul lor refugiați într-o cameră a unei peșteri scufundate din Thailanda se pregătesc pentru ce e mai rău, în condițiile în care ploile prognozate pentru vineri ar putea inunda și mai mult caverna, forțând tentative disperate de salvare.
Echipele de salvare au analizat joi toate pistele posibile pentru evacuarea celor 12 copii şi antrenorului lor de fotbal, blocaţi de aproape două săptămâni într-o peşteră inundată din Thailanda, într-o cursă contracronometru în faţa riscului de creştere a apelor ca urmare a ploilor prognozate pentru vineri.
Salvatorii speră să poată scădea la timp nivelul apei cu ajutorul pompelor, astfel încât copiii să poată parcurge traseul fără să se scufunde. Însă reîntoarcerea ploilor prognozate vineri ar putea strica planurile, cu riscul unor şuvoi torenţiale de apă inundând peştera în plin muson.
Traseul de întoarcere are o lungime de mai mulţi kilometri şi include secţiuni denivelate, cu treceri foarte dificile pe sub apă. Câţiva membri ai echipei de salvare se află alături de copii şi îi învaţă cum să folosească echipamentul de scufundare.
O variantă alternativă luată în calcul acum de salvatori este săparea unui horn în tavanul peșterii, prin care cei 13 copii ar putea fi scoși.
La 23 iunie, după antrenamentul de fotbal, copiii au decis – încă din motive necunoscute – să intre în această peşteră. Ei s-au refugiat pe o stâncă aflată la mică distanţă de meandrele acestei peşteri, aflată la graniţa Thailandei cu Myanmar şi Laos, unde au rămas blocaţi în urma creşterii nivelului apei.
Până la salvarea tinerilor, la care participă şi specialişti japonezi, salvatorii locali continuă să pompeze apa din peşteră, pentru a facilita ieşirea copiilor. Echipe de specialişti veniţi din Australia, Marea Britanie, Japonia şi China, alături de 30 de soldaţi americani, ajută miile de agenţi ai echipelor de salvare thailandeze aflate la faţa locului.