Cine sunt eroii care i-au salvat pe copiii blocați în peșteră

După 18 zile în care au fost blocaţi într-o peşteră din nordul Thailandei, cei 12 copii şi antrenorul lor de fotbal au fost salvaţi printr-o operaţiune aproape imposibilă, din care au făcut parte un grup de scafandri şi experţi internaţionali, în colaborare cu marina thailandeză.

separator

Deşi primii care i-au găsit pe copii şi antrenor în peşteră au fost scafandrii britanici, efortul de a-i scoate de acolo a fost unul global, la care au participat, printre alţii, şi scafandri din Marina Thailandeză. Din păcate operaţiunea s-a concluzionat şi cu o victimă, unul dintre scafandrii thailandezi pierzându-şi vinerea trecută viaţa în timp ce ajuta la pregătirile necesare pentru a-i scoate pe copii din peşteră, relatează BBC, potrivit ziarulonline.com.

Chiar dacă până acum au fost oferite puţine informaţii privind identitatea şi rolul celor care au ajutat la operaţiune, în mare parte pentru că aceştia au fost reticenţi în a vorbi, jurnaliştii britanici au reuşit să ia legătura şi să vorbească cu o parte dintre salvatori.

Jon Volanthen şi Richard Stanton

După nouă zile în care au stat prinşi în subteran, prima legătură cu exteriorul a celor din peşteră a fost cu britanicul John Volanthern. Împreună cu Richard Stanton şi un expert britanic în speologie, Robert Harper, cei treu au fost chemaţi la faţa locului de către autorităţile thailandeze, ajungând la trei zile de când grupul a fost dat dispărut.

Volanthen, un consultant IT şi Stanton, un fost pompier, fac parte dintr-o echipă specializată în misiuni de salvare în peşteri din Ţara Galilor. Cei doi au mai luat parte anterior la zeci de misiuni de salvare în ţări precum Norvegia, Franţa şi Mexic.

Richard Harris

Doctor de profesie, Harris este din Australia şi are zeci de ani de experienţă în scufundări. Bărbatul a fost cel care a examinat băieţii din peşteră şi şi-a dat acordul la pornirea misiunii de salvare, întrucât dacă cei echipa de fotbal ar fi fost prea slăbiţi, scoaterea ei la suprafaţă ar fi fost prea periculoasă.

Potrivit presei australiene, Harris a participat la numeroase explorări în astfel de peşteri în Australia, China şi Noua Zeelandă. În 2011, acesta a recuperat corpul fără viaţă al prietenului său, un alt scafandru cu experienţă, care a rămas fără aer într-o expediţie dificilă din Australia de Sud. Jurnaliştii australieni spun că prezenţa sa la operaţiunea din Thailanda a fost solicitată în mod special de către scafandrii britanci.

Forţele din Marina Thailandei şi Saman Gunam

O mare parte din echipa de salvare a fost constituită din trupe speciale thailandeze, dintre care Pak Loharnshoon şi alţi trei prieteni s-au oferit voluntari să stea alături de băieţi în momentul în care i-au găsit cu o săptămână în urmă. Aceştia din urmă au fost ultimii care au ieşit din peşteră la finalul misiunii.

Un alt thailandez, subofiţerul Saman Gunam, în vârstă de 38 de ani şi scafandru în rezervă a murit în subteran după ce şi-a pierdut cunoştinţa. Acesta livra rezerve de oxigen şi se afla ca voluntar în operaţiune. „A fost lăudat ca un erou pentru cine a fost. Adora să-i ajute pe alţii, să facă muncă de caritate şi să ducă lucrurile la capăt”, a declarat soţia lui Gunam, citată de BBC.

Mikko Paasi

Mikko Paasi, de origine finlandeză, deţine un centru de scufundări pe o mică insulă din Thailanda, Koh Tao. Pe 2 iulie, în ziua în care au fost descoperiţi băieţii şi antrenorul, soţia lui Mikko a scris pe Facebook că i-a cupărat soţului un bilet de avion pentru a se deplasa în Chiang Rai şi a se alătura misiunii de salvare. Vizita în Chiang Rai a înlocuit şi sărbătorirea celui de-al optulea an de căsnicie dintre cei doi.

Ivan Karadzic

Danezul Ivan Karadzic s-a mutat în Koh Tao la câţiva ani după Paasi, iar acum este co-proprietar al centrului de scufundări. Acesta a povestit pentru BBC că în momentul în care l-a văzut pe unul dintre scafandri alături de primul copil i s-a fost frică deoarece nu ştia dacă băiatul mai trăia sau nu. Totuşi, a fost uşurat să afle mai apoi că băiatul trăia.

Erik Brown

Canadianul Erik Brown, un instructor tehnic de scufundări din Vancouver, a făcut şi el parte din echipa de scafandri. Acesta şi-a început cariera în scufundări acum mai bine de un deceniu şi a co-fondat echipa Blue Immersion, o şcoală pentru scufundători în Egipt. Marţi, acesta scria pe Facebook că a participat la şapte misiuni de scufundări în nouă zile, cumulând în total 63 de ore în peşterile Tham Luang.

Ieri părinții și-au putut vedea copiii pentu prima dată, doar prin peretele de sticlă. Vezi video!

Oficial și în Moldova! Înscrierea la universitate se va face exclusiv online

În acest an, înscrierea la programele de licență și masterat din universități se va face exclusiv online. Ministerul Educației spune că acum se fac ultimele ajustări la softul e-Admitere – o platformă unică unde vor fi depuse dosarele. Candidații vor putea aplica la cel mult trei universități, scrie EuropaLibera.

Potrivit responsabililor de la Ministerul Educației, pentru a participa la concursul de admitere, candidații vor trebuie să-și facă un cont online, unde vor introduce doar codul personal din buletinul de identitate.

„Sistemul va extrage datele din bazele deja existente, precum diploma de bacalaureat și notele din diplome. Se vor face excepții pentru candidații din stânga Nistrului. Ei vor trebui să anexeze și diploma, deoarece noi nu avem aceste informații”, a spus Europei Libere consultanta Direcției politici în domeniul învățământului superior, Tatiana Pașa.

În cazul în care candidații nu se vor descurca singuri, ei vor putea veni la universități, unde vor fi organizate centre de informare. „Noi ne dorim ca totul să decurgă bine, dar oricum ar putea să mai apară ceva, având în vedere că este primul an”, a precizat funcționara.

Dosarele pentru facultate trebuiau să fie depuse exclusiv online începând cu 2023, însă autoritățile spuneau atunci că universitățile și candidații încă nu sunt pregătiți, așa că anul trecut admiterea a avut loc în format mixt: electronic și fizic.

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, spune că platforma comună de admitere va permite instituțiilor superioare de învățământ să gestioneze mai bine procesul de admitere.

„Candidatul nu aduce copia buletinului, dar introduce IDNP-ul și automat sunt generate toate datele. Nu aduce copia diplomei de absolvire, pentru că automat apare că studentul a luat BAC-ul, notele lui, reședința, părinții și chiar putem prelua fotografia lui din buletin”, explică Bostan.

El spune că UTM reușea să gestioneze fluxul de candidați și anii trecuți, pentru că are propriul site de admitere. Chiar dacă tinerii vor depune solicitările online, ei vor trebui să vină, ulterior, la universitate să aducă actele în original. De asemenea, ei pot veni la centrul de informare, dacă au anumite întrebări legate de specialități.

„Pentru că noi îi ajutăm să facă decizia corectă. Unii vin și habar nu au care e diferența dintre Contabilitate și Business și administrare sau Marketing, IT ori Inginerie”, a spus Bostan.

Rectora Universității Pedagogice „Ion Creangă”, Alexandra Barbăneagră, speră că, datorită platformei comune, procesul de admitere va fi simplificat.

„Acum se face o singură bază de date, care e a Ministerului Educației, și toate universitățile introduc datele. Vom vedea ce va fi, sperăm să fie mai ușor”, a precizat rectora.

Sistemul informațional unificat e-Admitere a costat peste 790.000 de dolari. Banii au fost alocați de Ministerul Educației în cadrul proiectului „Învățământul superior din Moldova”, finanțat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare.

Admiterea în universitățile din Moldova începe, tradițional, la sfârșitul lunii iulie și se încheie în august.

ATENȚIE! O nouă escrocherie

Ministerul Finanțelor avertizează despre scrisori false transmise din numele instituției cu scop de înșelăciune, care se manifestă prin pretinsa solicitare de a achita impozitul pe venit, urmare a blocării unor transferuri financiare.

Ministerul Finanțelor informează publicul că nu a contactat și nu va contacta prin responsabilii săi persoane private în vederea solicitării unor asemenea acțiuni sau a datelor personale și/sau financiare.În cazul recepționării unor astfel de notificări, rugăm să informați imediat organele de drept și Ministerul Finanțelor, sau alte instituții vizate.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari

În anul 2024, Republica Moldova are, în total, 12 sărbători legale, iar cele mai multe sunt în luna mai, scrie evz.ro.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari în Republica Moldova

Luna mai aduce cinci zile de sărbătoare oficială, iar agențiile guvernamentale nu vor avea program de lucru cu această ocazie.

Astfel, instituțiile guvernamentale vor avea zile libere pe 1, 6, 9 și 13 mai. De asemenea, bugetarii nu vor lucra nici în weekenduri, dacă nu se prevede altfel în program.

Unde este închis în zilele de sărbătoare

De exemplu, la  Poșta Moldovei, zilele de 1, 6, 9 și 13 sunt libere în toată țara. De asemenea, medicii de familie nu vor lucra, iar centrele de sănătate vor rămâne închise și în zilele de sărbătoare din 1, 6, 9 și 13 mai.

Și Inspectoratul General pentru Migrație este închis în cele patru zile, iar Agenția Servicii Publice, care este responsabilă cu emiterea documentelor, precum și alte agenții guvernamentale și majoritatea organizațiilor bugetare, vor avea zile libere 1, 6, 9 și 13 mai.

Care sunt sărbătorile din luna mai:

1 mai – Ziua Muncii (miercuri); 5 și 6 mai – prima și a doua zi de Paști (duminică și luni); 9 mai – Ziua Europei și Ziua de Comemorare a Victimelor celui de-al Doilea Război Mondial (joi); 13 mai – Radonița (Paștele Blajinilor), zi de pomenire (luni).

În Găgăuzia, încă o sărbătoare

În regiunea autonomă Găgăuzia, pe lista de sărbători legale se adaugă, în data de 6 mai, Sărbătoarea Hederlez (luni). Anul acesta însă, sărbătoarea specifică va coincide cu a doua zi de Paști.

În Republica Moldova există, potrivit legii în vigoare – pe lângă cele 104 zile libere regulate, adică sâmbete și duminici, într-un an bisect – 12 sărbători oficiale pentru care angajații din sectorul public au zile libere.

Dar, cum unele dintre sărbătorile legale cad sâmbătă sau duminică, anul acesta se va ajunge la un total de 113 zile libere pentru angajații bugetari. Astfel, în 2024, în Republica Moldova vor fi doar 253 de zile lucrătoare.

Momentul în care un copil este salvat, după ce a căzut de la etajul șapte. Video
Articolul anterior
Adriana Ochișanu a slăbit 10 kg în două luni. Află și tu cum a reușit!
Articolul următor