Majoritatea absolvenților școlilor internat din Moldova sunt lipsiți de educație, iar 10% sunt analfabeți. O organizație engleză non-profit a realizat un studiu în R. Moldova, iar rezultatele sunt îngrijorătoare.
Autorii studiului au analizat cursul vieții a 202 tineri care au absolvit internatele din R. Moldova. Constatările demonstrează că tinerii se confruntă cu probleme precum lipsa locuinței, banilor, abuz fizic și moral.
Rezultatele studiului arată că reformele în domeniul îngrijirii copilului trebuie completate cu un sistem mai funcțional și că serviciile de prevenire a instituționalizării nu sunt calitative.
Potrivit studiului, educația tinerilor este trecută pe planul doi. Doar 6% învață la universitate, pe când 10% sunt analfabeți și nici nu știu cum să-și scrie propriul nume.
Mai puțin de jumătate intuiesc ce profesie ar dori să aibă în viitor, dar abandonează studiile și se adaptează extrem de greu la condițiile de viață. Din această cauză, 15% au avut probleme cu organele de drept cel puțin o dată în viață.
Angajarea în câmpul muncii la fel nu oferă multe perspective. 27% sunt angajați legal, dar nu au studii de calificare. 11% au plecat la muncă în străinătate, iar 14% preferă munca de zilier. Aproape toți tinerii au venituri mai mici de 2000 de lei. Doar 1/4 dintre aceștia au locuință, restul își caută adăpost chiar din ziua absolvirii internatului.
La eveniment au fost invitați și tinerii care au absolvit casele de copii. Aceștia au spus că internatul nu este locul potrivit pentru un copil, deoarece acolo au fost privați de drepturile esențiale, de educație adecvată, de deprinderile de viață esențiale și orice fel de sprijin. Din această cauză, majoritatea au ales o cale greșită, nefiind pregătiți să fie cetățeni.
sursa: www.tv8.md