Somnul de la prâna este adesea o corvoadă pentru micuți. În timp ce părinții insistă, cei mici se lasă adormiți cu greu, iar uneori toată procedura eșuează și declanşează un adevărat război între adulți și pici. Ei bine, conflictul este pe cale să se sfârşească definitiv, datorită noilor descoperiri.
Aparent, orele de somn din timpul zilei nu mai sunt necesare după vârsta de 2 ani.
Pentru părinţi, acele câteva ore de somn din timpul zilei sunt ocazia perfectă pentru a face unele treburi în casă. Din păcate pentru ei, un nou studiu realizat la Universitatea de Tehnologie din Queensland, a dezvăluit că după vârsta de 2 ani nu mai este atât de necesar somnul de prânz.
Conform Fundaţiei Naţionale a Somnului, din Statele Unite ale Americii, preşcolarii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 5 ani au nevoie de 10-13 ore de somn/zi. Începând cu vârsta de 2 ani, micuţii încep să-şi asigure resursele de somn în timpul nopţi, fără să mai fie nevoie de odihna de după-amiază.
Profesorul Karen Thorpe şi o echipă de cercetători de la Universitatea din Queensland au început investigaţiile pentru a descoperi dacă micuţii au cu adevărat nevoie de ore de somn şi în timpul zilei. Aceştia au ajuns astfel la concluzia că somnul din timpul zilei îl poate tulbura pe cel din timpul nopţii.
„Părinţii nu trebuie să presupună că somnul din timpul zilei este la fel ca cel din timpul nopţii. Dacă din punct de vedere biologic, nu mai au nevoie de ore în plus de somn, când părinţii îi forţează să doarmă în timpul zilei, copiii nu se vor mai bucura de un somn liniştit şi odihnitor în timpul nopţii”, a declarat Karen Thorpe pentru Kidspot.
Totuși, lucrurile se organizează în funcție de copil. Potrivit unor părinți, copilașii lor pot chiar să adoarmă singuri la amiază, iar acest lucru nu le tulbură și somnul din timpul nopții, fiindu-le dimpotrivă, unul benefic pentru starea psiho-emoțională.