Constantin Lica – medicul care pune pasiune în tot ce face

Este plin de viață și de planuri de viitor. De 40 de ani culege privirile noi-născuților și le dăruiește zâmbetul său larg și șansa la viață. Dar nu vă vom povesti astăzi despre renumitul medic neonatolog, ci despre omul Constantin Lica, care în afara spitalului are îndeletniciri și pasiuni de invidiat pe care le cunosc doar cei mai apropriați oameni.

separator

De mic a fost captivat de ceea ce le dăruiește pământul moldovenilor. Nu l-a speriat munca în camp, din contra a visat mereu să se sincronizeze cu natura, să simtă pulsul pământului și să-I culeagă roadele. În timp ce unii amici de-ai săi preferau pescuitul sau vânatul, el a sperat la o adevărată plantație de viță de vie, la o livadă frumoasă, la o recoltă de invidiat. I-a plăcut să simtă cum prinde viață sămînța înfiptă în pământ, să o urmărească cum străbate fiecare strat și cum asortată cu grija și dragostea celui care o cultivă se transformă în “aurul” toamnei. A moștenit un lot de pământ de la părinți lângă Hîncești. Apoi, cu banii câștigați în Africa, unde a muncit în calitate de medic, a mai cumpărat pământul din apropiere. Acum opt ani și-a văzut în sfârșit visul realizat. A sădit două hectare de viță de vie, iar în jurul ei pomi fructiferi. A crezut că va fi o simplă îndeletnicire la pensie. Dar pensia prea mica, de doar două mii de lei, l-a determinat să-și transforme pasiunea în afacere.
Așa cum este obișnuit să-și facă munca bine, a mers la nenumărate seminare unde a învățat cum se cultivă corect vița de vie. Astăzi se poate lăuda cu trei soiuri de struguri de masă: Codreanca, Prezentabil, Victoria. Și cu tot felul de fructe care cresc în Moldova. După o tură de 24 de ore, pune halatul alb în dulap și merge să-și încarce bateriile pe propria plantație, pe care o iubește și o îngrijește ca pe micii pacienți. De altfel, domnul doctor susține că plantele nu se deosebesc cu nimic de oameni, iar vița de vie trebuie tratată cu grijă, iubită și hrănită cu diverse preparate, astfel încât să te răsplătească cu o recoltă pe măsură.
Este încurajat în îndeletnicirea sa de cei apropiați, iar alături îi este mereu soția. Primăvara îl găsește în camp alături de echipa sa. Trei, patru pensionari, care muncesc cot la cot cu domnul Lica. E o muncă colosală. Împrăștie îngrășămintele necesare, curăță via, o leagă, o stropesc, o prășesc, taie lăstarii și în final culeg recolta. Plantația are și paznici devotați, doi câini și cinci căței. Reușeșete să culeagă câte 10 tone de struguri de pe un hectar. Dacă pentru un fermier cifra este una obișnuită, pentru domnul doctor este o adevărată bogăție. O culege cu grijă și speră să găsească cât mai mulți cumpărători, astfel încât cât mai mulți oameni să se bucure de dulceața bobițelor rumenite de soare.
Este sigur că nu va renunța niciodată la meseria lui de bază, dar nici la această îndeletnicire, care îl ajută să păstreaze intacte rădăcinile strămoșilor, să ducă mai departe ceea ce ne-a definit ca neam, ne-a ajutat să ne păstrăm tradițiile și valorile. Vița de vie este pentru el acum și hobby, și afacere, și satisfacție. Iar fiecare primăvară îi aduce un nou început, o nouă grijă și multă satisfacție.

Îi urăm domului Constantin Lica multe succese și realizări în continuare!!!

Vreme extremă în Spania: Trei morți și mai mulți răniți din cauza furtunii Nuria. Vântul a atins viteze de peste 140 de kilometri

Vremea extremă face ravagii în sudul Spaniei, unde furtuna Nuria a generat tornade violente. Trei persoane au murit, iar alte patru au fost rănite după ce o clădire s-a prăbușit în Sevilia, iar o altă tornadă a lovit regiunea Huelva.

Trei oameni au murit în Spania, după ce o tornadă a distrus o clădire în care lucrau mai mulți muncitori, în Sevilia. Rafalele de vânt au smuls acoperișul, ale cărui resturi au fost găsite și la un kilometru distanță, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

În regiunea Huelva, o altă tornadă s-a format și patru persoane au fost grav rănite. Fuiorul de vânt și praf s-a deplasat cu putere, afectând mai multe zone din sudul Peninsulei Iberice. Întreg sudul Spaniei și Arhipelagul Insulelor Canare sunt afectate, în aceste zile, de furtuna Nuria, un fenomen meteo deosebit de sever.

Vântul a atins viteze de peste 140 de kilometri pe oră, iar mai multe porturi au fost închise temporar din motive de siguranță. Furtuna Nuria este a 14-a care lovește Peninsula Iberică în ultimele două luni.

Potrivit meteorologilor, aceasta va rămâne deasupra teritoriului spaniol cel puțin până duminică, menținând riscul de fenomene meteo extreme în mai multe regiuni.

Igor Grosu, despre Olesea Stamati: „Suntem conștienți de efectele grave ale acestei scheme puse la punct de-a lungul a mai multor ani”

Deputata Olesea Stamate ar fi făcut uz de funcția sa pentru a crea un „proces viciat”, care a favorizat eliberarea din închisoare a câtorva criminali. Despre asta a scris pe pagina sa de Facebook președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Din cauza unui abuz de încredere, am votat o lege modificată de o colegă, specialist în domeniu, a cărei bună credință nu a fost pusă la îndoială la acea vreme. Suntem conștienți de efectele grave ale acestei scheme puse la punct de-a lungul a mai multor ani”, a scris Igor Grosu, anunțând totodată excluderea Olesei Stamate din Partidul Acțiune și Solidaritate, transmite Știri.md.

De asemenea, potrivit speakerului, deputatei i s-a cerut să-și depună mandatul „de care a făcut uz pentru a crea acest proces viciat”.

„Trebuie să oprim imediat posibilitatea de abuz în baza lacunelor legislative. În ședința Parlamentului vom vota o lege de interpretare care să excludă posibilitatea de a beneficia de două opțiuni concomitent – comutarea pedepsei pe amnistie și liberarea condiționată conform art. 91 din Codul penal.

Prin urmare, dacă un deținut are pedeapsa „detenție pe viață”, acesta să nu poată obține mai întâi comutarea din detenție pe viață în închisoare de 30 de ani și, apoi, liberarea condiționată conform art. 91 din Codul penal.

Aceste concluzii sunt făcute în urma unei analize preliminare. În urma unei analize comprehensive a tuturor factorilor, ne rezervăm dreptul să venim și cu alte decizii. Cerem instituțiilor de drept să investigheze toate persoanele implicate”, a mai notat președintele Parlamentului.

De menționat că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat excluderea Olesei Stamate, fosta șefă a Comisiei juridice, numiri și imunități, din cadrul formațiunii politice, în urma implicării sale în modificările controversate ale legii amnistiei, care au permis eliberarea unor deținuți periculoși.

Ulterior, într-o postare pe Facebook, ea scris că a primit cu înțelegere decizia conducerii PAS și a subliniat că înțelege contextul politic dificil și atacurile informaționale dure care i-au fost direcționate în ultimele zile, în special într-un an electoral.

În context, amintim că Alexandr Sinigur, condamnat în anul 2006 la detenție pe viață, a fost eliberat recent din penitenciar. Cu explicații în acest sens a venit ANP. Ulterior, pe 4 aprilie, Curtea de Apel Nord a dispus ca acesta să fie căutat, reținut și adus înapoi la penitenciar.

Totodată, zilele trecute, și interlopul Iurii Radulov a fost eliberat.

Pe lângă tarifele vamale, China limitează și exporturile de pământuri rare, folosite în industria apărării, a automobilelor electrice, a energiei și a electronicii

Pe lângă anunțarea unor tarife de 34 de procente la importurile din SUA, China a declarat că va impune restricții la export pentru așa-numitele pământuri rare, notează The Telegraph.

Decizia face parte din pachetul de răspuns al Beijingului la tarifele impuse de Donald Trump și restrânge aprovizionarea Occidentului cu minerale utilizate pentru fabricarea armelor, a produselor electronice și a unei serii de bunuri de consum.

China produce aproximativ 90 % din pământurile rare din lume, un grup de 17 elemente utilizate în industria apărării, a automobilelor electrice, a energiei și a electronicii.

Statele Unite au o singură mină de pământuri rare, iar cea mai mare parte a aprovizionării lor provine din China.

Beijingul a anunțat aceste decizii vineri, ca parte a unui pachet mai amplu de tarife și restricții pentru companii, ca represalii la decizia lui Trump de a crește tarifele pentru majoritatea produselor chinezești la 54 %.

Restricțiile la export includ nu numai mineralele extrase, ci și magneții permanenți și alte produse finite care vor fi dificil de înlocuit, au declarat analiștii.

Măsura, care afectează exporturile către toate țările, nu doar către SUA, este cea mai recentă demonstrație a capacității Chinei de a-și valorifica dominația asupra mineritului și prelucrării mineralelor esențiale.

Șapte categorii de pământuri rare medii și grele, inclusiv samariu, gadoliniu, terbiu, disprosiu, lutețiu, scandiu și articole legate de ytriu, vor fi introduse pe o listă de control al exporturilor începând cu 4 aprilie, potrivit Ministerului Comerțului din China.

Sucul de sfeclă roșie sporește efectele exercițiilor fizice
Articolul anterior
După caniculă, vin ploile cu descărcări electrice
Articolul următor
Close menu