Este plin de viață și de planuri de viitor. De 40 de ani culege privirile noi-născuților și le dăruiește zâmbetul său larg și șansa la viață. Dar nu vă vom povesti astăzi despre renumitul medic neonatolog, ci despre omul Constantin Lica, care în afara spitalului are îndeletniciri și pasiuni de invidiat pe care le cunosc doar cei mai apropriați oameni.

De mic a fost captivat de ceea ce le dăruiește pământul moldovenilor. Nu l-a speriat munca în camp, din contra a visat mereu să se sincronizeze cu natura, să simtă pulsul pământului și să-I culeagă roadele. În timp ce unii amici de-ai săi preferau pescuitul sau vânatul, el a sperat la o adevărată plantație de viță de vie, la o livadă frumoasă, la o recoltă de invidiat. I-a plăcut să simtă cum prinde viață sămînța înfiptă în pământ, să o urmărească cum străbate fiecare strat și cum asortată cu grija și dragostea celui care o cultivă se transformă în “aurul” toamnei.

A moștenit un lot de pământ de la părinți lângă Hîncești. Apoi, cu banii câștigați în Africa, unde a muncit în calitate de medic, a mai cumpărat pământul din apropiere. Acum opt ani și-a văzut în sfârșit visul realizat. A sădit două hectare de viță de vie, iar în jurul ei pomi fructiferi. A crezut că va fi o simplă îndeletnicire la pensie. Dar pensia prea mica, de doar două mii de lei, l-a determinat să-și transforme pasiunea în afacere.


Așa cum este obișnuit să-și facă munca bine, a mers la nenumărate seminare unde a învățat cum se cultivă corect vița de vie. Astăzi se poate lăuda cu trei soiuri de struguri de masă: Codreanca, Prezentabil, Victoria. Și cu tot felul de fructe care cresc în Moldova. După o tură de 24 de ore, pune halatul alb în dulap și merge să-și încarce bateriile pe propria plantație, pe care o iubește și o îngrijește ca pe micii pacienți. De altfel, domnul doctor susține că plantele nu se deosebesc cu nimic de oameni, iar vița de vie trebuie tratată cu grijă, iubită și hrănită cu diverse preparate, astfel încât să te răsplătească cu o recoltă pe măsură.


Este încurajat în îndeletnicirea sa de cei apropiați, iar alături îi este mereu soția. Primăvara îl găsește în camp alături de echipa sa. Trei, patru pensionari, care muncesc cot la cot cu domnul Lica. E o muncă colosală. Împrăștie îngrășămintele necesare, curăță via, o leagă, o stropesc, o prășesc, taie lăstarii și în final culeg recolta. Plantația are și paznici devotați, doi câini și cinci căței. Reușeșete să culeagă câte 10 tone de struguri de pe un hectar. Dacă pentru un fermier cifra este una obișnuită, pentru domnul doctor este o adevărată bogăție.


O culege cu grijă și speră să găsească cât mai mulți cumpărători, astfel încât cât mai mulți oameni să se bucure de dulceața bobițelor rumenite de soare.
Este sigur că nu va renunța niciodată la meseria lui de bază, dar nici la această îndeletnicire, care îl ajută să păstreaze intacte rădăcinile strămoșilor, să ducă mai departe ceea ce ne-a definit ca neam, ne-a ajutat să ne păstrăm tradițiile și valorile. Vița de vie este pentru el acum și hobby, și afacere, și satisfacție. Iar fiecare primăvară îi aduce un nou început, o nouă grijă și multă satisfacție.

Îi urăm domului Constantin Lica multe succese și realizări în continuare!!!