Sucul de sfeclă roșie sporește efectele exercițiilor fizice

Sportul și mișcare sunt de neconceput fără o alimentație sănătoasă. Dacă urmărești să reduci din surplusul de kilograme și să-ți tonifiezi grupurile de mușchi, pe lângă exercițiile fizice ai nevoie de o dietă echilibrată și corectă. Mai mult, unele alimente te pot ajuta să arzi mai multe calorii în timp ce faci sport, iar unul dintre acestea este sucul de sfeclă roșie.

separator

Potrivit cercetătorilor, sucul de sfeclă roșie poate amplifica chiar și performanța atleților de elită. Dar chiar pentru cei care nu plănuiesc să participe la Turul Franței, cercetătorii sugerează că sucul de sfeclă roșie ar putea de asemenea să ajute bătrânii sau pe cei cu afecțiuni ale inimii sau plămânilor pentru că ei să se bucure de vieți active și îndelungate.

În 2009, cercetătorii de la Universitatea din Exeter au descoperit că sucul de sfeclă roșie da posibilitate oamenilor să facă exerciții fizice cu 16% mai mult timp.

Sucul de sfeclă roșie dilată vasele sanguine, reduce presiunea sanguină și permite un flux mai intens al sângelui, dar în același timp reduce cantitatea de oxigen necesară mușchilor pe durata activității acestora. Studiul a concluzionat că nivelurile inaltel ale nitratului din sucul de sfeclă roșie sunt responsabile de aceste efecte. Nitratul din sucul de sfeclă roșie este convertit de bacteriile de pe limba în nitrit care în cele din urmă intră în fluxul sanguin și coboară presiunea sanguină.

Consumul de vegetale bogate în nitrat precum sfeclă roșie, spanacul, laptucile (salată) și alte vegetale cu frunze verzi ar putea contribui la un sistem cardiovascular sănătos.

Sfecla este o bună sursă de fibre, potasiu, mangan, și acid folic dar conține de asemenea și cantități importante de vitamina C, zinc, cupru și fier. Însă, ce pare să atragă tot mai mult atenția multor specalisti în ultima vreme, este conținutul ridicat al antioxidanților polifenoli și betalaine. Este demonstrat clinic că mai ales sucul de sfeclă roșie are efecte uimitoare asupra curățării sângelui și detoxifierii ficatului.

Conform Jurnalului American de Nutriție Clinică, polifenolii, ajută substanțial la prevenirea cancerului, a osteoporozei și a bolilor neurodegenerative. Betalaina primește de asemenea o mai mare atenție în ultima vreme în cadrul comunităților științifice. Astfel în anul 2001 s-a descoperit că această este o clasa de antioxidanți găsită în principal în sfeclă roșie. Astfel, s-a demonstrat clinic că, o doză relativ mică de betalaina (300 ml suc de sfeclă), poate inversă efectele radicalilor liberi și a stresului oxidativ asupra corpului uman.

Bogată în fibre, sfecla roșie ajută la curățarea organismului și previne constipația. Ajută de asemenea la asimilarea altor alimente datorită conținutului ridicat de rubidiu care stimulează sucurile gastrice.

Acidul folic îi conferă sfeclei proprietăți de întinerire a organismului. Acidul folic ajută la crearea de noi celule iar împreună cu fierul la crearea de celule roșii. Ajută de asemnea la producerea aminoacidului metionina care este important în menținerea sănătății părului, unghiilor și a pielii. Ajută de asemenea la producerea hormonului dopamină care previne starea de tristețe și simptomele de depresie. Nu uitați că acidul folic este sensibil la căldură, deci pentru a beneficia de efectele sale, alimentele trebuie consumate crude, neprocesate.

Cum puteți obține beneficiile sucului de sfeclă roșie în cazul exercițiilor fizice pe care le faceți sau doar pentru activitățile zilnice? Puteți cumpără chiar voi sfeclă roșie și să faceți suc din ea.

sursa

Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură. Concluziile unui studiu care a durat 30 de ani

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu riscul de deces prematur, dar fiecare aliment are un impact diferit asupra sănătății, potrivit unui studiu care s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, scrie CNN.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente ce „nu sunt niciodată sau foarte rar folosite în bucătărie sau tipuri de aditivi ale căror funcție este să facă produsul final gustos sau mai atrăgător”, potrivit Organizație Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Aceste ingrediente, care se găsesc în produse precum băuturile răcoritoare, chipsuri, supe ambalate, nuggets de pui și înghețate, pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori care opresc separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face mâncarea mai gustoasă.

Carnea procesată și alimentele și băuturile cu zahăr nu prezintă aceleași riscuri precum cerealele integrale ultraprocesate, spre exemplu.

Studiul a analizat date obținute de la peste 100.000 de specialiști din domeniul sănătății din SUA care nu au avut cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

În perioada 1986-2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și stilul lor de viață din doi în doi ani. La fiecare patru ani, ei au completat un chestionar detaliat despre alimentație.

Grupul care a consumat cea mai redusă cantitate de alimente ultraprocesate a mâncat în jur de 3 mese pe zi, în medie, în timp ce grupul aflat la polul opus a servit cam șapte mese pe zi, potrivit studiului publicat miercuri în revista The BMJ.

Riscul de deces a fost cu 4% mai mare pentru cei care au mâncat cel mai mult, inclusiv un risc cu 9% mai mare de moarte din cauza bolilor neurodegenerative.

„Cerealele, pâinea din cereale integrale, de exemplu, sunt considerate alimente ultraprocesate, dar conțin diferite substanțe nutritive benefice, precum fibre, vitamine și minerale”, a explicat Dr. Mingyang Song, cercetătorul de la Harvard care a condus acest studiu.

„Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, precum carnea procesată, răcoritoarele îndulcite cu zahăr și băuturile îndulcite artificial.”

Cercetătorii au descoperit și că cel mai important factor care contribuie la reducerea riscului de deces este calitatea alimentației generale a unei persoane.

„Dacă oamenii mențin o dietă general sănătoasă, nu cred că trebuie să se sperie sau să se alarmeze. Modelul alimentar general rămâne factorul predominant care determină consecințele asupra sănătății.”

O dietă sănătoasă este variată, cu cât mai multe fructe și legume de diferite culori și cereale integrale, potrivit Dr. Peter Wilde, cercetător al Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie.

„Dacă te îngrijorează aditivii alimentari, atunci alege alimente care un un nivel scăzut de aditivi. Ai grijă, totuși, la conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care alegi să le consumi.”

„Lucrurile nu sunt alb-negru. Un anumit aliment nu este nici bun, nici rău, ci conține elemente de ambele feluri, iar echilibru dintre cele două poate să depindă de cantitatea pe care o mănânci”, a mai spus Wilde.

sursa: digi24.ro

Ceaiul care te ajută după mesele copioase de Paşte. Este foarte eficient

Există un ceai care te poate ajuta după mesele copiase de Paște. Acesta are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar puține persoane știu de el. Dacă ai probleme cu digestia sau te simți obosit, nutriționiștii îți recomandă să bei acest ceai.

Această băutură este o combinație între ceaiul verde și cel negru în ceea ce privește oxidarea frunzelor. El este originar din China si este un tip de ceai semifermentat. Ca şi ceaiul verde sau ceaiul negru, se obţine din planta Camellia sinensis, dar metoda de procesare este diferită.

Ceaiul verde este produs din frunze ceai proaspete, neoxidate (oxidarea reprezintă o serie de reacţii chimice care au loc ca urmare a expunerii la aer a frunzelor de ceai şi care influenţează gustul, culoare şi, într-o oarecare măsură, conţinutul nutriţional al ceaiului). Ceaiul negru, pe de altă parte, este produs din frunze complet oxidate.

Acest ceai semifermentat ajută la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul. Antioxidanții și cofeina din el pot contribui la acest efect, dar ajută şi la gestionarea greutății. El te poate scăpa de bolile de inimă.

Consumul moderat din această băutură poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ceaiul te poate ajuta la stimularea secreției de enzime digestive și la reducerea disconfortului gastric.

Te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine

Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, ceaiul Oolong, căci așa se numește, sprijină sistemul imunitar. El protejează organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Ceaiul Oolongul conține L-teanină, un aminoacid care poate promova relaxarea și reducerea stresului, fără a produce somnolență.

Compuşii antioxidanţi și fitonutrienții din Oolong au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu diverse afecțiuni. Este indicat să bei Oolong zilnic pentru a vedea rezultate, potrivit Dcnews.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Festivalul ”Noaptea Filmelor Sub Stele” te așteaptă la cea de-a V-a ediție! Vezi lista filmelor bune pe care le vei putea viziona
Articolul anterior
Constantin Lica – medicul care pune pasiune în tot ce face
Articolul următor