De la an la an, Moldova are tot mai puțini studenți. Tinerii pleacă în străinătate pentru a munci ori a-și continua studiile acolo, alături de părinți și familie. În acest an, sute de locuri la buget și mii de la facultățile cu taxa au rămas neacoperite în universitățile din țară. Anul acesta s-au înscris la facultate cu o mie de studenți mai puțin decât anul trecut.
Pe de o parte, tot mai puțini tineri aleg să studieze artă, pedagogie sau științe militare, optând pentru meserii mai bănoase, în timp ce alte sute de absolvenți, pur și simplu pleacă din țară, lăsând instituțiile de învățământ cu locuri libere.
Chiar și după cele două sesiuni de admitere, universitățile încă mai afișează locuri disponibile și sunt în așteptarea studenților. Aproape 400 de locuri la buget și peste 6 mii de locuri cu taxa, rămân libere.
,,Cele mai multe locuri au rămas la inginerie, la științele educației, la arte și cât e de tristă situația la științe militare- 16 locuri care erau în trecut foarte solicitate”, comunică Doina Osaci, consultant principal politici în învățământ superior. Deși ar putea studia gratis aceste meserii, totuși tinerii nu se prea grăbesc să le aleagă. Explicații ar fi multe, principala este însă salariile mici.
Facultăți că dreptul, finanțe sau medicină rămân a fi cele mai solicitate în ultimii ani. Viitorii juriști spun că onorariile pe care ar urmă să le încaseze după absolvire, sunt principalele motive care i-au făcut să-și aleagă aceste meserii.
Asta în timp ce ultimele date ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că angajatorii au nevoie specialiști în alte domenii, iar cele mai plătite locuri de muncă sunt cele din domeniul IT.
Potrivit datelor ministerului educației, în acest an, la buget au fost înmatriculați 4500 de tineri, în timp ce aproape 8 mii, vor plăti taxa pentru studii. În total la cele 17 universități s-au înscris peste 12 mii de studenți.