Cu siguranță, știai că laptele de mama îi furnizează micuțului tău anticorpi specifici pentru construirea unui sistem imunitar puternic, enzime care să îl ajute la digestie și la asimilarea substanțelor nutritive, acizi grași pentru creșterea și dezvoltarea normală a creierului, hormoni și factori de creștere. Află și alte lucruri uimitoare despre laptele de mamă.
1. Este binecunoscut faptul că prima secreție lactată, colostrul, apare încă din timpul sarcinii și continuă în primele 3-4 zile după naștere. Dar acest lucru este doar în cazul unui bebeluș născut la termen, în 37-42 săptămâni. În cazul mamei care naște prematur, colostrul poate fi secretat de mamă chiar și o lună după naștere, pentru că un prematur are nevoie de mai multe proteine pentru a crește mai repede, de mai mulți anticorpi pentru a face mai ușor față viețîi extrauterine și de mai mult fier pentru a-și face rezervă în vederea profilaxiei anemiei – iar colostrul este foarte bogat în aceste componente, fiind supranumit și “lichidul de aur”.
2. În cazul unui bebeluș alăptat exclusiv, cantitatea de lapte pe care o produce mama este relativ constanța de la vârstă de cca 3-4 săptămâni până la 5-6 luni. Cu alte cuvinte, aproximativ aceeași cantitate de lapte o consumă atât un bebe de 3 săptămâni, cât și unul de 6 luni, cu toate că în această perioada unii bebeluși își dublează sau chiar triplează greutatea. Care este secretul? Laptele de mama se schimbă permanent în compoziție în funcție de nevoile bebelușului și, în acest fel, cantitatea rămâne relativ constantă.
3. Compoziția laptelui de mamă se adaptează în funcție de nevoile bebelușului, schimbându-se permanent în funcție de vârstă, anotimp (vara, când este cald, are un conţinut mai mare de apă), perioada zilei (noaptea este mai gras şi mai bogat în fier şi săruri minerale). Conform unor studii recente, se pare că secretul stă în salivă bebelușului care, ajungând pe mamelonul mamei, este preluată de corpul acesteia, astfel încât mama “știe” exact de ce compoziție a laptelui are micuțul nevoie.
4. S-a descoperit recent că anumite oligozaharide din laptele matern sunt greu de digerat de către bebeluși. Dar atunci ce se se află ele acolo? Pentru că acele zaharuri nu îi sunt destinate copilului, ci bacteriilor din intestinul lui. Practic, mama „hrănește” și o altă specie în același timp, o specie care a fost selecționată să-i protejeze imunitar copilul.
5. Laptele de mamă conține 87,5% apă. Acesta este motivul pentru care alăptarea exclusivă, așa cum recomandă OMS (Organizația Mondială a Sănătățîi) pentru primele 6 luni de viață, satisface perfect nevoia de hidratare a bebelușului.
6. Laptele de mama are în compoziția să celule capabile să omoare peste 40 de tipuri de celule canceroase. Este vorba despre compusul HAMLET (Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumor cells). Chiar dacă în laborator a fost descoperită cu ceva ani în urmă, abia recent a fost testată pe oameni.
7. Mama care alăptează slăbește mai repede. Pentru “fabricarea” laptelui de mama se folosește din grăsimea acumulată în timpul sarcinii. În plus, femeia consumă cca 500 kcal/zi doar pentru acest proces.
8. Colostrul, primul lapte produs de mamă și pe care îl va avea în primele 2-3 zile după naștere, are efect laxativ, curăţand intestinul nou-născutului de reziduuri și ajutând la eliminarea bilirubinei (responsabilă de icter). Astfel, nou-născutul care suge precoce, des și eficient în primele zile va avea o incidența scăzută a icterului (care generează somnolență, putând astfel interfera cu alăptarea, deci cu hidratarea lui corespunzătoare, iar dacă icterul este foarte accentuat, poate avea efect neurotoxic).
9. Nivelul de anticorpi din laptele de mamă va crește din nou, după vârstă de 6-9 luni, când începe diversificarea alimentației copilului și când secreția lactata este în ușoară scădere.
10. Compoziția laptelui matern diferă în funcție de sexul copilului: mamele băieților produc un lapte care are cu 25% mai multe calorii și minerale, comparativ cu mamele fetelor, care au un volum mai mare de lapte. Se pare că fetițele sug mai des, iar băiețeii mai rar – pentru că, în medie, ei primesc calorii similare pe parcursul zilei.
11. Laptele de mamă conține melatonină, hormon important în reglarea somnului la bebeluș, dar care îi stimulează și sistemul imunitar. Deci, e normal că bebelușul să adoarmă la sân.
12. Laptele își schimbă gustul în funcție de dieta mamei, pregătind copilul pentru obiceiurile alimentare ale familiei. Acest lucru îl va ajută în diversificarea alimentației, acceptând mai ușor alimentele solide.
13. Laptele de mama NU este steril, așa cum se credea mai demult. El conține peste 200 specii de microbi, care îl ajută pe bebeluș să își construiască un sistem imunitar sănătos.
14. Laptele de mamă rezistă 29 de zile la frigider. În alte țări, există deja o tradiție cu băncile de lapte, unde mamele pot să doneze lapte matern, care, după pasteurizare, poate fi folosit în diferite scopuri.