Ce alimente să consumi în funcție de anotimp

Chiar dacă preferi anumite alimente și ai senzația că meniul tău este unul constant din punct de vedere calitativ, dieta suferă variații semnificative în funcție de sezon. În medicină tradițională chineză, alimentele se împart în două categorii: alimente yin, cu efect răcoritor, care se consumă în sezonul cald – salate, lactate ușoare, produse marine, precum și cele bogate în apă, și alimentele yang, cu efect de încălzire și care sunt indicate în sezonul rece – alimentele gătite, cu puțină apă, condimentele, alimentele fermentate, cacaua, pentru întărire și tonifiere. Ce alte alimente este bine să consumi în funcție de anotimp, potrivit tradițiilor chineze?

separator

Alimente recomandate toamna

Toamna e bine să întărești elementul ,,Metal” (plămânii și aparatul respirator, pielea, dinții) cu alimente iuți, cu gust înțepător, fructe și legume autohtone, de sezon, bogate în vitamine, fibre, enzime, minerale și antioxidanți, alimente cu seleniu și zinc, alimente de culoare albă, ciupercile fiind printre cele mai bune stimulente ale imunității, putând fi consumate atât crude cât și gătite.

Sentimentul pe care nu trebuie să-l activezi în acest sezon este durerea.

Alimente recomandate iarna

Iarnă e bine să întărești elementul ,,Apa” (rinichii și sistemul imunitar) cu alimente ușor sărate, cât mai multe alimente marine, apicole, minerale, extract de sâmbure de struguri și să evităm sentimentele de vinovăție, frică și panică.

Alimente recomandate primăvară

Primăvară e bine să întărești elementul ,,Lemn” (ficatul, membrele, coloana) cu alimente acre, de culoare verde, produse marine (apa hrănește lemnul), Omega-3, semințe, antioxidanți, calciu și magneziu.

De asemenea, la fel de important este să nu te înfurii.

Alimente recomandate vara

Vara e bine să întărești elementul ,,Pământ” (stomacul, sistemul digestiv) cu alimente ușor dulci, fructe și legume crude moi, galbene și portocalii dar și roșii (focul hrănește pământul), coenzima Q10, lăptișor de matcă.

Sentimentul care ajută este bucuria.

Că regulă generală, reține că trebuie să mânânci alimente de sezon, care te vor echilibra la interior, în concordanță cu condițiile meteorologice. Consumă alimente care te încălzesc atunci când e frig afară, alimente care te răcoresc, atunci când vremea este caniculară și alimente care te hidratează, atunci când vremea este secetoasă..

Importanța gustului alimentelor

Gustul este o altă componentă care este importantă atunci când alegi ce alimente să mănânci în funcție de anotimp, dacă te ghidezi după principiile medicinei tradiționale chineze.

Alimentele acre, cum sunt lămâile, oțetul sau ananasul au tendința de a comprimă sau de a consolida.

Alimentele amare, cum sunt legumele din familia verzei (așa-numitele collard greens și varză Kale) vor încuraja pofta de mâncare, ajutând la creșterea energiei vitale.

Alimentele dulci, precum fasolea verde, arahidele și pepenele roșu ajută la îmbogățirea lichidelor din corp și au un efect armonizant.

Alimentele picante/cu gust înțepător, cum sunt ghimbirul, usturoiul tind să transporte și să ajute la circulația energiei vitale (qi) și a sângelui.

Alimentele sărate, cum sunt algele marine și scoicile, vor atrage apa care există deja în organism.

Alimentele aromatice/parfumate, precum cardamomul, busuiocul și cuisoarele vor ajuta la îmbunătățirea digestiei.

Alimentele fără gust (fără aromă), cum ar fi salată verde, ciupercile și orzul ajută la reglarea lichidelor din corp.

sursa

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Amenzi de până la 1500 de lei pentru cei care aruncă gunoiul la întâmplare. Iată încălcările pentru care poți fi sanționat!
Articolul anterior
Are o siluetă de invidiat chiar dacă a născut patru copii, în patru ani. Află secretele de frumusețe a soției actorului Alec Baldwin
Articolul următor