Imagini video publicate de IGSU. Momentul în care femeia dată dispărută, este scoasă din ruine

Femeia dată dispărută după explozia de sâmbătă, 6 octombrie, din blocul de pe bulevardul Moscovei a fost găsită fără suflare sub dărămături, în această dimineață.

separator

Femeia locuia la etajul 15 și a căzut cu tot cu pat, la etajul 14. Bărbatul de 77 ani, care s-a stins la spital era soțul victimei.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a publicat imagini foto și video de la locul exploziei.

 

Ziua Românilor de Pretutindeni. Klaus Iohannis: Este un prilej de a ne reafirma angajamentul faţă de unitate şi solidaritate

Preşedintele Klaus Iohannis a îndemnat, duminică, la păstrarea identităţii, limbii şi tradiţiilor româneşti, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, prilej de reafirmare a angajamentului faţă de unitate şi solidaritate.

„Începând din 2015, celebrăm în fiecare an Ziua Românilor de Pretutindeni în ultima duminică din luna mai ca pe o zi dedicată tuturor românilor, dar mai ales celor care trăiesc în afara graniţelor. Oriunde ne-am afla, sărbătorim această zi împreună, evaluând ce s-a făcut, dar mai ales ce rămâne de înfăptuit, astfel încât să ne simţim mai bine protejaţi şi să fim mai încrezători într-o Românie care ne apără drepturile şi ne serveşte interesele. Împreună am schimbat felul în care instituţiile statului îi privesc pe cei aflaţi departe de ţară. Acum, autorităţile înţeleg mai bine cum poate fi transformată plecarea la muncă sau la studii în străinătate dintr-o pierdere pentru România, într-o oportunitate care nu trebuie irosită”, se arată în mesajul preşedintelui Iohannis.

El a evidenţiat că experienţa cu care concetăţenii noştri se reîntorc în ţară şi implicarea românilor în comunităţile în care trăiesc sunt puse în valoare prin politici publice dedicate cum ar fi: măsuri menite să îi ajute pe copiii rămaşi în ţară, să apere drepturile lucrătorilor sezonieri în ţările gazdă, să echivaleze cu celeritate diplomele pentru studenţi sau să îi reîncadreze pe piaţa muncii pe cei care doresc să revină în ţară, notează Agerpres.

Şeful statului a punctat că a promovat constant alcătuirea de comunităţi profesionale între românii din ţară şi cei din străinătate, croind astfel o legătură mai strânsă între oamenii de afaceri, cercetătorii ştiinţifici, medicii, profesorii şi artiştii români de pretutindeni, de „aici” şi de „acolo”, care, lucrând împreună, au construit multe proiecte de succes.

„Prin instituţionalizarea multor astfel de iniţiative, diaspora a devenit mai puternică şi a căpătat o voce care se face mai bine auzită atât la Bucureşti, cât şi în alte capitale ale lumii. Ziua Românilor de Pretutindeni este, totodată, un prilej de a ne reafirma angajamentul faţă de unitate şi solidaritate. Într-o lume în continuă schimbare, valori precum libertate, demnitate şi respect rămân pilonii pe care se bazează comunitatea democratică globală. Să nu uităm nicio clipă că am putut depăşi provocările dificile ale ultimilor ani prin capacitatea noastră de a rămâne uniţi. Cu un război la graniţe, am arătat o emoţionantă empatie refugiaţilor ucraineni, cărora am ştiut să le demonstrăm remarcabila solidaritate a românilor faţă de vecinii lor atât de încercaţi”, a adăugat Iohannis.

Referindu-se la cultura şi tradiţiile româneşti, el a subliniat că acestea „reprezintă o sursă de mândrie şi de inspiraţie pentru toţi cei care poartă în suflet spiritul românesc”.

„Indiferent de continentul pe care ne aflăm, celebrăm, astăzi, cu toţii moştenirea noastră comună şi identitatea care ne defineşte ca popor. Oriunde s-ar afla, românii aduc o contribuţie valoroasă la diversitatea şi bogăţia culturală a societăţilor în care trăiesc. Este, aşadar, important să ne păstrăm identitatea, limba şi tradiţiile şi să le transmitem generaţiilor viitoare. La mulţi ani, dragi români de pretutindeni!”, şi-a încheiat Iohannis mesajul. 

Satul Văleni din Cahul, declarat „Destinația anului 2024” la cel mai important eveniment turistic din România

Pentru prima dată reprezentanți ai Republicii Moldova au avut oportunitatea de a participa și de a concura în cadrul competiției „Destinația Anului 2024”, alături de cei din Români. La București, la Ateneul Român, au fost decernați câștigătorii.

În urma celei de-a doua etape de jurizare, satul Văleni, r. Cahul a fost desemnat marele câștigător al distincției speciale „Destinația Anului în Republica Moldova”, iar Lunca Prutului de Jos fiind distinsă la categoria „Cea mai bună promovare”, locul II, transmite Unimedia.info

Totodată, a fost organizată Conferința Internațională „Destinații Vizionare”, dedicată marketingului de destinație, în cadrul căreia, reprezentații Ministerului Culturii și Oficiul Național al Turismului al Republicii, au discutat despre misiunea, structura și finanțarea IP ONT, care reprezintă un instrument de marketing și promovare a țării.

Participarea la cele două evenimente, contribuie substanțial la creșterea vizibilității Republicii Moldova ca destinația turistică, la promovarea obiectivelor și a produselor turistice pe piața din România, care este una din piețele țintă în atragerea turiștilor. Activitatea se încadrează în acțiunile de promovare a Republicii Moldova ca destinație turistică, precum și în obiectivul comun de sporire a fluxului de turiști.

Satul Văleni, în anul 2023, a primit titlul „Best Tourism Villages”, fiind cel mai prestigios premiu la nivel global pentru turismul rural, în cadrul concursului internațional organizat de UN Tourism. Acesta, prin exemple remarcabile, demonstrând încă odată că este o destinație ce merită a fi vizitată de turiști din întreaga lume.

Satul Văleni dispune de un patrimoniu cultural și resurse naturale deosebite, care păstrează și promovează valorile, produsele și stilul de viață rural și comunitar, având angajamente clare de sustenabilitate și inovații în toate aspectele sale. De asemenea, acesta are la dispoziție o rețea de pensiuni turistice și case rurale, fiind unica localitate din Republica Moldova unde există un muzeu al pâinii.

De cealaltă parte, Lunca Prutului de Jos, la fel dispune de un potențial turistic enorm, fiind prima destinație din Republica Moldova unde este pilotată Organizația de Management a Destinației Locală. Zona se bucură de o rețea foarte bună de unități de cazare în mediul rural, vinării și crame, ateliere meșteșugărești și gastronomice etc. Însă, cel mai important obiectiv turistic rămâne a fi Rezervația Biosferei ,,Prutul de Jos”, o arie naturală cu specii de plante și animale rare. 

Menționăm că, ambele destinații fac parte din Raionul Cahul, o regiune în care domeniul turismului reprezintă o prioritate, fiind dezvoltată cu susținerea autorităților și a partenerilor de dezvoltare, contribuind la îmbunătățirea infrastructurii, afacerilor și a platformelor online de promovare turistică.

Comisarul de poliție din Șoldănești a decedat noaptea trecută. Avea doar 41 de ani

Poliția Națională anunță, într-un comunicat, că noaptea trecută s-a stins din viață comisarul principal Dianu Savciuc, șeful Inspectoratului de Poliție Șoldănești.

Dianu Savciuc a decedat în urma unor probleme de sănătate, la vârsta de 41 de ani.

„Este o durere imensă pentru întregul efectiv, Dianu fiind un coleg și prieten mereu alături, dar în același timp un profesionist mereu apreciat. 

În cei 22 de ani de activitate în poliție a ocupat mai multe funcții de conducere și execuție. Ultimele sale funcții au fost de șef al Inspectoratului de poliție Edineț, șef al Inspectoratului de Poliție Nisporeni și adjunct la Inspectoratul de Poliție Buiucani.

Transmitem sincere condoleanțe și multă putere familiei, soției și celor patru copii, rudelor și prietenilor.

Dianu, va rămâne mereu în memoria fiecărui polițist. Dumnezeu să-l odihnească în liniște”, se arată într-un mesaj al Poliției naționale.

Ceaiul de ceapă vindecă gripa și răceala
Articolul anterior
Primăria face apel către cetățeni să fie prudenți în folosirea instalațiilor și a buteliilor de gaz
Articolul următor