Ceaiul de gutui ameliorează digestia, reface celulele ficatului și pancreasului

Aromate și parfumate, cu un conţinut ridicat de vitamine (A, B, PP) şi minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu), gutuile sunt fructele preferate ale toamnei. Gutuile aduc beneficii sănătăţii, fiind consumate ca atare, sub formă de remedii naturiste ori folosite la prepararea deserturilor. Toate părțile componente ale gutuiului se folosesc în scopuri terapeutice: frunzele, fructele, sâmburii, cotorul fructului și chiar scoarța de pe crenguțele tinere ale gutuiului.

separator

Sub formă de infuzie, decoct, macerat, emulsie sau lichior medicinal, gutuile au grijă de sănătatea digestivă și problemele respiratorii. Nici frunzele de gutui nu sunt de neglijat. Ele conțin acizi organici, dintre care acidul quinic are cea mai mare concentraţie (aproximativ 72%), fiind urmat de acizii citric (circa 13%), oxalic, malic, fumaric şi shikimic. În frunzele gutuilor se mai găsesc numeroşi alţi compuşi fitochimici cu acţiune antioxidantă şi antiinflamatorie dovedită, precum quercetina şi rutinul. Iată câteva dintre beneficiile ceaiului de gutui:

Tratează afecțiunile ficatului și pancreasului

Studii recente japoneze au arătat că gutuile au substanțe importante antivirale, care au rol important în cazurile de hepatită. Sucul de gutui, dar și gutuile crude sunt cele mai bune pentru tratarea bolilor de ficat și pancreas. Sucul de gutui este foarte benefic pentru activitatea pancreasului.

Tratează hipertensiunea arterială și reglează glicemia

Ceaiul din frunze de gutui se folosește în tratarea insuficienței cardiace și a bolilor de ficat. Pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, atât ceaiul, cât și fructele proaspete le sunt benefice. Datorită numeroaselor vitamine conținute în frunzele de gutui, acestea se folosesc sub formă de infuzie și pentru stările de nervozitate, depresie, agitație, insomnie. Frunzele de gutui au efecte sedative, iar substanțele prezente în frunze și fruct sunt antidepresive.

Gutuile sunt eficiente în curele de slăbire

De asemenea, ceaiul din frunze de gutui, dar și gutuile crude sunt foarte utile în curele de slăbire, deoarece au proprietăți diuretice și depurative.

Așadar, ajută la eliminarea toxinelor din organism și a kilogramelor în plus. De altfel, toamna este unul dintre cele mai bune anotimpuri pentru slăbit, având atâtea fructe și legume proaspete care ajută la detoxifiere și slăbire.

Remediu pentru diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o altă boală ce poate fi ținută sub control prin infuzia de ceai de frunze de gutui. O lingură de frunze de gutui la o cană de apă fiartă, porționată în trei este suficient.

Remediu pentru răceli, gripă și infecții gastro-intestinale

Gutuile sunt recunoscute pentru efectele lor benefice în răceli și gripe. De altfel, unele persoane îl folosesc și în crizele de astm. Gutuile sunt un remediu la îndemână în această perioadă pentru cazurile de infecții gastro-intestinale sau diaree. Astfel, se prepară un decoct din 5 grame de frunze de gutui, peste care se toarnă 200 de ml de apă fiartă. Decoctul se ține pe baie de aburi încă 20 de minute. Se lasă la răcit și se pune într-o sticlă, care se completează cu apă fiartă și răcită. Se iau zilnic 2 linguri de decoct de trei ori.

Ceaiul din frunze de gutui este remediu excelent împotriva mătreții și se folosește pentru întărirea firului de păr și hrănirea lui.

Datorită conţinutului de fitonutrienţi fenolici antioxidanţi şi vitamina C, consumul de gutui menţine organismul tânăr, te apără de boli cardiovasculare, colesterol ,,rău’’, vene varicoase în zona picioarelor, diabet zaharat tip 2, protejează vederea, luptă împotriva cancerului.

sursa

Moldovenii, îndemnați să fie precauți de sărbători, pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare

În perioada sărbătorilor de Paște, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează consumatorii despre riscul comercializării produselor alimentare neconforme, în locuri neautorizate (străzi, portbagajele mașinilor etc.).

ANSA recomandă oamenilor să fie vigilenți, să ceară de la operatorii economici și vânzătorii de produse alimentare certificate care confirmă calitatea, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate al produselor.

Consumatorii sunt în drept să solicite actele de conformitate și să verifice minuțios produsele achiziționate, întru evitarea toxiinfecțiilor alimentare:

  • aspectul exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);
  • produsele preambalate, cu  ambalajele deteriorate și care prezintă suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie procurate!
  • mențiunile făcute pe eticheta produsului trebuie să fie clare, lizibile, în loc vizibil pentru consumatori, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, să nu fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene. Atenție la termenul de valabilitate!
  • în unități comerciale (piețe, magazine), alături de produsele lactate, se vând și produse alimentare ce au în componența lor grăsimi vegetale. Consumatorii pot solicita informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure;
  • produsele de patiserie neambalate se vor comercializa în recipiente curate, în spații curate, fiind servite numai cu ustensile speciale. Pentru produsele de patiserie preambalate, termenul de valabilitate este stabilit de producător și se va inscripționa pe etichetă/ ambalaj;
  • carnea trebuie să fie elastică, de o culoare roz pal spre roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială şi să nu aibă suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Atrageți atenția la ștampila de control sanitar-veterinar!
  • la procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros.

ATENȚIE! Vânzarea ouălor în unitățile de desfacere se realizează numai în locurile separate sau împreună cu produsele preambalate. Verificați informația despre data durabilității minimale, indicată pe produs, după cum urmează DDM:  xx.yy.zz (ziua, luna și anul). Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimente care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.

Totodată, recomandăm consumatorilor să nu procure vopsea pentru ouă cu ambalaj nemarcat sau neambalat (la lingură), deoarece acestea pot fi cu alte destinații – tipografică sau textilă – şi poate prezenta pericol pentru sănătate.

Ouăle vopsite trebuie păstrate la frigider, maximum șapte zile!

REȚINEȚI! Comercianții care vând produse în locuri neautorizate nu au posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare. Aceștia nu pot elibera bon de casă, cu care să justificați tranzacția comercială, în cazul unui produs neconform.

Totodată, ANSA recomandă cetățenilor să consume alimente moderat, fără a face risipă. Fiecare om are un rol important în reducerea risipei alimentare prin consumul moderat de alimente, planificarea, pregătirea și stocarea lor. Este o metodă în plus de a economisi bani și de a menține un mediu curat și sănătos!

Intoxicația la un restaurant din Capitală continuă cu noi victime

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre înregistrarea unui caz de toxiinfecţie alimentară în grup, asociat consumului unor produse într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău. Până în prezent, au solicitat asistenţă medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8-48 de ani, ce manifestau semne clinice de toxiinfecţie alimentară.

Dintre acestea, la moment, sunt spitalizate opt persoane în instituții medicale din mun. Chișinău, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu, fiind supravegheate de medicul de familie. La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu.

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, de comun cu asistența medicală primară și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat anchetarea epidemiologică și realizarea măsurilor antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar DE RESPECTAT CINCI REGULI DE BAZĂ:

  • Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  • Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  • Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  • Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  • Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Video. Momentul în care o femeie este prinsă în tentacule de o caracatiță uriașă
Articolul anterior
Directorul centralei de la Cuciurgan acuză Moldova că ia o parte din gazele destinate Transnistriei
Articolul următor