Bucuria de a aduce pe lume un copil este însoțită mereu de griji și responsabilități. Dacă nu te-a luat prin surprindere miracolul concepției, cu siguranță îți dorești să te pregătești din punct de vedere moral și fizic pentru o sarcină sănătoasă. Iată 10 lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte să rămâi însărcinată!
1. Pentru a fi util, acidul folic trebuie administrat înainte de sarcină
Această vitamina este prima pe lista de recomandări antepartum a medicilor. Folatul face parte din grupa de vitamine B și se găsește în majoritatea legumelor cu frunze verzi, dar și în fructe, nuci, leguminoase, mazăre, cereale, lactate, carne și ouă. De ce este atât de important? Conform Societății de Obstetricieni și Ginecologi din Canada este necesar pentru producția de celule noi și sinteza corespunzătoare de ADN, fiind esențială în sănătatea și dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului.
2. Verifică din timp starea de sănătate dentară
Deoarece uneori lucrările dentare pot fi complexe și necesită multiple vizite la cabinetul stomatologic, medicație analgezică și chiar antibiotice, care nu se încadrează în lista de medicamente permise unei gravide, este mai bine să intervii înainte de a fi însărcinată. În plus, atunci când aștepți un bebeluș, îngrijorarea cu privire la extracția unei masele este ultimul lucru de care ai nevoie. Prin urmare, fie că este vorba de o lucrare de reconstrucție sau pur cosmetică, cel mai bine este să fie rezolvată la timpul sau. În plus, există cercetări care asociază sănătatea orală cu sănătatea sarcinii; femeile cu boli gingivale sunt mai predispuse pierderii sarcinii, nașterii premature și preeclampsiei.
3. Fă un test Babeș-Papanicolau
Deși poate părea un test de rutină, este extrem de important când vine vorba de sănătatea ta intimă. Conform statisticilor realizate de Societatea Obstetricienilor și Ginecologilor din Canada, cancerul cervical se află pe locul doi că incidența în rândul femeilor canadiene cu vârstă cuprinsă între 20-44 ani. Începând de la vârstă de 21 de ani, toate femeile trebuie testate pentru acest tip de cancer. Se realizează rapid și îți poate salva viață. Dacă descoperi prezența celulelor precanceroase în sarcina, tratamentul va fi amânat până după naștere.
4. Verifică vaccinările
Deși acest aspect este asociat cu perioada copilăriei sau cu călătoriile în zone exotice, există o mulțime de vaccinari în maturitate care reprezintă rapeluri. În plus, au apărut și vaccinuri noi pe care ai putea să le faci, de exemplu cel împotriva hepatitei B, cel antigripal și DTP (diftero-tetano-pertusis) – acesta din urmă este extrem de important pentru că infecția poate avea un impact grav asupra unui copil mai mic de 4 luni.
5. Este cel mai ușor până la 35 de ani, dar posibil și după această vârstă
Doar pentru că există cazuri de femei care au născut după 45 de ani, nu înseamnă că maternitatea trebuie atât de mult amânată. Fertilitatea scade odată cu trecerea anilor; o femeie sănătoasă de 30 ani are aproximativ 20% șanse în fiecare luna de a obține o sarcina în mod natural, în vreme cu una de 40 de ani are mai puțin de 5% șanse.
6. O greutate sănătoasă este vitală pentru o sarcină
Află-ți greutatea. Înainte de a rămâne însărcinată, este bine să ai greutatea optimă pentru corpul tău. Dacă ești prea slabă, se poate să te confrunți cu probleme de ovulație. Dimpotriva, dacă ai prea multe kilograme în plus, acestea pot duce la hipertensiune arteriala și chiar la diabet, în timpul sarcinii. În plus, nu te gândi să slăbești în timpul sarcinii, pentru că poți să pui copilul în pericol. Conform ACOG, femeile cu un IMC de peste 30 când rămân însărcinate au șanse mai mari de a da naștere unor bebeluși cu defecte la naștere, precum defecte de tub neural, defecte cardiace și palat despicat. Încearcă să atingi o greutate sănătoasă înainte de a rămâne însărcinată.
7. Alimentația și sportul
Ca stil de viață, alege o alimentație sănătoasă, bazată pe fructe, cereale integrale și legume. Fă exerciții ușoare de sport sau apelează pur și simplu la mers, pentru a te menține în formă. Greutatea normală o poți obține prin nutriție și sport. Apelează la un program de exerciții pe care să le faci în mod regulat, pentru a avea un corp puternic și sănătos.
8. Și sănătatea partenerului este importantă
Pentru că un copil are doi părinți, uneori motivul pentru care sarcina întârzie să apară are legătură cu bărbatul. Motivele infertilității sunt multiple: un istoric de infecții, alte boli cronice, greutate, cauze genetice, accidentări, abuz de substanțe sau expunere la toxine din mediu. Atunci când apelezi din timp la investigații detaliate, poți afla dacă există probleme de sănătate și eventual le poți trata din timp.
9. Ai grijă la problemele de sănătate
Endometrioza, sindromul ovarului polichistic, fibroamele uterine și anomaliile uterului cauzate de intervenții chirurgicale anterioare sau de cicatrici pot reduce fertilitatea.
10. Infecțiile ginecologice
Infecțiile cu transmitere sexuală (gonoreea și chlamydia) pot conduce la boală inflamatorie pelviană. Acestea pot provoca leziuni permanente la nivelul trompelor uterine, a uterului și a țesuturilor înconjurătoare, făcând dificilă sau chiar imposibilă sarcina. Unele infecții, precum virusul hepatitei virale, toxoplasmoza, citomegalovirusul pot afecta sănătatea fătului. Ideal este să descoperi la timp aceste infecții, întrucât prin tratament și intervenție timpurie poți să te bucuri de o sarcina sănătoasă.