Plăcinta cu ceapă și ouă se prepară foarte ușor, dar este atât de aromată și fină. Ea poate fi servită atât la dejun, prânz sau cină, cât și ca o gustare, și nu necesită abilităti speciale de lucru cu un aluat. Te vei convinge că plăcinta cu ceapă este adorată chiar și de cei care nu preferă mirosul acestei legume deosebite. În plus, această rețetă este atât de versatilă, întrucât poți găti plăcinta cu orice umplutură de legume, cum ar fi varză, ardei ș.a.
Tot ce trebuie să faci este să pregătești un aluat pentru coacere și umplutura cu ceapă și cașcaval.
Ingrediente:
-făină de grâu – 200 gr;
-unt (margarină) – 120 g;
-smântână – 60 gr;
-praf de copt – 0,5 linguriță de ceai;
-ceapă – 400 gr;
-cașcaval – 200 gr;
-sare, piper – după gust;
-ulei vegetal – 1 lingură;
– 3 ouă;
-verdeață.
Mode de preparare: ca de obicei, gătitul începe cu aluatul subțire. Amestecă făina împreună cu praful de copt și sarea. Adaugă untul sau margarina, de la frigider, nu prea moale. Taie-l bucăți și amestecă-l cu făina. Ulterior, se adaugă smântâna. Formează rapid o minge: nu este recomandat să frămânți prea mult timp. De îndată ce aluatul devine omogen, oprește amestecarea. Înfășoară-l într-o pungă și lasă-l să se răcească la frigider timp de aproximativ 30 de min.
Pentru umplutura cu ceapă, se taie ceapa, așa cum îți place, nu există nici o diferență. Principalul lucru este să nu tai felii foarte groase. Într-o tigaie încălzită, se călește toată ceapa pregătită, în ulei sau unt (untul va oferi un gust și o aromă mai intensă). Pe măsură ce se evaporă lichidul, este permisă adăugarea unui pic de apă, astfel încât ceapa să se topească ușor.
În ceapa călită se rade cașcavalul sau brânza (după dorință). Cașcavalul, desigur, joacă un rol important, dar nu e principalul ingedient, aici. Se amestecă brânza rasă cu ceapa prăjită și ierburile, se adaugă sare și piper după gust. În ceapa, ușor răcorită, se adaugă 3 ouă și se amestecă.
Se scoate aluatul de la frigider, se întinde mai lat decât dimensiunile tavei (24 cm), se așează în tavă, formând laturi înalte. Străpunge fundul aluatului cu o furculiță, pentru a nu se umfla atunci când se coace. Se toarnă ceapa, acoperind-o ușor către margini cu restul de aluat. Introdu prăjitura la cuptorul deja încălzit. Plăcinta se coace la 190-200 de grade, timp de 30 de minute.
Apoi, unge marginile plăcintei cu gălbenuș și mai las-o în rolă încă 10-15 minute.
Plăcinta cu legume este incredibil de delicioasă, fină și sățioasă. Se consumă rece. Poftă bună!