Oricare fel de mâncarea din năut este plin de proteine vegetale și fibre, esențiale pentru musculatură, detoxifierea organismului și un tranzit intestinal bun. Așa că, dacă ești fan – năut, vezi în acest articol câteva variante delicioase de salate sau alte preparate cu acest ingredient minune în compoziţie.
Burgeri din năutDin năut poţi face un burger vegetal extraordinar de gustos. Nu va avea nimic în comun cu cei cumpăraţi gata pregătiţi. Tot ce trebuie să faci este să pui năutul fiert într-un bol mare şi să-l pasezi până devine piure. De aici, foar imaginaţia ta este limita. Poţi adăuga ceapă roşie tocată fin, morcovi daţi prin răzătoare, piure de cartofi dulci, usturoi pudră sau pisat mărunt, paprika, chimion, sos iute, sare, piper. Se amestecă toate până când se omogenizează. Pentru a nu se dezintegra când le coci, ţine-le la frigider pentru 30 de minute. După aceea, le poţi prăji în ulei sau le poţi găti într-o tigaie de teflon.
TacoSe pune năutul într-un vas şi se asezonează cu chimion, paprika, pudră de usturoi, sare şi ulei de măsline. Se dau la cuptor la 200 de grade Celsius timp de 20 de minute. Din când în când se mai agită tava ca să nu se ardă. Între timp se prepară crema de avocado, din două bucăţi puse la blender cu zeama de la o limetă, coriandru proaspăt şi un praf de sare. Tortilla se încălzesc puţin şi apoi se prepară taco. În fiecare tortilla se pune năut, pastă de avocado şi, dacă mai doreşti şi alte gusturi şi texturi, varză roşie, roşii cherry sau ceapă verde.
Salată de năut, roşii şi castraveţiAceastă salată poate fi perfectă şi pentru un prânz şi pentru o gustare. Într-un vas se pun roşiile tăiate mărunt, castraveţii tăiaţi cubuleţe. se adaugă apoi năutul, sarea, piperul şi o mână de pătrunjel tocat mărunt. Se asezonează cu zeamă de lămâie şi ulei de măsline.
Salată de năut, brânză feta şi varză kaleNăutul se poate coace pentru puţin timp, cât să devină mai crocant. Apoi, se amestecă cu ulei de măsline şi sare, tahini, suc de lămâie, usturoi pisat, miere. Se adaugă salata kale şi cubuleţe de brânză feta.
Tabouli cu năutSe toacă o legătură generoasă de pătrunjel, câteva frunze de mentă, ceapă verde, un castravete şi două roşii. Se pun într-un bol împreunp cu năutul, iar peste ele se stoarce zeama de la o lămâie. Deasupra se adaugă cuscus gătit şi sare. Se presară ulei de măsline. Dacă îţi este foarte foame se pot adăuga şi câteva bucăţi de pita.
Sandviş cu avocado şi năutAvocado şi năutul se pun într-un vas şi se pasează cu o furculiţă. Se încorporează verdeţuri proaspete: coriandru sau pătrunjel, apoi zeamă de lămâie, sare şi piper. Amestecul se întinde pe o felie de pâine şi se garniseşte cu felii de castraveţi, frunze de salată sau varză de Bruxelles.
Năut cu dressing de limetăPentru această reţetă nu trebuie decât să faci un sos rapid pe care să îl pui peste năutul fiert. Amestecă sucul de limetă, coriandru tocat mărunt, ceapă verde tocată, usturoi pisat, ulei de măsline, chimion, sare şi piper. Pune-le apoi într-un blender şi apoi toarnă-le peste năut. Dacă mai adugi şi nişte roşii şi ardei gras, deja ai o salată delicioasă.
Să ai poftă!