Boala crâncenă a imobilizat-o în scaunul cu rotile, iar fiecare zi este un chin și o durere pentru Maria și mama ei

Maria are 14 ani și este din Chișinău. S-a născut cu paralizie cerebrală infantilă și este dependentă de mama sa, care este unica susținere în viața ei, deoarece tata a abandonat-o de îndată ce a aflat diagnosticul. Fetița nu a mers niciodată pe propriile picioare, nu vorbește practic deloc și face recuperare de la vârsta de șase luni. În pofida acestei lupte zilnice cu boala, fetița este un copil vesel și are o mare șansă de vindecare și independență. Pentru asta are nevoie de două operații costisitoare în sumă de 7 500 de euro, la o clinică din Turcia, care deocamdată este doar un vis pentru familie.

separator
Diagnosticul crunt a fost confirmat de RMN, făcut de Maria într-o clinică privată de la noi. Imediat după aceasta, mama a început să ducă bebelușul la recuperare. Însă, banii nu le ajungeau pentru a acoperi toate cheltuiele, de aceea mama a fost nevoită să meargă la munca peste hotare împreună cu fetița bolnavă. Muncea pentru a achita terapiile costisitoare, dar peste un timp, stăpânii de acolo nu au mai vrut să o lase să muncească la ei, din cauza că stătea mai mult cu copilul bolnav, decât la muncă.

 

Maria adoră să meargă în parc și să se joace dar joaca ei cere, de fiecare dată, ajutor. Mama are grijă ca fetița să se bucure de aceste zile unice, dar și să nu se accidenteze. Copila a suferit deja prea mult. Paralizia cerebrală i-a afectat Mariei mâinile și picioarele. Pentru Maria fiecare pas este o bucurie sprijinită de mama. Independența la joacă și alergat i-ar oferi însă, copilei fericirea la o viață normală.Suma de 7 500 de euro acoperă operația la coloană, rizotomia dorsală selectivă și o interventie ortopedică pentru alungirea tendoanelor acum, distruse. Dacă doriți să o ajutaţi pe Maria puteţi dona în  conturile Asociatiei „DONATE-PLUS” deschise laVictoriaBank în lei cu mențiunea „SaveMaria”.

D͟e͟n͟u͟m͟i͟r͟e͟a͟ ͟e͟n͟t͟i͟t͟a͟t͟e͟: Asociația Obștească” DONATE PLUS”
C͟o͟d͟ ͟d͟e͟ ͟î͟n͟r͟e͟g͟i͟s͟t͟r͟a͟r͟e͟ ͟f͟i͟s͟c͟a͟l͟ă͟ :1017620002805
Cont ( IBAN ) bancar;
I͟B͟A͟N͟ ͟M͟D͟L͟:MD98VI022241600000114
I͟B͟A͟N͟ ͟E͟U͟R͟O͟:MD24VI022241600000013
IB͟A͟N͟ ͟U͟S͟D͟:MD68VI02241600000015
C͟O͟D͟ ͟S͟W͟I͟F͟T͟ :VICBMD2X447

Cei din străinătate pot contribui online aici. Orice sumă contează!  

Cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță

Forma electronică a mandatului avocatului și a avocatului stagiar va fi reglementată în legislație, iar cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică de la distanță. Raportul pentru un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat la ședința de astăzi, 26 noiembrie, a Comisiei juridice, numiri și imunități, scrie stiri.md.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Justiției, la propunerea Uniunii Avocaților din Republica Moldova. Modificările legislative sunt necesare întrucât, în prezent, Legea cu privire la avocatură nu reglementează forma electronică a mandatului, iar formularul mandatului avocatului și al avocatului stagiar trebuie să fie imprimat pe suport de hârtie, cu aplicarea ștampilei.

Astfel, autorii propun modificări la Legea privind avocatura, precum și actualizarea Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă, a Codului de executare, a Codului administrativ și a Codului fiscal, pentru a integra complet utilizarea formei electronice a mandatului avocatului. 

Astfel, se va oferi posibilitatea de a certifica împuternicirile avocatului prin mandat în formă electronică și copia certificată a acestuia pe suport de hârtie. Mandatul avocatului va trebui semnat cu semnătură electronică calificată. 

Acest lucru va permite avocaților să încheie contracte de asistență juridică la distanță, iar de acest lucru vor beneficia inclusiv cetățenii din diasporă, care au nevoie de asistență juridică pentru soluționarea litigiilor care apar pe teritoriul Republicii Moldova.

De menționat că reglementarea formei electronice a mandatului avocatului va asigura și implementarea soluției E-dosar judiciar din cadrul Sistemului informațional judiciar, care presupune automatizarea procesului de depunere a cererii în instanța de judecată în format electronic și distribuirea materialelor din dosar în formă electronică. Respectiv, avocații și avocații stagiari vor putea depune cererile în instanța de judecată prin intermediul Sistemului Informațional Judiciar.

Proiectul de lege privind forma electronică a mandatului avocatului va fi propus spre examinare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Reguli noi pentru serviciile digitale

Drepturile consumatorilor de conținut sau servicii digitale vor fi mai protejate. Un set de prevederi în acest sens au fost incluse în legea privind contractele de furnizare de conținut digital și servicii digitale, care a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.

Proiectul transpune în legislația națională o directivă a Parlamentului European și a Consiliului European privind anumite aspecte referitoare la contractele de furnizare de conținut digital și de servicii digitale. Astfel, documentul prevede stabilirea unui set de reguli clare pentru vânzarea și consumul conținutului digital, cum ar fi programe de calculator, softuri, jocuri, cărți digitale sau DVD-uri, CD-uri sau stick-uri, în cazul în care acestea sunt purtătoare de conținut sau servicii digitale.

De asemenea, documentul conține prevederi care au drept scop protejarea drepturilor consumatorilor. Aceștia vor avea la dispoziție cel puțin doi ani pentru a solicita o remediere, în cazul în care au depistat defecte la conținutul digital. În cazul în care defectele sunt repetitive sau grave, consumatorii vor putea restitui produsul, vor putea păstra produsul și primi o parte din prețul plătit sau returna produsul și recupera banii.

La fel, vor fi eliminate barierele privind dreptul contractelor în cazul comerțului online transfrontalier cu bunuri și servicii digitale, prin crearea de drepturi și protecție uniformă a consumatorilor.

Autoritatea responsabilă de exercitarea controlului asupra respectării prevederilor privind furnizarea conținutului digital sau a serviciului digital este desemnat Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Prezenta lege intră în vigoare la expirarea termenului de 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Guvernul, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a documentului, va aduce actele sale normative în concordanță cu acesta.

KALEIDOSCOP 2025: Data festivalului și un detaliu exclusiv despre bilete

Festivalul KALEIDOSCOP, cel mai așteptat festival dei muzică din Moldova, revine pe 21 și
22 iunie 2025 cu o ediție grandioasă. Pentru prima dată, artiști internaționali de renume
mondial vor urca pe scenă, alături de cei mai buni interpreți locali și regionali.


Surse din echipa de organizare au dezvăluit o informație exclusivă: primele 1000 de
abonamente vor fi puse în vânzare pe 26 noiembrie, la prețul special de 444 lei.

Ce face KALEIDOSCOP 2025 unic?

KALEIDOSCOP 2025 va aduce două zile pline de muzică, artă și experiențe imersive.
Organizatorii promit un mix perfect între artiști locali, regionali și nume internaționale de
renume, ceea ce va transforma această ediție într-un eveniment de neratat.
„Am vrut ca ediția din 2025 să fie o celebrare globală, conectând publicul nostru din Moldova
la energia scenei internaționale. Va fi un spectacol total,” au declarat organizatorii dar nu au
vrut să ne divulge și numele artistului internațional.

Cum să fii parte din magie?

  1. Salvează data: 21-22 iunie 2025.
  2. Pregătește-te pentru startul vânzărilor pe 26 noiembrie.
  3. Fii printre primii care își asigură locul
    KALEIDOSCOP 2025 este mai mult decât un festival. Este momentul în care Moldova
    devine scena artei și a muzicii internaționale. Fii parte dintr-o experiență unică, alături de
    artiști de top, pe 21-22 iunie.
    Fii pe fază și pregătește-te să trăiești magia!

Jennifer Lopez, cu ridurile la vedere în cel mai recent pictorial! Fanii au rămas uimiți
Articolul anterior
Primarul orașului polonez Gdansk s-a stins la spital, după ce a fost atacat în timpul unui concert de caritate
Articolul următor