A fost declarată epidemie de gripă în România, deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutiv şi sunt 54 de decese din cauza bolii.
Ultima victimă, o femeie în vârstă de 39 de ani, sănătoasă, a murit subit în 24 de ore, la Cluj. Ea a fost diagnosticată cu virusul gripal A. Aceasta nu fusese vaccinata, dar nici nu suferea de vreo afecțiune. In cazul său, virusul gripal a actionat atat de agresiv încât în doar 24 de ore s-a stins din viață.Femeia a mers singură la spital, dimineaţa, la ora 5:30, cu simptome de răceală/viroză, şi, în urma analizelor, medicii au stabilit că este infectată cu virusul gripal. Tânăra nu avea şi alte afecţiuni, fiind pacientă sănătoasă clinic. Numărul tot mai mare de pacienţi care vin la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj i-a făcut pe medici să suplimenteze personalul medical, astfel că din 1 februarie, la unitatea spitalicească va funcţiona o linie de gardă în plus.
Un bebeluș în vârstă de 11 luni a murit la Timișoara, la Spitalul de Boli Infecţioase, unde fusese transferat cu insuficienţă respiratorie şi bronhopneumonie. Micuțul suferea de malformaţii congenitale, au declarat medicii.
Ultimele şase decese au fost confirmate cu virus gripal A. Cele şase persoane nu erau vaccinate antigripal şi aveau condiţii medicale preexistente. Este vorba despre o femeie în vârstă de 34 de ani şi un bărbat în vârstă de 78 de ani din judeţul Prahova şi două femei din Bucureşti, una în vârstă de 62 de ani şi o alta de 63 de ani. Un alt deces a fost înregistrat la un bărbat în vârstă de 62 de ani din judeţul Sibiu şi la un altul în vârstă de 57 de ani din judeţul Sălaj, la care antecedente vaccinale încă nu sunt cunoscute.
Până acum, 54 de oameni din întreaga ţară au murit din cauza virusului gripal, iar peste 5000 de cazuri de îmbolnăviri au fost confirmate.De asemenea, 120 de mii de persoane au fost diagnosticate cu infecţii respiratorii. În România, cele mai multe cazuri de gripă s-au înregistrat în Bucureşti, Constanţa, Argeş, Arad, Olt şi Prahova.