Cea mai liniștită cameră de pe Pământ în care nu poți sta mai mult de câteva minute

În adâncul campusului Microsoft din Redmond se află cel mai silențios loc de pe planetă.

separator
O încăpere mică, cunoscută ca o cameră anecoică, măsoară 6,36 m în fiecare direcție. Este proiectată pentru a fi cât mai liniște posibil, lucru ce permite inginerilor să testeze sau să regleze dispozitive audio în condiții de liniște perfectă fără urmă de ecou.

Cu toate acestea, compania a constatat că este prea “tăcută” pentru majoritatea oamenilor, astfel că nimeni nu a reușit să petreacă înăuntru mai mult de 45 de minute fără a i se face rău. Camera are șase straturi de beton, fiecare cu o grosime de până la 12 centimetri, care ajută la blocarea sunetelor din lumea exterioară.

Pereții, podeaua și tavanul sunt acoperite cu pene uriașe de spumă din fibră de sticlă pentru a eradica orice ecou. Camera “plutește” pe 68 de arcuri de amortizare a vibrațiilor și este montată pe propria placă de fundație separată pentru a tăia legătura cu restul clădirii.

În interiorul camerei, podeaua este realizată din aceleași cabluri de oțel folosite pentru a opri avioanele de luptă la aterizarea pe portavioane. Acestea sunt aranjate ca o plasă deasupra penelor de spumă de dedesubt.

Cei care au intrat înăuntru au acuzat tulburări de tot felul, fiind deranjați de propria lor voce, de sunetul propriei respirații și până la zgomotul produs de stomac.

“Unii oameni nu rezistă mai mult de un minut înăuntru” a declarat pentru Dailymail Hundraj Gopal, inginer principal pentru factori umani de la Microsoft, el fiind totodată omul care a condus echipa ce a construit camera anecoică. „Oamenii nu pot face faţă, privarea de simţuri le afectează creierul”, a mai adăugat acesta.

Gopal a spus că recordul pentru timpul petrecut în camera cunoscută ca fiind drept cea mai liniștită pe Pământ, înregistrat și de Cartea Recordurilor Guinness , este scurt. “Acesta este cel mai liniștit loc de pe planetă, iar cel mai mult cineva a rezistat înăuntru 45 de minute“.

 

Dintr-o dată, sunetul propriei respirații, și cel al oricărei mișcări, devine incredibil de puternic. Chiar și foșnetul cămășii creează un zgomot aparent puternic, iar cel mai mic sunet interior, de la gâlgâiturile stomacului la scârțâitul unei articulații pe măsură ce te miști, se intensifică până la un nivel extrem de incomod.

Întunericul și liniștea totală se combină pentru a forma o lipsă brutală de orice simț, dând naștere un mediu complet străin și inconfortabil. „Camera blochează 120 de decibeli, astfel că dacă un motor cu reacţie este pornit afară, abia dacă l-ai auzi”, a mai adăugat inginerul.

„Lucrăm cu ingineri pentru a seta absolut orice, de la click-ul unui mouse la sunetul pe care îl face un laptop atunci când îl închizi, aceste sunete sunt foarte importante pentru noi”, a mai spus inginerul.

sursa: www.authenticmagazin.com

Incendiu puternic într-un bloc din Capitală

Un incendiu a izbucnit cu puțin timp în urmă într-un bloc de locuit din sectorul Râșcani al municipiului Chișinău.

Incendiul s-a produs pe strada Bogdan Voievod, iar flăcările au cuprins un balcon, raportează www.stiri.md.

De asemenea, din imagini se mai poate observa că incendiul este destul de grav întrucât, fumul se vede de la câteva sute de metri.

Mihail Popșoi a avut o întrevedere cu omologul său norvegian, la Oslo

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova Mihail Popșoi a avut astăzi, 7 mai, la Oslo, o întrevedere cu omologul său norvegian, Espen Barth Eide.

Mihail Popșoi a avut o întrevedere cu omologul său norvegian la Oslo

În cadrul întâlnirii, oficialii au discutat despre cooperarea bilaterală, asistența Norvegiei oferită pentru dezvoltarea Republicii Moldova, mersul reformelor implementate de țara noastră, dar și situația regională, transmite Știri.md. 

Un alt subiect pe care l-au abordat a fost deschiderea unui oficiu diplomatic la Chișinău.  

„Omologul meu norvegian a menționat că, înființarea acestui oficiu, în viitorul apropiat, reprezintă sprijinul pentru Republica Moldova și pentru parcursul european al țării. I-am mulțumit Ministrului de Externe pentru faptul că, Norvegia este alături de Republica Moldova în drumul spre Uniunea Europeană”, menționează Mihail Popșoi. 

Ministrul de Externe s-a aflat la Oslo în perioada 6-7 mai, alături de președinta Maia Sandu, într-o vizită de stat în Regatul Norvegiei. 

„Este pentru prima dată când un președinte al Republicii Moldova efectuează o vizită de stat în Norvegia. Această primă vizită este o mare oportunitate de a aduce cooperarea dintre Republica Moldova și Norvegia la un nou nivel”, precizează oficialul. 

Măsuri stricte pentru transparența și corectitudinea examenelor de absolvire a gimnaziului

Peste 29.000 de elevi vor susține în acest an examenele naționale de absolvire a gimnaziului, iar Ministerul Educației și Cercetării a implementat măsuri mai stricte pentru a asigura transparența și corectitudinea desfășurării acestora. Astfel, în perioada examenelor, circa 400 de voluntari vor asista în opt raioane ale țării, acolo unde, din practica anilor trecuți, au existat suspiciuni de fraudă.

Directoarea adjunctă a Liceului „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Drochia, unul dintre raioanele unde vor fi trimiși observatori la examenele de absolvire a gimnaziului, consideră că măsura este binevenită la această etapă, însă pentru a asigura calitatea educației în țara noastră sunt necesare eforturi suplimentare, cum ar fi înființarea unor centre raionale de examinare, după modelul celor de la Bacalaureat, transmite radiomoldova.md.

„Dacă în fiecare centru raional deja sunt două centre amenajate de evaluare a Bacalaureatului s-ar putea, poate, la nivel raional, de organizat încă două centre de evaluare și elevii de la treapta gimnazială să fie toți în centrele respective de evaluare. Examenul de Bacalaureat a demonstrat că această organizare este eficientă și este foarte bună. S-a schimbat atitudinea cadrelor didactice din treapta de liceu, atitudinea elevilor, imaginea școlii, în general”, susține directoarea adjunctă a Liceului „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Drochia. 

MEC a luat această măsură în contextul discrepanțelor semnificative dintre notele obținute de elevi la examenele de absolvire a gimnaziului și cele de la Bacalaureat, din cele opt raioane, a explicat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov, la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova. Aceasta a mai spus că o parte din lucrări vor fi reevaluate centralizat pentru a se asigura că lucrurile s-au derulat corect.

„Noi venim ca să asigurăm că fiecare copil își ia nota binemeritată. Vom reevalua circa 30 de procente din lucrările care vor fi evaluate mai întâi de către comisiile raionale municipale”.

Lilia Ivanov a mai precizat că la examenele de Bacalaureat se vor aplica aceleași reguli din anii precedenți. Astfel, peste 18 mii de candidați sunt așteptați la Bac în cele 93 de centre de examinare, dintre care 2000 sunt restanțieri.

„Colegii noștri sunt în toiul pregătirilor, urmează în luna mai să organizăm sesiunile de instruire cu președinții și secretarii centrelor de bacalaureat. Elevii cunosc în care centru de Bacalaureat vor susține probele de examen”.

Precizăm că sesiunea de absolvire a gimnaziului se va desfășura în perioada 3-13 iunie.

O altă inițiativă a Ministerului Educației privind desfășurarea examenelor pentru elevii clasei a IX-a ține de instalarea camerelor de supraveghere video în sală, după exemplul candidaților la Bacalaureat, pentru a exclude eventualele fraude. Cel mai probabil, măsura va fi implementată în anul 2025, potrivit ministrului Dan Perciun.

Cele mai geloase zodii. Se transformă în adevărați detectivi când devin suspicioși
Articolul anterior
Accident violent în Capitală. Un șofer a rupt parapetul și a căzut de pe podul Ismail
Articolul următor