În România, s-a stins din viață creatoarea de modă Zina Dumitrescu

După o viață în lumina reflectoarelor, pe marile podiumuri de modă, Zina Dumitrescu s-a stins din viață într-un azil privat, acolo unde era internată de șase ani. „Mama modei românești”, așa cum o numeau colegii, avea 82 de ani, iar pe ultimii și i-a petrecut în azil, confruntându-se nu doar cu probleme de sănătate complicate, cum ar fi boala Alzheimer, ci și cu neajunsuri financiare.

separator
Starea Zinei Dumitrescu s-a degradat treptat, iar în ultima vreme fosta creatoare de modă nu își mai dorea să lupte cu viața ei, după cum au mărturisit apropiații. Deși bătrânețea i-a fost marcată de suferință, viața Zinei Dumitrescu ar face invidioasă orice femeie, scrie unica.ro. Creatoarea de modă, pe numele ei real Zenobia Bogoș, s-a născut în anul 1936, în Județul Ismail, din Republica Moldova. Tatăl ei a fost comandant în garda regală, iar mama ei a provenit dintr-o familie de oameni bogați din Huși. Bunica ei era o contesă poloneză pe care o chema Zenovia. „Mama Zina” a avut și un frate mai mic, dar acesta a murit înecat la 12 ani și jumătate. „În noaptea aia, tatăl meu a pornit să-l caute pe fratele meu și, după ce l-a găsit mort, s-a întors acasă cu părul alb. Din cauza șocului albise. Tatăl meu a murit în `65 și regret că nu l-a apucat pe Cătălin (fiul creatoarei n.r), care s-a născut în `69”, a declarat Zina Dumitrescu, potrivit Historia.

După război, familia s-a refugiat în România și s-a stabilit la Pitești. Aici Zina a terminat liceul economic, apoi a intrat la Facultatea de Drept a Universității din București. În anul I de facultate a început să cocheteze cu lumea modei, mai întâi ca manechin, iar la 30 de ani a devenit directorul Casei de Modă Venus.De-a lungul anului a creat zeci de colecții de modă, participând la festivaluri de modă din țară și din străinătatea. A lansat manechine ce au devenit celebre atât la nivel național, cât și internațional, precum Romanița Ivan, Dana Săvuică, Melek Ament, Bianca Brad sau Jeanine. Frumoasă și fermecătoare, Zina Dumitrescu nu a dus lipsă de admiratori. Se spune că printre pretendenții acesteia s-au aflat și fostul președinte al României, Emil Constantinescu, dar și Nicu Ceaușescu.

La 19 ani s-a căsătorit cu actorul și regizorul Marin Negreanu, mai mare cu 17 ani decât ea. În 1969, cei doi au devenit părinții lui Cătălin, unicul fiul al Zinei Dumitrescu. S-a despărțit după 13 ani de mariaj. Creatoarea de modă și-a refăcut viața alături de avocatul Nicolae Rădulescu, secretarul Sectorului 1, dar a divorțat de acesta la 12 ani de la încheierea căsătorie, după ce a a aflat că a înșelat-o. După două căsnicii ratate s-a căsătorit cu profesorul universitar Costin Dumitrescu și au rămas împreună până la decesul acestuia în 2009.

„Dacă e să regert ceva în viață, regret că am stat toată viața ca bou-n jug, măritată tot timpul. Am trecut fără să vreau, fără să divorțez , la următorul soț, dintr-o căsnicie în alta. Nu am apucat să stau și eu singură, să respir cum stau femeile în ziua de astăzi. Cu Costin Dumitrescu, cu profesorul, am fost căsătorită 26 de ani, din ’83”, declara la un moment dat Zina Dumitrescu.

După moartea lui Costin Dumitrescu, alături de care petrecuse 22 de ani, mama Zina a fost devastată. Suferința era atât de mare, încât la trei zile după ce și-a pierdut soțul, aceasta a încercat să se sinucidă. A luat un pumn de pastile, însă a fost salvată de soția lui Alin Oprea, fostul Talisman, Larisa, care a chemat salvarea. O altă tentativă de sinucidere a mai fost și în iunie 2016, tot cu pastile. După ce a luat mai multe comprimate de Diazepam, a fost dusă la spital de fiul ei, Cătălin.

Un vis devenit realitate pentru Zina Dumitrescu a fost întâlnirea cu renumita creatoare de modă Coco Chanel, despre care a spus că i-a marcat profund viața. S-a întâmplat în 1967 la Moscova, în Piața Roșie, acolo unde s-a desfășurat primul și unicul congres mondial de modă.

„Coco Chanel ieșise pentru prima oară în afara Franței, și venise la Moscova fiind foarte curioasă să-l vadă pe Lenin. Pe vremea aceea manechinele erau angajate cu normă întreagă, cu toate că în Codul Muncii eram trecute ca muncitor necalificat, iar după ’90 eu am reușit să introduc în nomenclatorul muncii profesia de prezentator de modă”, a mai povestit Zina Dumitrescu.

Feroviarii moldoveni amenință cu grevă: Nu și-au primit salariile de jumătate de an

Feroviarii moldoveni amenință cu grevă. Aceștia nu și-au primit salariile încă din luna august a anului trecut, adică de mai bine de jumătate de an. În aceste condiții, ei se văd nevoiți să iasă din nou în stradă pentru a cere achitarea de urgență a restanțelor la lefuri. În caz contrar, aceștia spun că nu vor mai reveni la muncă. Datoriile salariale la Calea Ferată a Moldovei depășesc 190 de milioane de lei, scrie evz.ro.

Pe 28 februarie, feroviarii moldoveni vor ieși din nou să protesteze. Aceștia se vor aduna atât în Capitală, cât și la nodurile feroviare din țară, în localitățile Ocnița, Bălți, Ungheni, Bender, Basarabeasca și Giurgiulești. Angajații CFM cer majorarea salariului minim din cadrul întreprinderii de la 3500 de lei, la 5500 de lei.

Totodată, ei Guvernului achitarea de urgență a restanțelor salariale și compensarea pierderilor cauzate de întârzieri. În caz contrar, aceștia amenință că vor rezilia contractele de muncă pe care le au. În acest context, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor din Republica Moldova, Ion Zaporojan, a declarat că întreprinderea „Calea Ferată din Moldova” este un obiectiv strategic care trebuie salvat.

Ultima dată, feroviarii au ieșit în stradă pe 14 februarie. Atunci, în fața lor a ieșit secretarul de stat de la Ministerul Infrastructurii, Mircea Păscăluță. Oficialul le-a promis că autoritățile vor soluționa problema restanțelor prin vânzarea unor active din cadrul CFM.

Calea Ferată din Moldova, cândva un obiectiv strategic

Situația de la Întreprinderea Calea Ferată a Moldovei a început să se agraveze în august 2022. Atunci, tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut drastic, odată cu redeschiderea portului Odesa. Asta a dus la diminuarea veniturilor CFM și la întârzieri tot mai mari la plata salariilor angajaților.

În 20224, CFM a decis să instituie un program de doar patru zile lucrătoare pe săptămână. Întreprinderea și-a motivat decizia prin scăderea semnificativă a volumului de transport de mărfuri. În încercarea de a reduce povara financiară și de a achita parțial datoriile salariale, CFM a scos la licitație vagoanele și piesele vechi. Aceste măsuri s-au dovedit a fi insuficiente pentru redresarea situației.

Pretendenții la titlul „Pedagogul anului”, obligați să prezinte declarația pe proprie răspundere

Cadrele didactice care se vor înscrie în concursul „Pedagogul anului” vor fi obligate să depună o declarație pe proprie răspundere cu privire la lipsa sancțiunilor disciplinare. Modificări în acest sens au fost aprobate miercuri la ședința Guvernului, transmite IPN.

Ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a declarat că „Pedagogul anului” este unul dintre cele mai importante concursuri la care participă profesorii și care le recunoaște excelența. Potrivit demnitarului, modificarea propusă pornește de la o situație din anul precedent. Atunci, în spațiul public au apărut informații despre o câștigătoare cu posibile sancțiuni disciplinare.

Prin introducerea declarației cu privire la sancțiuni va fi asigurată pe deplin integritatea desfășurării concursului, consideră ministrul Astfel, nu vor exista dubii cu privire la corectitudinea selectării învingătorilor.

„Această modificare va ajuta să evităm pe viitor anumite situații care s-au întâmplat în trecut și vine să asigure buna reputație a concursului, în fiecare an fiind celebrați cei mai buni profesori din sistemul educațional”, a adăugat Dan Perciun.

Modificările la regulamentul concursului vin în contextul în care în spațiul public au apărut mai multe informații despre sancțiunile disciplinare aplicate pedagogului care a câștigat titlul de „Educatorul anului 2024”. După ce mai mulți activiști au cerut retragerea titlului, Ministerul Educației a constituit o comisie de examinare a corectitudinii conferirii premiului. Dar, după verificările efectuate, comisia nu a constatat temei legal de retragere a distincției.

Compensațiile la lumină pentru antreprenori vor fi acordate până la sfârșitul anului

Guvernul va continua să compenseze 50% din creșterea tarifelor la energia electrică pentru agenții economici. Odată cu expirarea stării de urgență, Cabinetul de miniștri a aprobat noi măsuri care vor asigura continuitatea Programului de compensații la energia electrică pentru antreprenori, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Sprijinul va fi acordat pentru o perioadă de 12 luni – anterior compensațiile au fost prevăzute doar pentru lunile ianuarie, februarie și martie. De asemenea, termenul-limită pentru depunerea solicitării va fi prelungit de la 10 la 30 de zile de la data emiterii facturii. În același timp, va fi eliminat criteriul care prevedea că, pentru a putea beneficia de sprijin, cheltuielile pentru energia electrică trebuie să constituie cel puțin 3% din veniturile întreprinderii.

Programul de compensare a creșterii prețului la energia electrică pentru întreprinderi are un buget total de 300 de milioane de lei, fonduri care vor fi asigurate de Uniunea Europeană. 

Programul va contribui semnificativ la menținerea competitivității întreprinderilor din țara noastră, astfel încât creșterea prețului la energia electrică să nu afecteze costurile de producție. Prin urmare, va fi susținut mediul de afaceri și va fi menținută stabilitatea economică a țării.

Termenul limită de depunere a cererilor pentru compensații se prelungește de la 10 la 30 de zile de la data emiterii facturii.

Cleopatra Stratan, într-o poză adorabilă alături de fratele său, Cezar! Ce mare a crescut fiul lui Pavel Stratan
Articolul anterior
Anna Kurnikova i-a șocat pe internauți: ,,De ce ești atât de slabă? Ești bine?”
Articolul următor