În ajunul minivacanțelor de mai, la iarbă verde, specialiștii avertizează despre insectele care pot fi periculoase pentru oameni.
Potrivit serviciului ecologic din stânga Nistrului, prin părțile noastre a apărut o insectă relativ otrăvitoare, numită Scolopendra de Crimeea.Aceasta este o insectă preponderent nocturnă, care își începe activitatea seara târziu și noaptea. Nu-i place lumina puternică. Ea viețuiește sub pietre, ramuri și frunze căzute, sub bucăți de lemn putred, în locuri cu umiditate moderată, unde se ascund de soare. Această specie de insecte provine din locuri cu un climat cald și moderat umed.
Atunci când alegeți un loc pentru odihnă, ar trebui să evitați pietrele, ramurile și arborii căzuți, locurile de pășunat ale animalelor și grămezile de gunoi de grajd.
Este necesar să se cunoască că Scolopendra are un venin destul de puternic cu care imobilizează victima, dar mușcătura ei pentru un om, deși e foarte dureroasă, nu este fatală. Scolopendra este periculoasă în special primăvară și mai ales la femele, dar și în celelalte sezoane ale anului, mușcătura lor este destul de dureroasă și cauzează stare generală de rău.
Exista mitul că Scolopendra are o otravă foarte puternică, dar nu este așa. Cele mai multe specii au o otravă care seamănă cu acțiunea veninului de albine și de viespi. Durerea, însă, este echivalentă cu 10-20 de înțepături de albine. Pericolul real este predispoziția unei persoane la reacții alergice.
Mușcătura sa este foarte dureroasă, apare inflamație, umflătură, înroșirea rapidă a pielii. Victima poate avea febră, dureri de cap, articulații dureroase, halucinații, diverse manifestări alergice, inclusiv șoc anafilactic și asfixiere. Persoanele alergice, copiii, bătrânii suferă mult mai mult după mușcătură.
În general, Scolopendra este periculoasă pentru oameni în aceleași condiții ca și alte animale – atunci când i se pare că este atacată.