Planta sfântă ce curăță organismul este pomenită și în Biblie

Isopul este o plantă erbacee, originară din sudul Europei, Orientul Mijlociu. Este folosită atât ca mirodenie în preparatele culinare cât și în scopuri medicinale.

separator

Beneficiile Isopului erau cunoscute vechilor civilizații, iar frunzele sale erau întrebuințate pentru curățarea templelor. Planta este menționată și în Biblie, în Psalmul 50, al lui David:

„Stropi-mă-vei cu Isop și mă voi curăți ”…

În ţara noastră, planta este cultivată în zonele de deal și de șes.

În scop terapeutic se folosesc florile, cu miros specific, ce se recoltează de pe lujer, atunci când planta este în plin proces de înflorire.

Acestea se adaugă ca atare în mâncăruri sau sunt lăsate la uscat pentru a fi folosite ulterior, sub formă de ceai.

Ce substanțe nutritive conține isopul și ce beneficii aduce?

Unul dintre cei mai importanți compuși ai Isopului – hisopina, o substanță cu gust amar, conține minerale esențiale organismului, precum calciu, sodiu, fosfor, fier sau cupru.

Prin taninurile și marubina din conţinut, planta este un tonic excelent

Adăugat preparatelor culinare, pe lângă gustul pe care-l dă acestora, rolul Isopului este să sporească pofta de mâncare și să combată balonarea.

Uleiurile volatile și flavonoidele din compoziția sa (pinen, pinocamfen, diosmina) fac din Isop o plantă foarte prețioasă pentru sănătate –vechii greci obișnuiau să consume florile atunci când se confruntau cu o infecție în organism.

Infuzia de isop are o aromă plăcută şi se prepară astfel:

Se adaugă două lingurițe de plantă uscată și mărunțită la o cană cu apă caldă.

Vasul se acoperă și se lasă la infuzat timp de 20-30 minute, apoi se strecoară și se consumă pe stomacul gol, cu 15 minute înaintea meselor principale.

Utilizat pe plan intern, Isopul are proprietăți bronhodilatatoare, sedative, antiasmatice, sudorifice, expectorante, antispastice, stomahice, carminative, vasodilatatoare, hipotensive, antivirale, anticataralice, laxative, este tonic digestiv, respirator, iar extern are efecte cicatrizante, antiseptice, astringente și antiherpetice.

Între beneficiile consumului de ceai de isop amintim:

  • astm bronșic;
  • bronșită, bronșită asmatiformă, bronșită catarală, bronșită acută, bronșită cronică;
  • anorexie
  • balonare, indigestii, stimulează digestia, tratează afecțiunile gastrice și intestinale;
  • ascită;
  • tuse spastică, tuse productivă;
  • combate anemia;
  • calculi biliari; adjuvant în tratarea afecțiunilor hepatice și renale, tratează icterul;
  • hipertensiune arterială, reduce fragilitatea vaselor sangvine capilare; previne infarctul.
  • ameliorează insuficiența venoasă cronică;
  • tratează herpesul;
  • sub formă de cataplasme, grăbește vindecarea rănilor (mai ales a celor purulente), echimozelor, luxațiilor, ulcerelor varicoase, cearcănelor, contuziilor;
  • facilitează eliminarea apei în exces din organism, detoxifică organismul;
  • ameliorează durerile reumatice;
  • combate stresul și anxietatea, oboseala psihică și fizică, calmează crizele de isterie și nevrozele;
  • tratament adjuvant în amenoree şi leucoree;
  • recomandat în caz de răceală, gripă, laringită, guturai
  • echilibrează nivelul glicemiei în sânge;
  • calmează colicile.

Consumul de ceai de Isop este contraindicat femeilor însărcinate deoarece poate determina apariția contracțiilor uterine, ce pot cauza un avort spontan, celor care alăptează, persoanelor care suferă de epilepsie și copiilor cu vârste până în patru ani.

Sursa

Olade. Trei secrete pentru a le găti

Oladiile sunt un fel de combinatie între clătite și pancakes-uri.

Ingrediente:

  • ouă – 2 buc.
  • chefir – 300 ml.
  • zahăr – 1 lingură.
  • ulei de floarea soarelui – 1 lingura.
  • sare – 1/4 linguriță.
  • sifon – 0,5 linguriță.
  • făină – 220 gr. (+ 2-3 linguri)

Iată cele 3 secrete

  1. Încălzește chefirul.
  2. Ordinea ingredientelor (în special sifon).
  3. Puteți lăsa să stea 5-10 minute pentru ca sifonul să aibă timp să reacționeze.

Mod de preparare

  • Combinați chefirul, ouăle, zahărul și sarea.
  • Pune tigaia la foc mediu.
    Este necesar să-l încălziți astfel încât degetul coborât să fie fierbinte, dar tolerabil (se amestecă în mod constant și asigurați-vă că ouăle nu se coagulează)
  • Adăugați făina, bateți până se omogenizează. Cantitatea de făină depinde de grosimea chefirului.
  • Dacă este lichid, aveți nevoie de 3 linguri în plus. Aluatul trebuie să curgă foarte încet din lingură
  • Adăugați sifon, amestecați, apoi turnați ulei.
  • Nu mai puteți amesteca și mai amestecați aluatul.
  • Turnați ulei într-o tigaie încălzită și puneți 1 lingură.
  • Se prăjește până se rumenește.

ATENȚIE CONSUMATORI! A fost retras acest produs dintr-un supermarket din Chișinău

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a retras de pe rafturile unui supermaket file de păstrăv sărat, motivu retragerii fiind contaminarea cu Listeria monocytogenes, informează unica.md.

Ce este Listeria monocytogenes?

Este o bacterie Gram-pozitiva, care cauzeaza listerioza. Este o bacterie facultativa anaeroba, capabila sa supravietuiasca in prezenta sau absenta oxigenului. Se poate dezvolta si reproduce in interiorul celulelor gazda si este unul dintre agentii patogeni ai virusului alimentar  cel mai virulent, cu 20-30% dintre infectiile cu listerioza alimentara, scrie www.reginamaria.ro

Listeria monocytogenes poate infecta creierul, membranele maduvei spinarii si/sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate, cum ar fi laptele nepasteurizat sau alimente crude.

Un risc crescut il reprezinta femeile insarcinate, nou-nascutii, pacientii imunodeprimati sau persoanele cu afectiuni, cum ar fi diabetul zaharat. Daca este contactata in timpul sarcinii, infectia poate cauza avort. Prezenta infectiei inaintea sau in timpul nasterii poate determina listerioza neonatala.

Perioada de incubatie variaza intre cateva zile si cateva saptamani. Simptomele sunt dependente de poarta de intrare: oculara, cutanata, infecta amigdalelor, etc.

Complicatiile listeriozei sunt reprezentate de: septicemie, endocardita sau meningoencefalita. Listerioza poate afecta orice organ, pe cale limfatica sau hematogena.

Diagnosticul de certitudine al infectiilor listeriene se bazeaza pe izolarea germenului in cultura, din sange, lichid amniotic si lichid cefalo-rahidian.

Așa arată ciupercile otrăvitoare. Asta îți poate salva viața

Pe lângă sortimentele comestibile, există foarte multe ciuperci otrăvitoare, care ne pot pune viața în pericol. Iată cum arată ciupercile otrăvitoare.

1. Ciuperca albă

Ciuperca albă poate fi confundată cu ușurință cu alte ciuperci comestibile. Ea nu trebuie consumată niciodată, având un nivel ridicat de toxicitate și putând cauza probleme grave la nivel gastrointestinal.

2. Muscăriță sau Pălăria Șarpelui

Muscărița sau buretele muștelor, așa cum este cunoscută în popor această ciupercă, conține acid ibotenic și muscimol, substanțe care au efecte neurotoxice și care pot cauza halucinații.

3. Buretele pestriț

Buretele pestriț este un alt tip de ciupercă ce trebuie evitat. Acesta conține o sumedenie de toxine, care atunci când ajung în organism produc halucinații, probleme digestive și intoxicații.

4. Buretele viperei

Această ciupercă este letală. Acesta conține o toxină numită amanitină, care atunci când ajunge în organism provoacă reacții dintre cele mai grave, care pot ajunge să fie letale.

5. Văloasă delicată

Ciuperca cunoscută în popor sub denumirea „Văloasă delicată” este letală și asta pentru că pe lângă alte toxine, aceasta conține orelanină, o substanță care poate duce la insuficiență renală și hepatică.

6. Cortinara de munte

O altă ciupercă ce conține substanța letală orelanină este Cortinara de munte. Aceasta nu trebuie ingerată și asta pentru că poate pune în pericol viața celui ce o consumă.

7. Gheba de brad

Gheba de brad are un aspect comun  și poate fi confundată cu alte ciuperci comestibile. Atunci când este consumată, efectele acesteia sunt letale.

8. Burete porcesc

Buretele porcesc este responsabil pentru apariția Sindromului Paxillus, fiind letal pentru organismul uman.

Apa de busuioc, un elixir al frumuseţii!
Articolul anterior
Megaforum Oriflame: ”It’s start with you”
Articolul următor