Spectacol și feerie la Orheiul Vechi, în cadrul Festivalului DescOperă! Galerie foto impresionantă!

Într-un decor mirific, în deplină armonie cu natura, sute de oameni s-au adunat în weekend la Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, la mult-așteptatul Festival DescOperă, unicul concert de muzică clasică în aer liber din Europa de Est.

separator

Cea de-a patra ediție a Festivalului DescOperă a adunat iubitori de artă și muzică clasică, atât din țară, cât și invitați din străinătate, care au petrecut trei seri de poveste, acolo unde acordurile muzicii se împletesc cu peisajele fascinante ale naturii. Cele trei scene amenajate și stâncile de la Butuceni au creat o atmosferă unică!

Prima zi a festivalului, vizitatorii au ascultat rapsodii create de compozitori din țară și de peste hotare, sub bagheta magică a dirijorului austriac Friedrich Pfeiffer care a participat la toate ediţiile festivalului.

Cele mai bune voci ale Europei au răsunat în cadrul festivalului: Valentina Naforniță, Ana Cernicova, Florin Guzgă (România), Mihai Dogotari (Viena), Iurie Maimescu (Moldova), Tatiana Dulghier, Ljubica Vranes (mezzo soprano, Serbia), Vladimir Dragoș (Moldova), Rusanda Panfili (vioară, Viena), Sergiu Mușat (clarinet), Main Gheras (nai) ș.a.

Festivalul DescOperă a adunat şi în acest an turişti din mai multe ţări: Austria, Statele Unite ale Americii, România. Oaspeții au rămas impresionaţi de satul moldovenesc autentic şi bucatele tradiţionale pregătite la agro-pensiunile turistice din zona Orheiului Vechi.

Festivalul DescOperă este organizat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în colaborare cu Filarmonica Națională Serghei Lunchevici”și Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu. Anual, evenimentul adună circa cinci mii de turişti din ţară şi de peste hotare.

Vă invităm să urmăriți mai multe imagini de la Festivalul DescOperă, ediția a IV-a!

Ziua I      

Ziua a II-a

          

Ziua a III-a

   

O tânără mamă din Italia a murit după ce a stat 14 ani în comă. Femeia suferise o operație de mărire a sânilor

O dramă medicală s-a încheiat tragic miercuri, 24 aprilie 2024, când inima Annabellei Benincasa, o tânără mamă și pianistă talentată, s-a oprit definitiv după ce a petrecut 14 ani în comă. Incidentul care a declanșat această lungă suferință a avut loc în mai 2010, când Annabella, pe atunci în vârstă de 21 de ani, a suferit complicații severe în urma unei operații de augmentare mamară la o clinică privată din Caserta, Italia.

Un vis transformat în coșmar

Originară din Cava dei Tirreni, în provincia Salerno, Annabella își dorea să își îmbunătățească aspectul estetic printr-o intervenție aparent simplă și comună. Totuși, o reacție adversă la anestezie a precipitat un șir de evenimente nefericite, culminând cu intrarea sa în comă. Eforturile disperate de resuscitare nu au reușit să o aducă înapoi la o viață normală, lăsând-o într-o stare vegetativă profundă.

În urma incidentului, Annabella a fost transferată prin mai multe clinici specializate și a suferit numeroase intervenții ortopedice, într-o încercare de a-i îmbunătăți starea. În cele din urmă, a fost mutată acasă, unde a primit îngrijiri continue, sprijinită de Asl (Administrația Sanitară Locală). 

Ce spun medicii care s-au ocupat de Annabelle

Medicii implicați în cazul Annabellei au fost condamnați pentru vătămare corporală gravă, un verdict care a subliniat gravitatea neglijenței medicale și a stârnit un dialog național despre riscurile intervențiilor estetice și importanța supravegherii medicale. Tragedia a sensibilizat opinia publică și a determinat multe femei să fie mai precaute în privința alegerilor lor estetice.

Moartea Annabellei Benincasa ridică întrebări serioase despre standardele de siguranță în chirurgia estetică și despre cum o decizie vizând frumusețea exterioară poate avea consecințe devastatoare. 

Țânțari care răspândesc malaria, descoperiți și pe teritoriul României. Semnalul de alarmă transmis de autorități

România se confruntă cu o nouă provocare de sănătate publică: prezența țânțarilor care pot transmite malaria. Această situație alarmantă a determinat autoritățile și specialiștii în sănătate să intensifice măsurile de prevenție și să informeze publicul despre riscurile asociate.

Recent, mai mulți țânțari capabili să răspândească malaria au fost identificați în diverse regiuni din Europa, inclusiv în România. Schimbările climatice, care favorizează temperaturi mai ridicate și perioade mai lungi de căldură, au facilitat răspândirea acestor insecte vectori. Situația este similară în alte țări europene, unde experții avertizează că bolile transmise de țânțari, cum ar fi malaria și febra dengue, ar putea deveni mai frecvente.

Semnalul de alarmă transmis de autorități

Rachel Lowe, un medic respectat din Barcelona, a subliniat necesitatea unei pregătiri adecvate în fața acestor boli. Conform unei declarații pentru The Guardian, Europa ar putea fi nepregătită să gestioneze un val de infecții cu malaria și febra dengue. Ea a avertizat că răspunsul slab la schimbările climatice ar putea duce la o creștere a numărului de cazuri și chiar la decese.

„Odată cu răspunsul slab la schimbările climatice, ne putem aștepta la o creștere a cazurilor și la apariția morților cauzate de boli precum malaria și febra dengue pe teritoriul Europei. Trebuie să anticipăm eventuale pandemii și să intervenim din timp pentru a le preveni”, a declarat medicul Rachel Lowe, conform The Guardian și Realitatea.net.

Malaria este o boală infecțioasă gravă, cu simptome ce pot fi confundate ușor cu cele ale altor afecțiuni minore. Simptomele includ frisoane severe, febră înaltă, grețuri, dureri musculare, dureri de piept, oboseală persistentă și transpirații abundente. Este crucial ca oricine prezintă aceste simptome să caute imediat asistență medicală.

Prevenția și măsurile de control

Pentru a preveni răspândirea malariei, este esențială o monitorizare atentă a populațiilor de țânțari și implementarea de strategii eficiente de control al vectorilor, cum ar fi:

Utilizarea de insecticide în zonele cu risc crescut.
Instalarea de plase de țânțari la ferestre și uși.
Folosirea de lotiuni sau spray-uri repelente de insecte.
Eliminarea apelor stătătoare, care pot servi drept mediu propice pentru reproducerea țânțarilor.

Prezența țânțarilor care transmit malaria în România este un semnal de alarmă pentru toți cetățenii. Este vital să se ia măsuri de precauție și să se respecte recomandările autorităților pentru a reduce riscul de infecție. 

Semafoare pe asfalt pentru pietonii cu ochii mereu în telefon. În ce țară se întâmplă?

Sud-coreeni încearcă să prevină accidentele de la trecerile de pietoni.

Pentru că problema ochilor ațintiți în telefon a ajuns să fie globală, autoritățile au amplasat semafoarele la nivelul solului, și nu pe stâlpi, tocmai ca oamenii să le observe indiferent de situație. 

sursa

Jucătoarea de tenis Caroline Wozniacki a fost mireasă. Imagini superbe de la nuntă
Articolul anterior
Detalii noi: fetița din Orhei care a decedat după moartea mamei sale, s-a intoxicat cu o substanță de uz veterinar
Articolul următor