Un Ministru al Justiției intervine în cazul fetiței luată cu mascați, pentru a fi adoptată în altă țară

Ministrul Justiţiei din România, Ana Birchall, a cerut o anchetă în cazul procurorului de caz, care a bruscat ieri o fetiţă de 8 ani în localitatea Baia de Aramă, județul Mehedinţi. Scopul acțiunii a fost acela de a o lua din casa asistentului maternal şi a o da spre adopţie unei familii de români din SUA, dar fetița s-a împotrivit și s-a apelat chiar și la mascați, aceasta fiind traumatizată moral.

separator

„Pe mine mă interesează să mă asigur că fetiţa este bine şi nu mai trece prin trauma prin care a trecut, de aceea am cerut o anchetă pentru a stabili exact ce s-a întâmplat”, a declarat Ana Birchall, citată de Antena 3. ,,Regret şi îmi cer eu scuze public pentru că acea fetiţă a trebuit să îndure ce a îndurat şi sper să nu se mai întâmple. Au fost deja dispuse măsurile legale necesare. Mi-au dat lacrimile!”, a mai spus ea.

În urma acestei acțiuni, Procurorul general al României, Bogdan Licu, a dispus o anchetă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. De asemenea, se va ancheta modul în care a fost coordonată percheziția domiciliară. La fel a cerut și premierul Viorica Dăncilă, să fie anchetat acest caz, declarând că „nu trebuie să se joace nimeni cu sentimentele unui copil!”, scrie libertatea.ro.

Povestea fetiței: Sorina a fost dată spre adopție când avea 3 ani. 122 de familii din România au refuzat să o adopte pe motiv că este de etnie romă. Anul trecut, un cuplu de români stabiliți în SUA și-a exprimat intenția să o adopte.

După un lung proces și multe ședințe de potrivire, instanța a decis definitiv ca Sorina să meargă în familia lui Gabriel și a Ramonei Săcărin. Mariana Șărămăt, fosta asistentă maternală în grija căreia a stat Sorina de la vârsta de 3 ani, nu a mai vrut să o dea, acuzându-i pe părinții adoptivi că vor să facă trafic de organe.

Timp de mai bine de jumătate de an, două familii s-au luptat pentru fetiță prin instanțe. Vineri, Sorina a ajuns la soții Săcărin, după ce a fost luată de polițiști din casa familiei din Baia de Aramă, județul Mehedinți. Opinia publică s-a revoltat în urma apariției imaginilor în care se vede cum fetița este luată, în ciuda protestelor ei.

Între timp, fetița de opt ani care a fost luată pe sus, cu mascații, din casa din Baia de Aramă, unde a crescut, a ajuns la familia adoptivă din SUA. Cei doi se numesc Gabriel și Ramona Săcărin. Ambii au dublă cetățenie. Ea este manager în domeniul medical, iar el este inginer. Ramona Săcărin are chiar o clinică care acordă asistență copiilor cu nevoi speciale. Și, de patru ani de zile, se luptă să adopte un copil din România.

„În urmă cu patru ani, am hotărât să adoptăm un copil din România. Am urmat toţi paşii impuşi de lege, ceruţi de autorităţile americane, dar şi de cele române. Statul american nu-ţi permite să înfiezi un copil până când nu eşti verificat la sânge. Când am văzut că Sorina este de etnie romă, am zis: «Doamne, ce noroc are acest copil pentru că va ajunge la New York, unde culoarea nu contează». Am venit în România, am mers la Baia de Aramă şi m-am întâlnit cu copilul de 16 ori, dar de fiecare dată angajata statului român care ar fi trebuit să mă susţină a pus familiei mele piedici de fiecare dată”, a explicat Gabriel Săcărin, pentru Adevărul.

Cei doi au mai precizat că Sorina este bine acum și că vor trece împreună peste această cumpănă. Soții Săcărin mai au doi copii: un băiețel și o fetiță.

În Chișinău va fi inaugurat Muzeul Bisericesc, în locul unde a fost descoperită casa mitropolitului Gavriil Bănulescu Bodoni

Administrația Capitalei planifică deschiderea Muzeului Bisericesc la Chișinău. Instituția va deveni filială a Muzeului de Istorie a Orașului și va fi amplasată pe strada Grigore Vieru 11, unde a fost descoperită casa mitropolitului Gavriil Bănulescu Bodoni.

Muzeul Bisericesc din Chișinău: Ce exponate vor putea fi admirate

Muzeul va conține o expoziție permanentă și altele tematice, care vor cuprinde materiale documentare, vestigii importante și relevante specifice serviciului liturgic, cărți sfinte, obiecte liturgice, veșminte preoțești, fotografii de epoca și unele exponate identificate în timpul săpăturilor arheologice din anii 2021-2023, transmite realitatea.md.

Potrivit Consiliului Municipal Chișinău, obiectivele muzeului sunt colecționarea, păstrarea, dezvoltarea, conservarea, valorificarea științifică, expozițională și instructiv-educativă a bunurilor culturale semnificative de patrimoniu pe care le va deține. 

De asemenea, se menționează că sediul „Muzeului Bisericesc” va fi înființa în pivnițele fostei clădiri a Muzeului Bisericesc.

„Specificăm că în perioada anilor 1942-1944 Casa Eparhiala e găzduit Muzeul Bisericesc, organizat de preotul Paul Mihail”, potrivit Consiliului Municipal Chișinău.

Se preconizează ca noul muzeu din Chișinău să funcționeze începând cu anul 2025. Cheltuielile pentru administrarea instituției vor fi acoperite din bugetul municipiului Chișinău, cel al Direcției generale cultură și patrimoniu cultural, precum și din alte surse neinterzise de cadrul normativ.

Rusia continuă atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene

În această noapte, ocupanții ruși au atacat patru centrale termice ale DTEK, ceea ce a dus la deteriorarea gravă a echipamentelor, a anunțat serviciul de presă al agenției, transmite Unian.

Rusia continuă atacurile asupra infrastructurii energetice ucraineneFoto: Ukrinform

„Inamicul a bombardat din nou masiv instalațiile energetice ale Ucrainei. În această noapte, în urma atacului au suferit patru centrale termice DTEK. Potrivit informațiilor preliminare, din păcate, există victime. Oferim toată asistența necesară”, se notează în mesaj, transmite moldova1.md. 

Din cauza bombardamentelor, echipamentele întreprinderilor au fost grav avariate, acum sectorul energetic încearcă să elimine consecințele atacului.

De asemenea, DTEK a reamintit că, de la începutul războiului pe scară largă, Federația Rusă a bombardat centralele termice ale companiei energetice ucrainene DTEK de peste 170 de ori.

În același timp, ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, a confirmat că inamicul a atacat din nou infrastructura energetică a țării. Potrivit acestuia, au fost afectate, în special, instalațiile din regiunile Dnipropetrovsk, Ivano-Frankivsk și Lviv.

„Există daune la echipamente. La una dintre instalații, șeful de tură a fost rănit – inginerul de energie a suferit o comoție. Consecințele atacurilor sunt în curs de precizare. Se lucrează în continuare la eliminarea lor”, a adăugat Galușcenko.

Potrivit UNIAN, ocupanții ruși au atacat în această noapte Ucraina cu bombardiere strategice Tu-95 și Kinzhalami. În jurul orei 4 dimineața, a început alarma în majoritatea regiunilor din Ucraina. Forțele aeriene au raportat, de asemenea, lansarea de rachete inamice care și-au schimbat traiectoria.

De asemenea, s-a raportat că, în timpul atacului din Harkov, o rachetă aproape a lovit un spital, în care se aflau mai mult de o mie de persoane.

„Din fericire, rachetele au lovit solul și nu clădirile centrului medical – altfel este greu de imaginat numărul de morți și răniți. Există o persoană rănită, gradul este ușor”, a declarat primarul orașului, Igor Terejov.

În general, valul de explozie a spulberat geamuri, a avariat acoperișuri, linii electrice, conducte de apă și alte mijloace de comunicații inginerești.

Salvatorii și pompierii din țară au marcat ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova

Astăzi, 27 aprilie 2024 este marcată Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova. Angajații IGSU din toată țară au onorat cu demnitate simbolul statului.

Salvatorii și pompierii IGSU marchează ziua Drapelului de StatFoto: IGSU

Efectivul IGSU a organizat ceremonii de arborare a drapelului în incinta tuturor subdiviziunilor instituției din țară.

Potrivit IGSU, în cadrul ceremoniilor de onoare a drapelului salvatorii, pompierii și angajații SMURD în ținută de serviciu, dar și efectivul gărzilor de intervenție, echipați în costume de luptă au exprimat mândria, stima și onorul față de stat și poporul Republicii Moldova, pentru care își îndeplinesc zi de zi misiunile de salvare cu devotament, curaj și sacrificiu.

„Drapelul de stat reprezintă simbolul oficial major al suveranității și independenței Republicii Moldova. Tricolorul reprezintă simbolul unității și al aspirației spre suveranitate, democrație, valori și idealuri naționale”, se arată în mesajul IGSU. 

Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului Parlament, fiind arborat în aceeași zi pe clădirea forului legislativ. Ziua Drapelului de Stat a fost instituită de Parlamentul de la Chișinău la data de 23 aprilie 2010. 

gallery images

gallery images

gallery images

Ploi puternice și vijelie, în mai multe regiuni ale țării! Alerta emisă de meteorologi
Articolul anterior
Ce se întâmplă când un bărbat iubește cu adevărat?
Articolul următor