Un grup din 5 persoane, originare din Ucraina regiunea Donbas și Odessa, își desfășuraau activitatea criminală pe teritoriul Republicii Moldova.
În urma acțiunilor întreprinse de către procurorii PCCOCS și ofițerii INI s-a stabilit că, acest grup criminal bine organizat, având scopul de a însuși valori materiale, prin înșelăciune și abuz de încredere de la cetățenii Republicii Moldova, sub pretextul că sunt membri ai asociației obștești, necomerciale ”Altera”, colectau sume bănești impunătoare, prin acţiuni de înșelăciune, pentru un pretins program de tratament, fără prescripții medicale, pentru prestarea serviciilor persoanelor dependente de droguri și alcool, însușind bani de la persoanele care se adresau pentru ajutor.Membrii grupului criminal, se prezentau ca specialiști în medicină, abilitați în vindecarea persoanelor dependente de droguri, dar de facto aceștia nu erau certificați sau abilitați de a presta asemenea servicii.
Membrii grupării date au închiriat o casă într-un sector de vile din Orhei, comuna Ivancea, unde intenționat, au creat condiții ca persoanele deținute ilegal pe teritoriul acestei vile, să nu o poată părăsi, adică cetățenii ilegal, contra voinței lor, erau privați de libertate.
Membrii grupului criminal, administrau ilegal persoanelor deținute, diverse medicamente destinate tratamentului persoanelor bolnave de schizofrenie. Pentru durata de 28 de zile membrii grupului criminal ilegal însușeau de la cetățenii Republicii Moldova sume bănești între 10 000 lei și 15 000 lei, durata tratamentului ilegal ulterior era prelungit pe un termen ne determinat, atât timp cât rudele persoanelor deținute achitau sumele bănești cerute de către membrii grupului criminal.
Medicamentele care se administrau persoanelor deținute, sunt fabricate în Ucraina și se administrau prin înșelăciune, fără careva prescripții medicale. În urma administrării acestor pastile persoanele deținute, intrau în somnolență de ore în șir și chiar mai multe zile, ulterior acestea aveau dereglări de sănătate.
La moment sunt recunoscute în calitate de părți vătămate 7 cetățeni ai Republicii Moldova, care au avut de suferit în urma activității ilegale a acestui grup criminal. Aceste persoane sunt supuse expertizei medicale, pentru a identifica prejudiciul adus stării de sănătate.
Conform datelor de urmărire penală, membrii grupării anterior au fost judecați pe teritoriul Ucrainei pentru diverse genuri de infracțiuni și anume comercializarea ilegală a drogurilor, răpiri de persoane, tâlhării, jafuri, furturi. Bănuiților li se încriminează infracțiunile prevăzute de art. 166 alin. (2) lit. b), d), și art. 190 alin. (1) Cod penal al Republicii Moldova, care prevăd privațiune de libertate pe un termen de la 3 până la 7 ani.
În prezent se petrec multiple măsuri speciale de investigație și acțiuni de urmărire penală, pentru identificarea rolurilor membrilor grupului criminal.