Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: care sunt cele mai bune cărți scrise în țara noastră în 2018

În data de 21 iunie 2019 a avut loc Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru anul 2018. Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă festivă, fiind prezent un număr mare de scriitori și cititori. Potrivit președintelui uniunii, Arcadie Suceveanu, în 2018 au apărut peste 100 de cărți.

separator

Producția literară din anul 2018 a fost evaluată de către un juriu format din mai mulți scriitori: academicianul Mihai Cimpoi (președinte), criticul literar Ana Bantoș (secretar), Val Butnaru, Lucia Țurcanu, Ion Anton, Nina Corcinschi și Nicolae Negru. Premiile au fost acordate de către juriu și de către Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova, comunică diez.md.

Iată câștigătorii la diferite categorii:

1. Poezie – în posesia premiului pentru poezie a intrat Svetlana Corobceanu pentru volumul „Ascuns în lumină”, apărut la Editura „Arc”.2. Proză – la categoria „Cartea de proză” premiul i-a revenit lui Oleg Serebrian pentru volumul „Woldemar”, (Editura Cartier”)  3. Copii și tineret – la categoria „Cartea pentru copii și tineret” premiul a fost obținut de către Moni Stănilă pentru volumul „Războiul solomonarilor” (Editura ”Polirom”, Iași).4. Eseu, critică și istorie literară – Mircea V. Ciobanu pentru lucrarea „Căderile în realitate ale criticului” (Editura ”Junimea”, Iași).5. Debut – la categoria „Cartea de debut” premiul a fost luat de către Dumitrița Bologan pentru volumul ”Jurnal de Oxford” (Editura „Pontos”, Chișinău). Un alt premiu pentru debut, acordat de către Uniunea Scriitorilor și Fondul literar, a fost decernat Emanuelei Iurkin, pentru volumul „Câinele de bronz”, apărut la Editura ”Cartier”.

Premii speciale: Cu premiul „Opera Omnia” acordat de către Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova a fost distins Val Butnaru, iar cu premiul de excelență – scriitoarea Călina Trifan. Premiul Relații Culturale le-a revenit scriitorilor Vasile Șoimaru și Serghei Evstratiev, iar premiul Nizami oferit de Congresul Azerilor din R. Moldova a fost acordat scriitorilor Ilie T. Zegrea și Nicolae Spătaru. Premiile speciale s-au acordat următorilor scriitori: Mihail Gheorghe Ciubotaru, Tudor Zanet, Iuliu Cârchelan și Nicolae Fabian.

Cerințe noi pentru posesorii de automobile cu volanul pe partea dreaptă

Posesorii vehiculelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă vor respecta noi condiții tehnice pentru a circula pe drumurile publice din țară. Excepție vor face mașinile cu volanul pe dreapta aflate în trafic internațional. O hotărâre, în acest sens, a fost aprobată de Executiv.

Documentul prevede echiparea cu oglinzi speciale periscopice a automobilelor cu volanul pe dreapta, care să asigure o vizibilitate mai bună în partea stângă. De asemenea, vehiculele vor fi echipate cu convertori pentru faruri, care să redirecționeze lumina pentru circulația pe partea dreaptă a părții carosabile în sensul de mers, cu excepția vehiculelor care permit adaptarea manuală sau automată a modului de direcționare a farurilor.

Noile cerințe de echipare sau adaptare a farurilor pentru mașinile cu volanul pe dreapta vor permite evitarea cazurilor de orbire a șoferului auto care se deplasează în întâmpinare din sens opus. La fel, cerințele tehnice vor asigura șoferilor mărirea câmpului vizual pe partea stângă la efectuarea manevrelor de depășire a altor participanți la trafic.

Polițiștii vor fi la datorie de 9 Mai: Recomandări către cetățeni

În contextul mai multor evenimente care vor avea loc la 9 mai, în capitală, dar și în țară, Poliția va fi la datorie pentru asigurarea ordinii publice și supravegherea circulației rutiere.

Stimați cetățeni, pentru ca evenimentele să se desfășoare fără incidente, vă recomandăm:

respectați normele legale cu privire la ordinea și securitatea publică;

evitați să luați copiii în mulțime;

evitați consumul de alcool în locurile publice;

evitați orice situație de conflict, mesaje cu tentă politică și cele care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni care pot pune în pericol atât siguranța dumneavoastră, cât și a altor cetățeni;

nu purtaţi arme, obiecte explozive, substanţe interzise sau alte obiecte care pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor. Evitați purtarea genților voluminoase și a ghiozdanelor care pot crea suspiciuni.

evitați să luați la evenimente obiecte de valoare și aveți grijă de bunurile personale.

Pentru ca traficul rutier să se desfășoare fără impedimente:

evitați străzile pe care va fi restricționată circulația și optați pentru deplasarea pe străzile adiacente;

respectați cerințele legale ale polițiștilor;

nu parcați mașinile în locuri interzise și nu lăsați bunuri de valoare în interiorul acestora;

fiți maxim prudenți la trecerile pentru pietoni;

optați pentru transportul public;

nu urcați la volan daca ați consumat băuturi alcoolice.

Informați imediat Poliția dacă observați persoane sau acțiuni suspecte. Dacă sunteți martorii unei situații de perturbare a ordinii publice formați imediat numărul unic 112 sau anunțați cel mai apropiat polițist.

Un bărbat de 99 de ani a divorțat de soția sa de 96 de ani, după ce a găsit scrisorile ei secrete de dragoste din anii 1940

Bărbat de 99 de ani, divorț surprinzător. Un bărbat de 99 de ani și soția acestuia de 96 de ani vor deveni cel mai vârstnic cuplu de divorțați din lume, după ce soțul a aflat despre o aventură pe care soția sa a avut-o în urmă cu 60 de ani, în anii 1940.

După 77 (șaptezeci și șapte!!!”) de ani, un italian în vârstă de 99 de ani a cerut divorțul de soția sa în vârstă de 96 de ani, după ce a descoperit că soția lui a avut aventură în urmă cu 60 de ani.

Divorț la 99 de ani, după 77 de ani de căsătorie

Bărbatul, identificat în actele de judecată ca fiind Antonio C., a descoperit într-o comodă veche scrisorile de dragoste dintre soția sa și vechea sa dragoste, chiar cu câteva zile înainte de Crăciun. El șia-a confruntat soția sa, Rosa C., care ar fi recunoscut această aventură și a încercat să-l convingă sî nu o părăsească.

Orbit de gelozie, însă, Antonio C. a plecat de acasă și a cerut divorțul, chiar dacă a petrecut alături de soția sa apropae opt decenii. Scrisorile au fost cele mai semnificative necazuri în lunga căsătorie a cuplului care a avut împreună cinci copii, 12 nepoți și un strănepot, potrivit presei locale.

Originar din Sardinia, Antonio C. se pare că a cunoscut-o pe Rosa C. în anii 1930, în timp ce a slujit ca parte a carabinierilor italieni din Napoli natală. Presa italiană a indicat sângele sudic al cuplului ca catalizator al despărțirii, a notat Telegraph.

Odată ce divorțul lui Antonio și Rosa C. va fi finalizat, ei vor deveni cel mai vârstnic cuplu divorțat potrivit Telegraph, luând titlul de la colegii britanici Bertie și Jessie Wood, ambii în vârstă de 98 de ani, care au renunțat la aceasta în 2009, după 36 de ani de căsnicie. 

sursa

Un polițist, în vârstă de 44 de ani, de la postul vamal Sculeni a decedat subit. Bărbatul avea 3 copii
Articolul anterior
O tânără absolventă, polițistă de frontieră, a fost cerută în căsătorie la festivitatea de înmânare a diplomelor
Articolul următor