În Moldova au fost lichidate peste 16 mii de companii, în doar doi ani

Pe parcursul ultimilor doi ani, în Republica Moldova au fost închise peste 16 mii de companii. Iar în locul lor au apărut altele, mult mai puţine. Antreprenorii trag un semnal de alarmă. Agenţii economici din industrie s-au întâlnit, ieri, cu Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzan, căruia i-au cerut protecţie în afaceri si îmbunătăţirea legislaţiei, scrie tvrmoldova.md

separator

La întrunirea cu ministrul economiei au participat aproape 80 de reprezentanţi ai companiilor din Republica Moldova.

„Dumneavoastră sunteţi acel pilon pe care se bazează economia ţării noastre, şi noi la minister, rolul nostru este să vă creăm condiţii favorabile de muncă, să nu vă stăm în cale şi să creăm condiţii astfel încât să vă puteţi dezvolta potenţialul dumneavoastră antreprenorial şi să puneţi în lucru energia pe care o aveţi”, a declarat Vadim Brânzan, ministrul Economiei şi Infrastructurii.

„Ieşim la acea formulă că trebuie să ajutăm să lansăm start up-uri, să lansăm să crească companiile care deja activează”, a afirmat Sergiu Harea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova.

„Sunt antreprenor de 24 de ani. Am venit la această adunare cu o propunere, ceea ce ţine de plasarea producătorului autohton pe rafturile supermarketurilor care activează în Republica Moldova şi sunt pentru cele 50 de procente pe care ar trebui să le ocupe producătorul autohton”, spune antreprenoarea Angela Chilaru.

„Să fie susţinut producătorul autohton din punct de vedere al plasării comenzilor pentru tenderele care se fac, pentru întreprinderile care se fac, atât de stat, cât şi în general”, menţionează antreprenoarea Maria Bortă.

„Eu lucrez în domeniul acesta vreo 16 ani şi s-a micşorat productivitatea în aceşti 16 ani de vreo câteva ori. Nu am posibilitatea să produc încălţăminte fiindcă nu are cine o cumpăra. Au dat voie să aducă încălţăminte de peste hotare mai ieftină”, susţine antreprenorul Efin Agachi.

Directorul unei fabrici de confecţii textile se plânge că duce lipsă de specialist pentru că, majoritatea absolvenţilor pleacă peste hotare.

„Ar trebui ca să fie de urgent modificat în codul muncii sau legea despre învăţământ cum era cândva. Ca toţi să fie obligaţi după absolvire ca 2-3 ani să muncească la ei în ţară, să ramburseze valoarea care a fost primită timp de trei ani, bursele de care s-au folosit studenţii”, este de părere antreprenoarea Tamara Luchian.

Totodată, antreprenorii cer să fie reanalizată şi legea pentru acordarea concediului de maternitate.

„La întreprindere am 107 mame în concediu de maternitate,  şi după concediul de maternitate, după patru ani, nimeni nu se întoarce la serviciu”, mai adaugă Tamara Luchian.

Dialogul dintre reprezentanţii mediului de afaceri autohton şi ministrul Economiei şi Infrastructurii a fost mediat de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova.

Sursa:  tvrmoldova.md

Președintele Parlamentului, Igor Grosu: ,,Să prețuim pacea și libertatea, să fim încrezători și cu speranța că vom reuși”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a felicitat pe cetățeni cu ocazia Sărbătorilor Pascale! În mesajul său, demnitarul îi îndeamnă pe cetățeni să fie alături de cei dragi și să creadă în Republica Moldova și în oamenii ei. ,,Doar împreună vom putea construi un viitor demn și în pace pentru copiii Moldovei“.

Igor Grosu: Să ne ținem împreună și să fim alături de oamenii dragi

„Acum, de Paște, când ne adunăm grămăjoară pentru a coace cozonac, pentru a vopsi ouă sau pentru a merge la slujba de Înviere, să ne aducem aminte de lucrurile care ne unesc și ne bucură. Să ne aducem aminte de momentele frumoase din copilărie, de tradițiile noastre, de cei dragi care nu mai sunt printre noi sau care sunt în dificultate.

Să vorbim de prezent, să prețuim pacea și libertatea, să fim încrezători și cu speranța că vom reuși, că împreună putem construi un viitor demn și în pace pentru toți copiii Moldovei. Să ne ținem împreună, să fim alături de oamenii dragi și să credem în Republica Moldova și oamenii ei. Sărbători luminate tuturor!”, a spus Igor Grosu.

În 2025, Paștele catolic și cel ortodox va fi sărbătorit în aceeași zi

Paștele este o sărbătoare a cărei dată variază de la an la an. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea în 325 e.n., Paștele ortodox fiind sărbătorit în fiecare an în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară.

În 2025, atât Paștele catolic, cât și cel ortodox vor fi sărbătorite pe data de 20 aprilie, scrie diez.md.

În următorii ani:— Paștele ortodox:
2026 – 12 aprilie;
2027 – 2 mai;
2028 – 16 aprilie;
2029 – 8 aprilie;
2030 – 28 aprilie;
2031 – 13 aprilie;
2032 – 2 mai.

— Paștele catolic:
2026 – 5 aprilie;
2027 – 28 martie;
2028 – 16 aprilie;
2029 – 1 aprilie;
2030 – 21 aprilie;
2031 – 13 aprilie;
2032 – 28 martie.

Casa unui preot a fost jefuită chiar în noaptea de Paște

Casa preotului din localitatea Pelinia, raionul Drochia, a fost jefuită în noaptea de Paști. Persoane necunoscute au pătruns în locuință și au furat bani.

Despre acest caz anunță primăria localității.

„Stimați locuitori, vă aduc la cunoștință că, în Noaptea Învierii Domnului, în locuința preotului Bisericii din satul Pelinia, persoane necunoscute au pătruns în locuință, de unde au sustras mijloace bănești. Cei care posedă informații sau au observat persoane suspecte, rog să mă anunțați. Confidențialitatea o garantez”, se arată în mesajul Primăriei, potrivit www.stiri.md.

Anual, în Moldova, se infectează cu HIV 800 de persoane
Articolul anterior
Ce spune directoarea grădiniței unde au fost găsite zeci de ouă expirate
Articolul următor