După 10 ani de violență cumplită, Elena a avut curajul să-și schimbe viața

A pus capăt violenței din familia ei, abuzurilor interminabile ale soțului, suferințelor copiilor, care erau nevoiți să suporte batjocorile unui tată fără de milă. Zilele când erau nevoiți să o ia la fugă, de frică să nu fie bătuți cu bestialitate, au rămas în trecut.

separator

Astăzi, urmărește fericită zâmbetele inocente ale copiilor, jocurile lor nestingherite, dragostea cu care îngrijesc unul de celălalt. Povestea Elenei, mamă a cinci copii, este un adevărat act de curaj.

Zece ani de violență cumplită

A avut mai multe tentative de a-și părăsi soțul, dar a făcut-o doar după ce a fost bătută cu bestialitate. Acesta s-a înfuriat pentru că femeia a refuzat să-i dea puținii bani pe care i-a câștigat pe câmp. Ea își dorea să adune suma necesară pentru a renova câtuși de puțin casa în care locuiau. El, însă, suferind de patima alcoolului, avea nevoie de bani pentru a-și procura băuturi spirtoase. Și-a lovit soția cu un stâlp din beton, lăsând-o inconștientă. A transportat-o în casă și a lăsat-o acolo până și-a revenit. I-a interzis să părăsească casa până aveau să dispară urmele violenței. Atunci femeia a hotărât să plece.

Asistentul social a convins tânăra mamă să-și plaseze copiii în orfelinat. Trei dintre ei au ajuns în instituția rezidențială din localitate, iar mezinul a rămas în grija mamei întrucât pe atunci avea doar un an. Femeia, însărcinată cu al cincilea copil, și-a părăsit soțul. A plecat într-o altă localitate, fără a-i spune o vorbă. I s-a oferit adăpost temporar în casa unei cunoștințe, cu condiția că aceasta va îngriji de copiii ei și de fratele acestuia cât va fi ea plecată peste hotare.

Asistentul social din localitate a solicitat intervenția CCF/HHC Moldova și au elaborat un plan comun de asistență. “De la bun început mi s-a părut un caz dificil, care necesita o intervenție complexă. Trei dintre copiii ei se aflau într-un centru de plasament, iar mezinul risca să fie abandonat. Întreaga muncă era și mai dificilă din moment ce mama era stigmatizată de societate”, susține asistentul social comunitar Ioana Cotorobai.

Nenorocirile au adus-o în pragul disperării. Femeia era dispusă să-și abandoneze micuțul, care încă nu veniseră pe lume, în speranța că acesta va avea un viitor mai bun departe de ea.

Asistența CCF/HHC Moldova, crucială

Specialiștii și-au orientat eforturile întru crearea unor condiții prielnice de trai pentru copii, astfel încât cei trei micuți să revină în brațele mamei, iar ceilalți doi să crească alături de frați. “E bine lângă mama. Nu-mi plăcea la centru (de plasament), eram mulți copii, iar educatoarele erau rele cu noi”, e ceea ce a îndrăznit să puncteze Alexandru (10 ani) despre perioada de un an și jumătate pe care a petrecut-o în orfelinat. Cu mama alături și copilăria îi este frumoasă.

CCF/HHC Moldova a lansat inițiativa de a colecta banii necesari pentru a-i procura tinerei mămici și copiilor ei o casă. În colaborare cu Structura Teritorială de Asistență Socială raională, dar și alți parteneri bunul a ajuns în posesia Elenei.

Ulterior, casa a fost renovată treptat și dotată cu cele necesare – conectare la apă, construcția sobei, procurarea electrocasnicelor. Copiii spun că sunt fericiți în propria gospodărie, departe de tatăl lor.

“Îmi place să o ajut pe mama pe lângă casă. Fac tot ce-mi spune ea. Îmi doresc să plec la Moscova la muncă, să câștig bani și să-i aduc mamei să cumpere mâncare”, a menționat Adrian (9 ani). Și-au împărțit responsabilitățile cu un simț al corectitudinii. “Trebuie să o ajutăm pe mama, ea este singură și nu le reușește pe toate. Eu dimineață strâng paturile, dau mâncare la capră, o duc pe deal și când mă întorc facem curat în ogradă”, povestește Alexandru.

El, în postura de frate mai mare, s-a sfiit să ceară ceva pentru el, în schimb mi-a spus că surioara lui de cinci ani și-ar dori o păpușă. Cele două pe care le avea le-a dăruit copilelor din mahala. Ceilalți doi copii ai Elenei au trei și respectiv un an.

Recent, Alexandru a suportat o intervenție chirurgicală la organele reproductive din cauza nenumăratelor lovituri aplicate de tatăl său. Bărbatul nu a fost pedepsit pentru nelegiuirile sale. A fost solicitată intervenția autorităților, dar bărbatul a fost diagnosticat cu dizabilitate mintală. Am păstrat anonimatul acestei familii, întrucât bărbatul nu a încetat să-și caute femeia în toată această perioadă.
Soluții vor exista mereu

Familia respectivă a trecut prin o sumedenie de probleme: sărăcie, violență, diverse forme de abuz, instituționalizarea copiilor, gânduri de abandon, singurătate și provocări. “Soluțiile vor exista mereu. Important e să ai curajul să ceri ajutorul oamenilor din jur, să-ți iubești copii și să întreprinzi toate cele necesare să le oferi un mediu adecvat. Elena a avut curajul să evadeze, dragostea față de copiii ei au făcut posibilă schimbarea”, a menționat managerul de programe CCF/HHC Moldova Livia Marginean.

Toată experiența prin care au trecut acești copii și-a lăsat amprenta. În pofida zâmbetelor schițate, tristețea din ochii lor nu poate fi disimulată. Femeia își dorește un viitor promițător pentru ei. “Îmi doresc să muncesc, să le pot oferi copiilor mei tot de ce au nevoie, să aibă un viitor mai bun”, mărturisește Elena.

Această familie se regăsește în programul CCF/HHC Moldova din vara anului 2018. Specialiștii CCF/HHC Moldova, în colaborare cu actorii comunitari, au realizat o serie de acțiuni prevăzute în planul individual de intervenție. Tânăra, victimă a violenței, avea nevoie de consiliere psihologică. Li s-a facilitat accesul la indemnizațiile sociale, serviciile medicale și școlarizare. Femeia a primit sfaturi cum să-și gestioneze venitul lunar, să-și educe și să-și responsabilizeze copiii, dar și cum să gestioneze consecințele anilor de violență.

Două medalii de bronz și două mențiuni de onoare pentru elevii moldoveni la Olimpiada Balcanică de Matematică din Bulgaria

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut o medalie de argint, două medalii de bronz și două mențiuni de onoare la Olimpiada Balcanică de Matematică, desfășurată în orașul Varna, Bulgaria, în perioada 27 aprilie – 02 mai 2024.

Medalia de argint a fost obținută de Marius Cerlat, elev al Instituției Private de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău.

Medaliați cu bronz sunt elevii Timur Degteari și Alin Popescu, elevi ai Instituției Private de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Laura Șestacov și Mihai Eșanu, elevi ai aceleiași instituții de învățământ.

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Naționalî pentru Curriculum și Evaluare adresează mulțumiri membrilor Consiliului Olimpic Republican la Matematică pentru dedicație și implicare în pregătirea lotului olimpic național.

Totodată, Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează felicitări premianților, profesorilor și părinților, dorindu-le succese în continuare.

Implementarea votului electronic a fost stopat din cauza riscurilor de securitate cibernetică la care este expusă Republica Moldova

Comisia Electorală Centrală nu a renunțat la implementarea votului online, dar a stopat acest proces din motive legate de riscurile de securitate cibernetică la care este expusă Republica Moldova, au declarat reprezentanții CEC la o ședință. De cealaltă parte, experții susțin că votul electronic este mult mai ieftin comparativ cu cel clasic sau cu cel prin corespondență, iar riscurile de securitate vizează orice tip de vot, scrie moldova1.md.

Implementarea votului prin internet în Republica Moldova este dificilă nu doar din cauza riscurilor de securitate cibernetică, dar și pentru că nu au fost identificați prestatori și software-uri de servicii digitale calitative care să contracareze aceste riscuri, a declarat vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica. Acesta a mai spus că anumite elemente, cum ar fi identificarea persoanelor la distanță prin metode digitale, sunt deja incluse în proiectul privind votul prin corespondență care va fi testat în alegerile prezidențiale din toamnă.

„Comisia Electorală Centrală nu a renunțat la implementarea votului prin internet, dar reieșind din acele motive, obiective care sunt la această etapă, adică riscurile de securitate cibernetică la care este expusă Republica Moldova, inclusiv CEC, din perspectiva războiului care este la hotarul Republicii Moldova și, suplimentar, practic experiența comisiei în găsirea acelor prestatori de servicii digitale calitative care să ofere dezvoltarea acelor produse, a softurilor pentru punerea în aplicare a diferitelor aspecte digitale, este foarte complicat și, pe alocuri, practic imposibil. Deci, din aceste considerente și lucrurile durează mai mult decât ne-am fi dorit noi, totuși vreau să atrag atenția că anumite elemente definitorii, precum identificarea persoanelor la distanță prin metode digitale, deja se regăsesc inclusiv în acest proiect și, respectiv, va fi o bună oportunitate pentru a testa inclusiv anumite aspecte sau anumite părți ale procedurii de vot prin internet, că ceea ce se face sau să facem din perspectiva punerii în aplicare parțiale a votului prin corespondență ar fi de foarte mare ajutor, inclusiv pentru exercitarea votului de internet”, a declarat Pavel Postica.

Expertul politic Mihai Mogîldea a declarat pentru Radio Moldova că atât votul prin corespondență, cât și cel la urne comportă riscuri, în special, de a fi fraudate, dar introducerea votului electronic ar reduce din cheltuieli și ar facilita procesul de vot al cetățenilor din diasporă.

„Votul electronic reprezintă o metodă alternativă care poate facilita procesul de vot pentru cetățenii moldoveni, stabiliți în mod special în diasporă. Vorbim aici despre zeci, dacă nu chiar sute de mii de cetățeni moldoveni care astăzi sunt în indisponibilitatea de a-și exercita dreptul la vot pentru că se află la distanțe semnificative de secțiile de votare sau locuiesc în state în care în general nu există secții de vot sau trebuie să acopere costuri financiare semnificative pentru a vota. Votul electronic este cea mai ieftină metodă de vot, deoarece, spre deosebire de votul la urne sau votul prin corespondență, nu implică costuri atât de mari de personal, de logistică și toate cheltuielile sunt suportate de stat, nu de votanți. Asta este diferența semnificativă față de votul la urne. Orice metodă de vot implică riscuri. Votul la urne tot implică riscuri, votul clasic la fel poate fi fraudat, și noi avem diverse cazuri de fraudă electorală, cum ar fi coruperea alegătorului, sau fotografierea buletinului de vot. Toate aceste lucruri le-am văzut ani de-a rândul în timpul alegerilor”, a menționat Mihai Mogîldea.

Precizăm că, în anul 2022, Parlamentul a votat alocarea a circa opt milioane de lei pentru testarea votului electronic. Potrivit Președintei CEC, Angelica Caraman, aceste resurse ar putea fi alocate după testarea votului prin corespondență și desemnarea unei companii pentru dezvoltarea software-urilor destinat votului online.

Precizăm că inițiativa de implementare a votului electronic a fost lansată încă în anul 2008, prin intermediul unei legi adoptate de Legislativ, care a stabilit conceptul de digitalizare a procesului electoral. Proiectul trebuia să fie implementat din 2016.

Potrivit autorităților responsabile, votul online ar facilita participarea cetățenilor la procesul electoral din țară, precum și a diasporei și ar soluționa problema numărului limitat de secții de votare deschise în străinătate.

Caz real: Un tată l-a sunat pe șeful IGP să se clarifice de ce fiul său a fost deranjat de poliție

La data de 29 aprilie curent, în jurul orei 15:00, în timpul deplasării spre o ședință de lucru, șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu a observat la intersecția străzii Vasile Alecsandri cu bd. Ștefan cel Mare și Sfânt două BMW-uri parcate neregulamentar. Acestea care au blocat alte mașini parcate, împiedicând și circulația pe o bandă, scrie autoblog.md.

După ce s-a asigurat că șoferii nu se simt rău și că mașinile nu au defecțiuni tehnice, șoferii lipsind de lângă mijloacele de transport, șeful IGP a solicitat un echipaj de poliție pentru documentare.

La revenire, șoferul BMW-ului gri a refuzat să aștepte echipajul pentru a-i fi întocmit procesul verbal pentru încălcarea comisă. A urcat în mașină și a plecat, iar polițiștii au fost nevoiți să-l oprească pe o altă stradă pentru a-i întocmi sancțiunea.

Mai mult, fiind verificat în sistemul informațional de date, oamenii legii au stabilit că la volanul acestei mașini s-au comis opt încălcări în trafic, persoana eschivându-se în toată această perioadă de la achitarea amenzilor.

Conform procedurii de identificare a persoanei care a condus mașina în timpul fixării încălcărilor, șoferul a fost condus la Secția monitorizare și documentare a traficului rutier pentru întocmirea proceselor verbale. După ce i-au fost întocmite patru procese bărbatului și alte patru unei persoane care a condus mașina respectivă, șoferul a plecat din sediul Poliției.

Și acum partea cea mai interesantă! În timpul documentării șoferului, șeful Poliției a fost contactat de tatăl acestuia! După ce a văzut că nu i s-a răspuns la telefon, acesta a sunat în Anticamera șefului IGP cu rugămintea de a fi contactat pentru o discuție, probabil pentru a încerca să influențeze anumite acțiuni sau persoane. Și asta chiar dacă șoferul BMW-ului nu a contestat deciziile polițiștilor, recunoscându-și încălcările comise și achitând deja toate amenzile aplicate.

IGP reamintește în context:

”Toți participanții la trafic sunt egali în fața legii și nu ar trebui să apară ulterior frustrări în legătură cu amenzile aplicate! Nu este plăcut să fii sancționat, dar îți asumi atunci când alegi să încalci drepturile altor participanți la traficul rutier. Recomandăm șoferilor să-și recunoască greșelile și să se corecteze în acest sens, dar nu să se eschiveze crezând că le este permis orice!”

Stela Mikșanski și-a botezat fetița. Și a îmbrăcat rochia de mireasă, din nou!
Articolul anterior
A slăbit 14 kg, iar transformarea este vizibilă
Articolul următor