Puterea plantelor medicinale nu poate fi subestimată, acestea fiind primele ,,medicamente” din casă, iar marele avantaj al acestora este că nu au efecte adverse asupra organismului, ba chiar aportă un plus de nutrienți benefici pentru sănătate. Vezi 12 plante vindecatoare pe care este bine să le ai în casă și situațiile când îți sunt de ajutor! Totodată, este bine să știi că plantele medicinale pot substitui tratamentul indicat de medic, ci pot fi doar un adjuvant în caz de boală.
Aloe vera
Datorită proprietăților sale calmante și răcoritoare, aloe vera poate fi folosită cu succes pentru potolirea mâncărimilor pielii, arsurilor minore. Dacă aveți o plantă de aloe vera matură în casă, tăiați o frunză proaspătă, despicați-o în două, și folosiți gelul din interior. Dacă nu, cumpărați suc sau gel de aloe vera de la magazinele naturiste, ca să aveți în casă.
Gălbenele
Gălbenelele au proprietăți puternice anti-inflamatorii și anti-bacteriene. Infuzia poate fi folosită sub formă de gargare în procese inflamatoare la nivelul gâtului și mucoasei bucale.
Mușețel
Calmant și liniștitor, ceaiul de flori de mușețel tratează insomnia, reduce febra, greața, crampele intestinale și meteorismul.
Lavanda
Vindecător, calmant, sedativ și anti-inflamator, uleiul esențial de lavandă se poate aplica extern (întotdeauna diluat cu ulei vegetal) pe locurile afectate de înțepături de insecte, arsuri solare, arsuri minore. Levănțica are efect aromatic sedativ, uleiul poate fi aplicat pe tâmple pentru a elimina stările de tensiune, dureri de cap sau insomnie.
Menta
Menta este utilă în caz de indigestie, intoxicație, diaree, greață. Planta are efect antiseptic şi decongenstionant în afecţiunile inflamatorii ale nasului, sinusurilor şi cãilor respiratorii. Ajută la calmarea iritaţiilor pielii şi a muşcăturilor de insecte. Poate fi folosit şi ca apă de gură pentru tratarea infecţiilor orale.
Cimbru
Florile, frunzele și uleiul de cimbru sunt folosite în mod tradițional ca remediu pentru dureri în gât, tuse, bronșită, dureri de stomac, flatulență, diaree, enurezis, hipertensiune arterială, artrită, și ca diuretic. Timol este un compus natural din cimbru care poate distruge bacteriile și microorganismele dăunătoare din corp, având o acțiune anti-microbiană puternică. Acesta s-a dovedit eficient împotriva diferitelor tipuri de bacterii: stafilococ, enterococ, E. coli sau pseudmonas, și poate reduce de asemenea rezistența bacteriilor la antibiotice.
Pătrunjel
Frunzele verzi, rădăcina și semințele de pătrunjel conțin un tip de ulei care acționează ca un diuretic și un laxativ blând. Pătrunjelul inhibă secreția histaminelor, compuși produși de corp care cauzează alergii, urticarie (mâncărimi) și febra fânului (rinită alergică). Pentru prepararea ceaiului, se pot folosi 2 lingurițe de frunze uscate sau 1 linguriță de semințe măcinate la 1 cană cu apă clocotită, infuzate timp de 10 minute. Pătrunjelul verde se poate mesteca pentru împrospătarea respirației.
Roiniță
Numită și melisă, roinița are un efect calmant asupra inimii și stomacului, reduce palpitațiile și starea de anxietate sau agitație, calmează nervii și dă o stare de liniște. Persoanele care suferă de insomnie sau au tulburări de somn pot face băi cu roiniță. Pentru a prepara un ceai calmant pentru stomac și liniștitor pentru nervi, se folosesc 2 lingurițe de frunze și 1 cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute. Femeile gravide trebuie să evite ceaiul de roiniță, deoarece poate stimula uterul.
Rostopască
Planta posedă proprietăţi de curăţare a ficatului şi a căilor biliare, înlătură spasmele, are acţiune antibacteriană şi antivirală puternică, antiaterosclerotică şi anticanceroasă. Potrivit medicului german J.C. Bauman, nu există remediu mai eficient ca rostopasca în tratarea problemelor legate de digestie. Jumătate de lingură de tinctură de rostopască pe stomacul gol, dizolvată în puţină apă, de 3 ori pe zi, diminuează senzaţia de greaţă, stimulează producerea sucurilor gastrice şi a bilei, elimină disconfortul, spasmele, greutatea la stomac şi diareea.
Teiul
Florile și frunzele de tei au acțiune diuretică, antiinflamatoare, sudorifică, spasmolitică, sedativă. Floarea de tei este binevenită în tratarea simptomelor de răceală, insomniei, anxietăţii, dereglărilor digestive, bolilor inflamatoare din organism.
Busuioc
Busuiocul tratează balonările, intoxicația, voma, gripa, răceala, bronșita acută și cronică, sinuzita, ulcerul gastric, infecțiile urinare, diareea. Busuiocul contribuie la sănătatea pielii, a ochilor, a vaselor sangvine, dar și luptă cu oboseala și stresul.
Având proprietăți antifungice, anti-inflamatoare și antimicrobiene, floarea de salcâm este utilă pentru înlăturarea proceselor inflamatoare de la nivelul căilor bucale, respiratorii, în tratamentul bolilor de stomac, combaterea tusei, răcelii. Ceaiul din floare de salcâm ajută în caz de arsuri şi dureri gastrice, având efect antiacid (scade aciditatea stomacului), emolient asupra mucoasei stomacului (combate uscăciunea mucoasei, produce mucus), antispastic (relaxează musculatura gastrică şi intestinală) şi antiseptic. Floarea de salcâm uşurează sindromul colonului iritabil, tratează constipaţia, crampele intestinale, ulcerul stomacal.
surse: www.lataifas.ro; www.csid.ro