12 plante vindecătoare pe care este bine să le ai în casă

Puterea plantelor medicinale nu poate fi subestimată, acestea fiind primele ,,medicamente” din casă, iar marele avantaj al acestora este că nu au efecte adverse asupra organismului, ba chiar aportă un plus de nutrienți benefici pentru sănătate. Vezi 12 plante vindecatoare pe care este bine să le ai în casă și situațiile când îți sunt de ajutor! Totodată, este bine să știi că plantele medicinale pot substitui tratamentul indicat de medic, ci pot fi doar un adjuvant în caz de boală.

separator

Aloe vera

Datorită proprietăților sale calmante și răcoritoare, aloe vera poate fi folosită cu succes pentru potolirea mâncărimilor pielii, arsurilor minore. Dacă aveți o plantă de aloe vera matură în casă, tăiați o frunză proaspătă, despicați-o în două, și folosiți gelul din interior. Dacă nu, cumpărați suc sau gel de aloe vera de la magazinele naturiste, ca să aveți în casă.

Gălbenele

Gălbenelele au proprietăți puternice anti-inflamatorii și anti-bacteriene. Infuzia poate fi folosită sub formă de gargare în procese inflamatoare la nivelul gâtului și mucoasei bucale.

Mușețel

Calmant și liniștitor, ceaiul de flori de mușețel tratează insomnia, reduce febra, greața, crampele intestinale și meteorismul.

Lavanda

Vindecător, calmant, sedativ și anti-inflamator, uleiul esențial de lavandă se poate aplica extern (întotdeauna diluat cu ulei vegetal) pe locurile afectate de înțepături de insecte, arsuri solare, arsuri minore. Levănțica are efect aromatic sedativ, uleiul poate fi aplicat pe tâmple pentru a elimina stările de tensiune, dureri de cap sau insomnie.

Menta

Menta este utilă în caz de indigestie, intoxicație, diaree, greață. Planta are efect antiseptic şi decongenstionant în afecţiunile inflamatorii ale nasului, sinusurilor şi cãilor respiratorii. Ajută la calmarea iritaţiilor pielii şi a muşcăturilor de insecte. Poate fi folosit şi ca apă de gură pentru tratarea infecţiilor orale.

Cimbru

Florile, frunzele și uleiul de cimbru sunt folosite în mod tradițional ca remediu pentru dureri în gât, tuse, bronșită, dureri de stomac, flatulență, diaree, enurezis, hipertensiune arterială, artrită, și ca diuretic. Timol este un compus natural din cimbru care poate distruge bacteriile și microorganismele dăunătoare din corp, având o acțiune anti-microbiană puternică. Acesta s-a dovedit eficient împotriva diferitelor tipuri de bacterii: stafilococ, enterococ, E. coli sau pseudmonas, și poate reduce de asemenea rezistența bacteriilor la antibiotice.

Pătrunjel

Frunzele verzi, rădăcina și semințele de pătrunjel conțin un tip de ulei care acționează ca un diuretic și un laxativ blând. Pătrunjelul inhibă secreția histaminelor, compuși produși de corp care cauzează alergii, urticarie (mâncărimi) și febra fânului (rinită alergică). Pentru prepararea ceaiului, se pot folosi 2 lingurițe de frunze uscate sau 1 linguriță de semințe măcinate la 1 cană cu apă clocotită, infuzate timp de 10 minute. Pătrunjelul verde se poate mesteca pentru împrospătarea respirației.

Roiniță

Numită și melisă, roinița are un efect calmant asupra inimii și stomacului, reduce palpitațiile și starea de anxietate sau agitație, calmează nervii și dă o stare de liniște. Persoanele care suferă de insomnie sau au tulburări de somn pot face băi cu roiniță. Pentru a prepara un ceai calmant pentru stomac și liniștitor pentru nervi, se folosesc 2 lingurițe de frunze și 1 cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute. Femeile gravide trebuie să evite ceaiul de roiniță, deoarece poate stimula uterul.

Rostopască

Planta posedă proprietăţi de curăţare a ficatului şi a căilor biliare, înlătură spasmele, are acţiune antibacteriană şi antivirală puternică, antiaterosclerotică şi anticanceroasă. Potrivit medicului german J.C. Bauman, nu există remediu mai eficient ca rostopasca în tratarea problemelor legate de digestie. Jumătate de lingură de tinctură de rostopască pe stomacul gol, dizolvată în puţină apă, de 3 ori pe zi, diminuează senzaţia de greaţă, stimulează producerea sucurilor gastrice şi a bilei, elimină disconfortul, spasmele, greutatea la stomac şi diareea.

Teiul

Florile și frunzele de tei au acțiune diuretică, antiinflamatoare, sudorifică, spasmolitică, sedativă. Floarea de tei este binevenită în tratarea simptomelor de răceală, insomniei, anxietăţii, dereglărilor digestive, bolilor inflamatoare din organism.

Busuioc

Busuiocul tratează balonările, intoxicația, voma, gripa, răceala, bronșita acută și cronică, sinuzita, ulcerul gastric, infecțiile urinare, diareea. Busuiocul contribuie la sănătatea pielii, a ochilor, a vaselor sangvine, dar și luptă cu oboseala și stresul.

 Floare de salcâm

 

Având proprietăți antifungice, anti-inflamatoare și antimicrobiene, floarea de salcâm este utilă pentru înlăturarea proceselor inflamatoare de la nivelul căilor bucale, respiratorii, în tratamentul bolilor de stomac, combaterea tusei, răcelii. Ceaiul din floare de salcâm ajută în caz de arsuri şi dureri gastrice, având efect antiacid (scade aciditatea stomacului), emolient asupra mucoasei stomacului (combate uscăciunea mucoasei, produce mucus), antispastic (relaxează musculatura gastrică şi intestinală) şi antiseptic. Floarea de salcâm uşurează sindromul colonului iritabil, tratează constipaţia, crampele intestinale, ulcerul stomacal.

surse: www.lataifas.ro; www.csid.ro

3 zodii care vor avea parte de miracole în perioada Crăciunului

Fie că este vorba de noroc neașteptat, o reîntâlnire sinceră sau un vis devenit realitate, anumite semne zodiacale sunt mai aliniate cu trăirea a ceva cu adevărat remarcabil în această perioadă festivă. 

Rac

Racul, îngrijitorul empatic al zodiacului, se află adesea în centrul adunărilor de familie în timpul sărbătorilor. Fie că este vorba despre reconectarea cu cei dragi, repararea relațiilor tensionate sau câștiguri financiare extraordinare, Crăciunul acesta va aduce Racului o surpriză plină de căldură.Energia anotimpului amplifică capacitatea naturală a Racului de a avea grijă de ceilalți și, în schimb, vor primi binecuvântări neașteptate. Un mesaj mult așteptat sau o oportunitate neprevăzută le poate ieși în cale, ajutându-i să-și restabilească echilibrul emoțional și pacea.

Leu

Leul vibrant și încrezător este un alt semn care va fi martor la un miracol de Crăciun. Spiritul lor generos și perspectiva optimistă îi aduc adesea în centrul atenției în timpul adunărilor festive, iar de acest Crăciun, carisma lor va sclipi în moduri neașteptate.Leul prosperă într-o atmosferă de sărbătoare dar, în acest an, ei pot primi o lovitură de noroc care depășește chiar și cele mai nebunești așteptări. Fie că este vorba despre o descoperire în carieră, o oportunitate creativă sau o realizare personală pentru care s-au străduit, Leiisimți că Universul le răsplătește munca grea și perseverența. 

Pești
În acest sezon de sărbători, sensibilitatea lor sporită față de magia din jurul lor va aduce experiențe miraculoase. Pentru Pești, miracolul poate veni sub formă de vindecare – fie că este personal, emoțional sau relațional. Ar putea relua legătura cu cineva din trecutul lor sau ducând la un sfârșit o problemă de lungă durată. Alternativ, Peștii ar putea experimenta o descoperire creativă sau o trezire spirituală, ceva care rezonează cu lumea lor interioară profundă. Universul va lucra în moduri misterioase pentru Pești, oferind miracolele la care au sperat în liniște de-a lungul anului.

SăgetătorCunoscuți pentru spiritul aventuros și optimismul nemărginit, Săgetătorul este un semn care crede în puterea posibilității. Condus de Jupiter, planeta norocului și expansiunii, Săgetătorul tinde să experimenteze lovituri bruște de noroc, iar Crăciunul acesta nu face excepție. Acest semn zodiacal îmbrățișează adesea sezonul sărbătorilor cu un sentiment de uimire și entuziasm, care deschide ușa pentru evenimente magice.

Tot mai multe cazuri de cancer intestinal depistate la tineri. Care sunt cauzele

Experții avertizează că rata cancerului intestinal este în creștere în rândul adulților tineri, fără un motiv clar. Deși boala continuă să afecteze mult mai des persoanele în vârstă, creșterea înregistrată în multe țări în rândul persoanelor sub 50 de ani este îngrijorătoare, afirmă Cancer Research UK, potrivit BBC citat de digi24.ro.

Anglia este una dintre țările cu cea mai mare creștere, cu o creștere medie de 3,6% pe an, informează cercetătorii în revista Lancet Oncology. Alimentația necorespunzătoare și obezitatea pot fi printre factorii de risc implicați, spun cercetătorii. Consumul de prea multă carne procesată și de prea puține fibre poate crește riscul.

„Fenomen global”

Studiul, care a vizat 50 de țări între 2007 și 2017, a constatat că 27 au înregistrat o creștere a cazurilor în rândul persoanelor tinere. Multe erau națiuni mai bogate, dar unele erau țări în curs de dezvoltare, spun cercetătorii de la American Cancer Society. „Creșterea cancerului colorectal cu debut precoce este un fenomen global”, a declarat unul dintre autori, Dr. Hyuna Sung. „Studiile anterioare au arătat această creștere în țările occidentale cu venituri predominant ridicate – dar acum, ea este documentată în diferite economii și regiuni din întreaga lume”.

Studiul, care a vizat 50 de țări între 2007 și 2017, a constatat că 27 au înregistrat o creștere a cazurilor în rândul persoanelor tinere. Multe erau națiuni mai bogate, dar unele erau țări în curs de dezvoltare, spun cercetătorii de la American Cancer Society. „Creșterea cancerului colorectal cu debut precoce este un fenomen global”, a declarat unul dintre autori, Dr. Hyuna Sung. „Studiile anterioare au arătat această creștere în țările occidentale cu venituri predominant ridicate – dar acum, ea este documentată în diferite economii și regiuni din întreaga lume”.

Care sunt primele semne și simptome ale cancerului intestinal

Și oamenii trebuiau să fie conștienți de primele semne și simptome, cum ar fi sângele prezent în fecale. Alte simptome pot include: o schimbare persistentă a tranzitului intestinal –  mers la toaleta mai des, cu scaune mai moi, dureri abdominale, disconfort sau balonare.

Cauzele creșterii ratei cancerului intestinal pot ține și de o diagnosticare mai timpurie

Cancer Research UK a subliniat că ratele la adulții tineri au rămas scăzute, aproximativ unul din 20 de cancere intestinale din Regatul Unit fiind diagnosticat la persoanele sub 50 de ani. Din cele 44.100 de cazuri noi în fiecare an în Regatul Unit, aproximativ 2.600 au fost în 25-49 de ani. Purtătorul de cuvânt Jon Shelton a declarat: „Numărul de cazuri de cancer de intestin cu debut precoce, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, în fiecare an în Regatul Unit, este foarte scăzut, prin urmare este dificil să spunem cu certitudine de ce vedem ratele crescând într-un ritm mai rapid într-un grup decât în altul”. Dar factorii de risc precum dieta, obezitatea, alcoolul și fumatul ar putea fi implicați. „Îmbunătățirile în materie de depistare, ceea ce înseamnă că oamenii sunt diagnosticați la o vârstă mai tânără, ar putea juca, de asemenea, un rol-cheie în creșterea ratelor”, a adăugat Shelton. Dr. David Robert Grimes, expert în biostatistică, de la Trinity College din Dublin, a declarat că sunt necesare mai multe cercetări. „Această constatare este interesantă – dar trebuie să rezistăm impulsului de a sări la concluzii, mai ales cu date contradictorii și complicate”, a spus el. „În timp ce titlul ar putea părea îngrijorător în mod izolat, ar putea însemna, de asemenea, că screening-ul și detectarea îmbunătățită ne permit să prindem cancerele mai devreme”.

7 beneficii ale probioticelor pentru sănătatea intestinală

Sănătatea intestinală a devenit un subiect din ce în ce mai important în lumea modernă, odată cu conștientizarea impactului major pe care o digestie sănătoasă îl are asupra stării noastre de bine, scrie evz.ro.

În această călătorie spre o viață mai sănătoasă și echilibrată, probioticele au intrat în prim-plan, fiind considerate adevăratele „bacterii prietenoase” care ne pot îmbunătăți sănătatea intestinală și nu numai. Aceste microorganisme vii au câștigat popularitate datorită efectelor lor benefice asupra sistemului digestiv, imunitar și chiar asupra sănătății mintale.

Iată câteva dintre beneficiile probioticelor pentru sănătatea intestinală și modul în care pot contribui la obținerea unei vieți sănătoase.

1. Restabilirea echilibrului florei intestinale

Probioticele sunt microorganisme vii, de obicei bacterii „bune”, care trăiesc în intestin și ajută la menținerea unui echilibru sănătos al florei microbiene1. În momentul în care această balanță este afectată de factori precum alimentația inadecvată, stresul, antibioticele sau alte medicamente, pot apărea probleme digestive. Probioticele contribuie la restabilirea acestui echilibru, fiind de folos în anumite afecțiuni precum diareea sau sindromul intestinului iritabil.

2. Îmbunătățirea digestiei

Probioticele sprijină descompunerea și absorbția nutrienților din alimente, facilitând astfel digestia. Prin colonizarea intestinului cu bacterii benefice, acestea ajută în stări de balonare, constipație și în alte probleme digestive neplăcute. De asemenea, pot reduce simptomele dispepsiei, precum senzația de arsură în piept și greața.

3. Stimularea sistemului imunitar

O bună parte din sistemul imunitar este localizat în intestin, iar flora intestinală joacă un rol esențial în funcționarea acestuia. Probioticele contribuie la stimularea răspunsului imunitar, crescând rezistența organismului la infecții și luptând împotriva bacteriilor dăunătoare și a agenților patogeni.2 Un intestin sănătos poate proteja, astfel, întregul organism.

4. Reducerea inflamației

Inflamația cronică a intestinului poate apărea în diverse afecțiuni, inclusiv în boli inflamatorii intestinale (precum boala Crohn sau colita ulcerativă). Probioticele pot ajuta la reducerea inflamației și pot contribui la ameliorarea acestor afecșiuni. Cu toate acestea, este important să se consulte întotdeauna un specialist în domeniul sănătății pentru a stabili cea mai potrivită abordare în fiecare caz în parte.

5. Protecția împotriva infecțiilor intestinale

Anumite tulpini de probiotice, precum Lactobacillus și Bifidobacterium, au proprietăți antibacteriene și antivirale3. De exemplu, probioticele pot fi utile în infecții cu E.coli sau cu alte bacterii patogene care pot cauza diaree și alte tulburări digestive.

6. Sprijinirea sănătății mintale

Conexiunea dintre creier și intestine este bine cunoscută în medicină și cercetare, iar probioticele pot juca un rol important în acest aspect. Anumite tulpini probiotice pot influența producția de neurotransmițători, cum ar fi serotonină, care este asociată cu starea de bine și cu sănătatea mintală.

7. Susținerea sănătății generale

Pe lângă beneficiile specifice pentru sănătatea intestinală, probioticele pot avea efecte pozitive asupra sănătății generale a organismului. Prin îmbunătățirea digestiei, stimularea sistemului imunitar și reducerea inflamației, aceste microorganisme pot susține sănătatea cardiovasculară, metabolismul și pot contribui la menținerea unui nivel optim de energie.

Probioticele aduc o serie de beneficii sănătății, dar este important să se aleagă probioticele potrivite, să se respecte recomandările și să se ia în considerare consultul medical, mai ales în cazul unor afecțiuni medicale preexistente.

Prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin includerea probioticelor în alimentație, putem sprijini și menține sănătatea intestinală, beneficiind de efectele pozitive pe termen lung ale acestor microorganisme prietenoase.

Contrabandă cu parfumuri de ,,brand”, toate cu marcajele unor producători renumiți. Ce pedeapsă riscă un moldovean?
Articolul anterior
România şi Republica Moldova vor colabora în domeniul transplantului de organe
Articolul următor