Sute de români și moldoveni, ţinuţi în condiţii de sclavie în Spania. Dormeau pe jos, îngrămădiţi, printre șobolani

Operațiune de amploare a autorităților din Spania, după mai bine de un an de investigații. Procurorii au trimis după gratii 16 persoane, printre care și cinci oameni de afaceri, pe care le bănuiesc că au ținut în condiții de sclavie sute de cetățeni români și moldoveni. Vezi video mai jos!

separator
Anchetatorii care au descins în fermele din jurul localităților Jaén, Huelva, Córdoba și Albacete descriu condiții de coșmar, scrie observator.tv.

Românii și moldovenii, chiar familii întregi, stăteau înghesuiți în condiții de nedescris – dormeau pe jos, pe saltele murdare, printre șobolani, iar unii dintre ei locuiau într-un fel de corturi făcute din folii de plastic, unde singurul obiect de „lux” era un mic aragaz.

În schimbul mizeriei, românii și moldovenii nu făceau decât să le umfle conturile cu un milion de euro lunar celor de la Companiei de Angajări Temporare, cu sediul în Almonte. Sub paravanul muncii în agricultură, pe termen scurt, suspecții instaurau un regim de teroare.

Potrivit publicației El Pais, Operațiunea Urofort, ale cărei detalii au ieșit la ivealărecent, a început încă din vara anului 2019, atunci când o patrulă a Gărzii Civile a depistat o mașină plină de imigranți fără documente lângă orașul Fuerte del Rey.

În urma investigațiilor a reieșit faptul că exista o organizație formată din cetățeni români care exploatau compatrioți, pe care îi ademeneau să vină în Spania pentru a câștiga bani din muncă cinstită. Promisiunile unor locuri de muncă bine plătite, în condiții umane, se loveau însă de o realitate cruntă.

Din salariul pe care ar fi trebuit să îl primească de la Compania de Angajări Temporare, aceștia luau doar o zecime. Din puținul care le rămânea erau nevoiți să-și plătească cazarea de coșmar, mâncarea și chiar apa. „Plăteau 3 euro pe o sticlă de 50 de cenți”, a spus un responsabil din cadrul investigației, potrivit sursei citate.

Astfel, organizația făcea un milion de euro pe lună, deși, în anumite momente din an, această sumă se putea dubla. Banii erau spălați prin cumpărarea de proprietăți imobiliare în România.

Membrii rețelei nu se fereau de lux. Trăiau pe picior mare în Spania și conduceau mașini de 160.000 de euro.

Nu-i lăsau nici să meargă la înmormântări

Fiecare grup de muncitori era monitorizat de către un membru de-al rețelei, denumit „caporal”. Condițiile erau atât de stricte, încât un muncitor a fost împiedicat să meargă la înmormântarea tatălui său, în România.

Una dintre victime, o femeie, chiar a raportat un abuz sexual. „Câteodată ne amenințau cu represalii asupra familiei din România sau Molova dacă nu ne supuneam instrucțiunilor”, au spus sursei din anchetă.

Circa 600 de persoane ar fi căzut pradă rețelei, în ultimii 3 ani, dintre care 145 au fost identificate. Pe urmele indivizilor au fost deschise dosare penale pentru trafic de persoane, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Video! Pere și flori de pere pe același pom. Un efect total surprinzător al acestei toamne
Articolul anterior
Elevii și studenții din Filipine trebuie să planteze 10 copaci pentru a-și putea lua diplomele
Articolul următor