Atenție, e ceață! INP: anunț pentru șoferi și pietoni

În perioada rece a anului, vremea instabilă, ceața și lăsarea mai devreme a întunericului fac ca pietonii să fie mai puțin vizibili în trafic. În această conjunctură, polițiștii de patrulare amintesc pietonilor, dar și șoferilor să manifeste maximă prudență și să țină cont că toți sunt participanți la traficul rutier.

separator
Pietonii sunt îndemnați:

– traversaţi drumurile publice numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor, după ce v-aţi asigurat în prealabil că din ambele sensuri nu se apropie nici un autovehicul;
– pe vreme rea sau întuneric, pentru a fi vizibili purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante;
– nu stați pe partea carosabilă a drumului, dar în stații sau pe spațiile destinate pietonilor;
– nu traversați strada în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii.

Recomandările pentru conducătorii auto:

– acordați prioritate pietonilor angajați în traversare;
– reduceți viteza și conduceți cu mare atenție în zona locurilor special amenajate pentru traversare, a școlilor și pe drumuri publice fără trotuar din localități;
– nu staționați în zona trecerii de pietoni pentru a nu bloca vizibilitatea celorlalți șoferi;
– lăsați telefonul mobil și mesajele pentru următoarea staționare;
– adaptați viteza la condițiile meteo și rutiere, ca să puteți opri în siguranță.

Inspectorii de patrulare desfășură acțiuni în trafic pentru conștientizarea pietonilor asupra necesității respectării normelor rutiere și a conducătorilor auto asupra consecinţelor neacordării priorităţii de trecere pietonilor. De la începutul acestui an, din cauza imprudenței șoferilor și a pietonilor au fost înregistrate 699 accidente rutiere grave, unde 653 de pietoni au suferit diferite traumatisme, iar 70 și-au pierdut viața.

Ministerul Apărării informează cetățenii despre un nou exercițiu militar bilateral care va avea loc în țara noastră

Ministerul Apărării informează cetățenii despre un nou exercițiu militar bilateral care va avea loc pe teritoriul R. Moldova.

Fără panică: Deplasări ale tehnicii militare pe drumurile din țară

Potrivit autorităților, este vorba despre exercițiul militar „Swift Response-2024”, care se desfășura în perioada 9-16 mai, timp în care vor avea loc mai multe deplasări ale unităților de tehnică militară pe drumurile naționale din centrul și nordul R. Moldova.

Antrenamentele care vor include salturi cu parașuta și trageri de luptă din armamentul ușor de infanterie, au ca scop dezvoltarea capabilităţilor şi creșterea nivelului de interoperabilitate între militarii participanți, precum și punerea în practică a tehnicilor, metodelor şi procedurilor moderne de instruire militară individuală şi colectivă.

Totodată, pentru salturile cu parașuta, vor fi implicate și două aeronave militare C-130 Hercules, din cadrul comandamentului SUA în Europa și Africa. Toate măsurile de siguranță necesare în timpul antrenamentelor vor fi respectate fără a perturba activitatea publică.

Exercițiul „Swift Response-2024”, face parte din exercițiul multinațional „Defender Europe 24” și are loc în conformitate cu Planul de instruire al Armatei Naţionale pentru anul 2024.

Schimb cultural și educațional între elevii din Moldova și România

În data de 8 mai 2024, cadrele didactice și elevii Școlii Gimnaziale „Româno-Britanice” din municipiul Galați, România, vor găzdui Consiliul Regional al Elevilor din orașul Florești, raionul Florești, Republica Moldova. Tinerii entuziaști vor experimenta o serie de activități educaționale deosebite și vor descoperi locuri inedite ale localității.

Schimb cultural și educațional între elevii din Moldova și RomâniaImagine simbol

Inițiativa de schimb cultural și educațional marchează un moment deosebit în colaborarea României cu instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Este o ocazie de a împărtăși nu doar cunoștințe și experiențe, ci și de a construi punți de prietenie și înțelegere între tinerii din ambele țări, transmite www.stiri.md.

Programul special pregătit pentru acești elevi va cuprinde o gamă variată de activități, de la activități interactive la excursii captivante în jurul orașului Galați. Acești tineri vor avea ocazia să exploreze bogata noastră moștenire culturală, să descopere frumusețea naturii locale și să interacționeze cu elevi din Școala Gimnazială Româno-Britanică.

„Ne angajăm să oferim acestor elevi o experiență memorabilă și educativă, care să îi încurajeze să-și dezvolte pasiunile și să-și extindă orizonturile. Suntem convinși că acest schimb cultural va contribui la formarea lor ca cetățeni responsabili și deschiși către diversitatea lumii în care trăim”, susține Liliana Tcaciuc, profesoară din cadrul Școlii Româno-Britanică, municipiul Galați, România. 

Primăria Chișinău anunță cum va circula transportul public de Paștele Blajinilor

Transportul public din Chișinău va circula în regim special de Paștele Blajinilor, 12-13 mai, anunță municipalitatea.

Astfel, în perioada menționată, va fi prelungit itinerarul rutei de autobuz nr. 19 până la strada Doina, Cimitirul „Sfântul Lazăr”, după cum urmează: tur – de pe bd. Moscova pe str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina, până la poarta centrală a Cimitirului „Sf. Lazăr”. Retur – str. Doina, str. Socoleni, str. Studenților și în continuare pe traseul stabilit.

Totodată, va fi asigurat transport gratuit pentru călătorii rutelor de autobuz nr. 27, „C” și „D”.

Ruta suplimentară de autobuz „C”, str. Vasile Alecsandri – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”), cu următorul itinerar: tur – str. Vasile Alecsandri, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Alexandr Pușkin, str. Ierusalim, bd. Grigore Vieru, bd. Renașterii Naționale, str. Poștei, str. Putnei, str. Vasile Badiu, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); retur – str. Doina, str. Vasile Badiu, Calea Orheiului, bd. Renașterii Naționale, str. Albișoara, str. Vasile Alecsandri. Pe traseul rutei „C” se stabilesc în ambele direcții stații intermediare cele existente.

Ruta suplimentară de autobuz „D”, „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: tur – bd. Renașterii Naționale, Calea Orheiului, str. Ceucari, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); retur – pe același traseu. Pe  traseul rutei în cauză se stabilesc stațiile intermediare după cum urmează: în sens direct – str. Florilor, str. Ceucari și str. Doina 106; în sens opus – str. Doina 106, str. Ceucari, Calea Orheiului și bd. Renașterii Naționale.

Ruta de autobuz nr. 27, „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: tur – bd. Renașterii Naționale, str. Tudor Vladimirescu, str. Kiev, bd. Moscova, str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); retur – pe același traseu. Pe traseul rutei în cauză se stabilesc în ambele direcții stații intermediare cele existente.

Autobuzele de pe ruta „D” va circula între orele 07:00 și 20:00, iar cele de pe rutele „C”, nr. 19 și nr. 27 – conform orarelor aprobate.

De asemenea, potrivit Primăriei, pe 12 și 13 mai, va fi organizată circulația troleibuzelor rutei nr. 26 „bd. Mircea cel Bătrân – str. Ceucari”, iar numărul de troleibuze de pe rutele nr. 12, 25, 28 va fi suplinit după necesitate.

Stela Botez și Valera Leovskii au lansat o piesă nouă, despre cei plecați de acasă acolo unde s-ar părea că e mai bine
Articolul anterior
Jurnalista Florentina Prisăcaru a pierdut lupta cu cancerul, la doar 25 de ani
Articolul următor